• 22 Aprilie 2022

VIDEO. Ce trebuie să facem pentru a preveni excesul ponderal. Sfaturile specialiștilor

Printr-un stil de viață sănătos, prevenim excesul ponderal, care este o tendință îngrijorătoare nu doar în România, ci în toată lumea.

„Prevenim de fapt multe alte afecțiuni care sunt asociate excesului de greutate: boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, diabet zaharat de tip 2, probleme cu articulațiile. Oamenii trebuie să înțeleagă că excesul de greutate este o boală în sine, care poate fi prevenită printr-un stil de viață sănătos”, a declarat dr. Daniela Onu, medic specialist Diabet și Nutriție, în cadrul webinarului „Cum să ai o viață echilibrată”, organizat de platforma independentă de telemedicină Digital Clinics.

La evenimentul online au participat, în calitate de speakeri, dr. Daniela Onu, medic specialist Diabet și Nutriție și kinetoterapeut Daniela Ciurea, specializată în Balneo-Fiziokinetoterapie și Recupererare. Înregistrarea webinarului poate fi urmărită aici: Digital Clinics Well-Being

Tot mai mulți copii cu probleme de greutate

Dr. Daniela Onu a explicat, pe larg, care sunt principalele probleme cu care se confruntă pacienții săi.

”Majoritatea pacienților se prezintă la cabinet cu dorința de a scădea în greutate, pentru că au multe kilograme în plus. Unii dintre aceștia au și dorința de a-și modifica stilul de viață, de a face sport în mod organizat. Însă cel mai îngrijorător, din punctul meu de vedere, ca și nutriționist, dar și ca mamă, este că sunt din ce în ce mai mulți copii cu probleme de greutate, chiar obezitate.

Pentru mine, acesta este un semnal de alarmă, un fenomen care ia amploare. Trebuie să acordăm o mare atenție alimentației la copii”, a declarat dr. Daniela Onu, medic specialist diabet și nutriție.

Potrivit specialistului, supravegherea medicală în aceste cazuri este extrem de importantă.

”Copiii sunt în faza de creștere sau intră la pubertate atunci când apare acest exces de greutate și este foarte important ca intervenția nutrițională să se facă sub supravegherea unui specialist. În cazul copiilor, dietele restrictive sunt interzise: copiii au anumite nevoi nutriționale despre care doar un medic cu pregătire solidă îi poate informa pe părinți. M-am confruntat și cu cazuri în care părinții s-au adresat, pentru dietă, instructorului de fitness”, a adăugat medicul.

Fast-food versus mâncare gătită în casă

Specialistul a explicat, pe larg, și pericolul pe care îl reprezintă consumul în exces al preparatelor de tip fast food.

„În primul rând, mâncarea de tip fast food este de regulă gătită nedietetic. Prăjitul este modul de gătire folosit în majoritatea acestor restaurante. Cartofii prăjiți de la fast food îi putem înlocui cu cartofii gătiții acasă, la cuptor și astfel reducem conținutul caloric. Mâncarea de tip fast food, prin modul nesănătos de preparare, conține o cantitate mare de grăsimi trans, care sunt cancerigene. În plus, vorbim despre adevărate „bombe calorice”: avem carbohidrați, pâine, o chiflă, cartofii prăjiți, carne prăjită, eventual și un sos, dar mai puțin legume. De aceea, este de evitat.

Dacă gătim acasă, în primul rând ar trebui să antrenăm și copiii în această activitate, eventual încă din etapa cumpărăturilor, pentru a-i învăța să facă alegeri sănătoase. Gătitul în familie poate deveni o activitate plăcută. Mai mult, avem control asupra ingredientelor pe care le introducem în mâncare, asupra cantității de ulei, putem folosi legume variate, colorate, proaspete.

Este o variantă mult mai sănătoasă, deși necesită mai mult timp și chiar și o cheltuială mai mare. Sfatul meu este ca mâncarea de tip fast food să rămână o excepție”.

Cum aducem sportul în viața noastră

Nu doar o alimentație sănătoasă și echilibrată ne ajută să ne menținem în formă, ci și sportul. Cum putem aducem însă sportul și mișcarea în viața noastră? Kinetoterapeutul Daniela Ciurea a explicat cum ne putem „mobiliza”.

„Pentru persoanele care au o meserie ce presupune foarte mult timp petrecut la birou, aș recomanda să facă zilnic sau o dată la zile sport, dar cu o intensitatea moderată.

Dacă alegem, de exemplu, să facem mișcare și sport doar în weekend, în ideea de a recupera timpul pierdut, pot să apară probleme din cauza faptului că nu suntem pregătiți fizic. Altfel spus, la efortul pe care i-l cerem brusc corpului pot să apară accidentări sau febră musculară. De aceea, este important să avem o frecvență clară. Un sfat util ar fi, dacă ne dorim să introducem acest obicei nou și sănătos de a face sport, să-l legăm de un obicei existent. Astfel, ne vom putea ține de plan. Dar dacă nu programăm, avem tendința să le amânăm și chiar să le abandonăm”, a explicat kinetoterapeut balneo-fiziokinetoterapie și recuperare Daniela Ciurea.

Despre evenimente Digital Clinics

Prin intermediul evenimentelor online #digitalwellbeing, Digital Clinics își propune să atragă atenția publicului larg asupra unor afecțiuni care pot prevenite, dar și ținute sub control dacă sunt depistate la timp.

Primul webinar, organizat în decembrie 2021, a avut ca temă Burnout-ul, boala profesională a secolului. Informații în plus despre webinarul „Burnout-ul. Cum îl recunoști și cum îl poți preveni” sunt disponibile aici: Webinar Burnout

Related Post: