• 28 August 2020

Vitamina D poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer

Vitamina D poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cel de ficat, conform unui nou studiu realizat de cercetători japonezi şi publicat în numărul din luna februarie al revistei British Medical Journal.

”Noi considerăm că vitamina D prezintă un efect, poate slab, dar benefic în multe tipuri de cancer,” susține Taiki Yamaji, co-autor, de la Centrul Național de Cancer din Tokyo.

Cercetătorii au examinat datele medicale ale unui grup de 34.000 de voluntari, bărbaţi şi femei între 40 şi 69 de ani, şi au ajuns la concluzia că un nivel mai ridicat de vitamina D este asociat unui risc relativ mai scăzut (30 – 50%) de cancer de ficat. Voluntarii au fost monitorizaţi, în medie, timp de 16 ani. De-a lungul acestui interval de timp, 3.301 dintre ei s-au îmbolnăvit de cancer.

Vitamina D ajută la menţinerea nivelului de calciu din organism, fapt care contribuie la o bună sănătate a oaselor, dinţilor şi muşchilor, dar iată că poate avea şi alte efecte benefice.

Organismul uman produce vitamina D în urma expunerii la lumina solară. De asemenea, vitamina D poate fi preluată din carnea peştilor graşi sau uleioşi, carnea roşie, ficat şi gălbenuşul de ou.

Studii anterioare au demonstrat că un nivel scăzut de vitamina D reprezintă un factor de risc pentru diferite tipuri de cancer și nivele ridicate de vitamina D ar putea ajuta la protecția împotriva bolii.

Au fost prelevate probe de sânge de la participanți și a fost analizat nivelul de 25-hidroxi-vitamin D ce reprezintă forma circulantă a vitaminei D.

Pe perioada a 16 ani, în care s-a desfășurat studiul, au fost identificate 3,301 noi cazuri de cancer printre participanții la studiu. S-a observat că prezentau cel mai scăzut nivel de vitamina D, comparativ cu ceilalți participanți.

După ce au eliminat statistic alţi factori de risc oncologic, precum vârsta, greutatea, fumatul etc., cercetătorii şi-au dat seama că un nivel mai ridicat de vitamina D este asociat cu un risc relativ de cancer mai scăzut cu până la 20%, atât la femei cât şi la bărbaţi. Ei au mai avertizat că ar putea exista un efect de plafonare, adică peste un anumit nivel de vitamina D în organism nu se vor mai înregistra efecte benefice adiționale.

Surse:

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/studiu-vitamina-d-poate-proteja-impotriva-anumitor-tipuri-de-cancer-891604

https://www.medicalnewstoday.com/articles/321151.php

Related Post: