• 05 Noiembrie 2023

Ce sunt alunițele și cum se tratează

O aluniță arată, de obicei, ca o mică pată pe piele. Alunițele sunt cunoscute și sub numele de nevi sau semne de frumusețe. Acestea sunt forte comune și, de cele mai multe ori, inofensive. Nu sunt contagioase și nu ar trebui să te doară, să te mănânce sau să sângereze.

Poți programa o consultație la dermatolog, dacă bănuiești că ai o aluniță anormală sau te îngrijorează aspectul unor alunițe. Medicii dermatologi din platforma Digital Clinics au o experiență demonstrată în evaluarea, stabilirea unui diagnostic și tratarea afecțiunilor dermatologice. 

Cum arată o aluniță normală

Pielea este cel mai mare organ al corpului. Alunițele cutanate (un „nevus” sau „nev” sunt termenii medicali) sunt excrescențe ale pielii care variază în culori de la nuanța naturală a pielii la maro sau negru. Alunițele pot apărea oriunde pe piele sau pe membranele mucoase, singure sau în grupuri.

Majoritatea alunițelor apar în copilăria timpurie sau în primii 20 de ani de viață. Este normal, așadar, ca o persoană să aibă între 10 și 40 de alunițe până la vârsta adultă.

Ciclul de viață al unei alunițe este de aproximativ 50 de ani. Pe măsură ce trec anii, alunițele se schimbă de obicei lent, devenind ridicate și mai deschise la culoare. Uneori, prin alunițe cresc fire de păr. Unele alunițe nu se schimbă deloc, în timp ce altele dispar încet în timp.

Care sunt tipurile de alunițe

Nevi obișnuiți

Este vorba despre alunițele normale – mici excreșcențe pe piele, de culoare roz, bej sau maro, cu margini clare.

Nevi congenitali

Aceștia sunt ceea ce numim semne din naștere. Nevii congenitali apar la aproximativ una din 100 de persoane. Acești nevi pot avea o probabilitate mai mare de a se dezvolta în melanom decât nevii care apar după naștere. Dacă nevusul dumneavoastră are un diametru mai mare de opt milimetri, prezintă un risc mai mare de a deveni cancerigen.

Nevi displazici

Acești nevi sunt mai mari decât o radieră de creion și au o formă neregulată. Nevii displazici tind să aibă o culoare neuniformă, cu centrul de culoare maro închis și marginile mai ușoare și neuniforme. Acești nevi sunt de obicei moșteniți, iar persoanele care îi au pot avea mai mult de 100 de nevi. Dacă aveți nevi displazici, aveți o șansă mai mare de a dezvolta melanom malign (cancer de piele). Orice schimbare a unui nevus ar trebui verificată de către un dermatolog.

Simptome și cauze

Ce cauzează apariția alunițelor?

Alunițele apar atunci când celulele pielii, numite melanocite, cresc anormal, grupat, în loc să crească pe toată suprafața pielii.

Care sunt factorii de risc pentru alunițele cancerigene?

Cel mai important factor de risc este expunerea necontrolată la soare.

Ce face ca alunițele să fie mai închise la culoare?

Alunițele se pot întuneca după expunerea la soare, în timpul sarcinii și în timpul pubertății. În timpul sarcinii, alunițele se schimbă adesea uniform din cauza efectelor hormonale. De exemplu, acestea se pot întuneca sau deveni mai mari. Cu toate acestea, dacă o aluniță se schimbă într-un mod neregulat sau neuniform, aceasta trebuie să fie evaluată de un dermatolog.

Diagnostic și analize

De ce să fac autoexaminarea alunițelor

Pielea este cel mai mare organ al corpului și mai este și tot la vedere, ceea ce vă dă ocazia să îl țineți sub observație cu ușurință I astfel să fiți proactivi în prevenirea cancerului de piele.

Aveți șanse mai mari să faceți cancer de piele dacă:

 • Aveți pielea mai deschisă la culoare.
 • Aveți multe alunițe pe corp.
 • Membrii familiei apropiate au multe alunițe, alunițe atipice sau antecedente de cancer de piele.

Pe lângă limitarea expunerii la lumina soarelui și utilizarea de protecție solară în fiecare zi, examinarea alunițelor crește șansele de a detecta și trata precoce melanomul și alte tipuri de cancer de piele.

Dermatologii recomandă să vă examinați pielea în fiecare lună. Majoritatea alunițelor sunt benigne (necanceroase). Dacă observați modificări în culoarea sau aspectul unei alunițe, faceți programare la un dermatolog. De asemenea, ar trebui să verificați alunițele dacă sângerează, ustură, vă mănâncă, par solzoase sau devin sensibile sau dureroase.

La ce să fiu atent când examinez alunițele

Cele mai multe alunițe sunt benigne (necanceroase). Alunițele care prezintă îngrijorare medicală sunt cele care arată diferit sau cele care apar pe piele după vârsta de 30 de ani. Dacă observați modificări de colorare, grosime, dimensiune sau formă, ar trebui să consultați un dermatolog. De asemenea, ar trebui să vă verificați alunițele dacă sângerează, supurează, vă mănâncă, se descuamează, devin sensibile sau dureroase.

Acolo unde nu aveți acces, cum ar fi pe spate, folosiți o oglindă sau rugați pe cineva să vă ajute. Acordați o atenție deosebită zonelor pielii care sunt adesea expuse la soare, cum ar fi fața, mâinile, picioarele (în special la femei), brațele, pieptul și spatele (în special la bărbați).

Dacă o aluniță prezintă oricare dintre semnele enumerate mai jos, verificați imediat alunița la un dermatolog:

 • Asimetrie: Dacă o jumătate din alunița pielii tale nu se potrivește cu cealaltă jumătate.
 • Chenar: dacă marginile sau marginile aluniței sunt zdrențuite, neclare sau neregulate.
 • Culoare: dacă culoarea aluniței nu este aceeași peste tot sau are nuanțe de mai multe culori, cum ar fi cafeniu, maro, negru, albastru, alb sau roșu.
 • Diametru: Dacă diametrul aluniței este mai mare decât radiera unui creion.
 • Elevație/Evoluție: Dacă alunița devine ridicată sau se schimbă într-o perioadă scurtă de timp.

Cea mai frecventă localizare a melanomului la bărbați este spatele; la femei, este piciorul inferior. Melanomul este cel mai frecvent cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani.

Ce face dermatologul dacă ai o aluniță suspectă?

Alunițele normale (benigne) nu trebuie îndepărtate. Dacă dermatologul stabilește însă că alunița este anormală, va efectua o biopsie a pielii, în care se prelevează o mică probă din aluniță pentru a fi examinată la microscop. De obicei, un diagnostic poate fi pus pe baza rezultatelor biopsiei. Dacă se constată că alunița este canceroasă, aceasta trebuie îndepărtată complet.

Tratamentul alunițelor suspecte

Ce medic tratează alunițele?

Medicul de familie vă poate trimite la un specialist în sănătatea pielii, adică un medic dermatolog.

Alunițele trebuie eliminate?

O aluniță normală nu trebuie îndepărtată. Dacă totuși decideți să o faceți, aveți în vedere că e posibil să vă rămână o cicatrice.

Cum se scot alunițele?

Nu încercați niciodată să îndepărtați acasă o aluniță, chiar dacă folosiți produse profesionale medicale. Este foarte important ca extirparea alunițelor să se facă de către un cadru medical, într-un spațiu special dedicat, pentru a nu face infecție și pentru a analiza în prealabil dacă alunița este sau nu canceroasă.

Prevenția

Pot alunițele să fie prevenite?

Alunițele sunt excrescențe naturale ale pielii care nu pot fi prevenite. Cu toate acestea, ce poate fi prevenit este cancerul de piele. Sau, dacă nu prevenit, măcar descoperit în stadii incipiente, ceea ce crește semnificativ rata de succes împotriva bolii.

Cum se previne cancerul de piele

 • Stați cât mai puțin la soare
 • Purtați protecție solară în fiecare zi (creme sau haine anti UV)
 • Examinați-vă alunițele lunar, căutând semnele specifice

Să fiți proactivi în ceea ce privește cancerul de piele este foarte important pentru sănătate, mai ales dacă:

 • Aveți pielea deschisă la culoare
 • Aveți multe alunițe pe piele
 • Alți membri ai familiei au avut cancer de piele sau au multe alunițe pe piele

Dacă ai nevoie de sfaturi sau o părere avizată pe acest subiect, pe platforma Digital Clinics poți încărca mai multe fotografii ale alunițelor care te îngrijorează, iar un medic dermatolog experimentat poate să evalueze online situația ta și să-ți ofere răspunsurile de care ai nevoie.

Related Post: