• 15 Octombrie 2022

Sănătatea coloanei vertebrale în medicina tradițională chineză

Coloana vertebrală e privită în medicina tradițională chineză ca un element esențial în sănătatea organismului. Am discutat cu dr. Alice Popescu, acupuncturistul An Heng Xing și maestrul Zhu Rong Fu despre importanța unei coloane vertebrale sănătoase, văzută prin prisma medicinei chineze tradiționale și despre modul în care aceasta poate fi menținută sănătoasă.

Diferența dintre medicina tradițională chineză (MTC) și medicina vestică sau modernă este dată de abordarea bolii: în MTC, în care nu se tratează doar organul afectat, organismul este privit ca un întreg, spre deosebire de medicina vestică care, în general, tratează doar organul afectat și doar de puține ori tratează dincolo de el.

Medicina chineză tradițională îmbină acupunctura, presopunctura, masajul, fitoterapia și alimentația, precum și tai ji și qigong.

Maestrul  Zhu Rong Fu, care trăiește în România de peste 30 de ani, consideră că, din păcate, există o barieră de limbă și culturală, din cauza căreia populația din afara Chinei este reticentă la abordarea holistică, specifică medicinei tradiționale chineze.

În medicina tradițională chineză, coloana vertebrală este foarte importantă, iar unul dintre meridianele importante – numit Dumai – urmează fidel toata întinderea ei. Trebuie amintit că, conform tradiției orientale, corpul uman are 12 meridiane care corespund diferitelor organe, fiind responsabile de buna funcționare a acestora. Alte opt meridiane nu corespund organelor, ele având rolul de armonizare, de integrare a anumitor funcții vitale. Un astfel de meridian este și meridianul Dumai, cel care străbate mediana corpului, de-a lungul coloanei. El răspunde de buna funcționare a sistemului nervos și a coloanei vertebrale. Este un meridian important.

Cum definiți o coloană vertebrală sănătoasă?

O coloană vertebrală sănătoasă poate fi definită simplu ca fiind o structură mobilă, nedeformată și nedureroasă. Sănătatea coloanei se definește diferit, la diferite vârste, din cauza faptului că această structură musculo-scheletică suferă anumite transformări de-a lungul anilor. Este un proces normal, inevitabil. Mobilitatea coloanei, desigur, este diferită de la un individ la altul, în funcție de caracteristicile organismului. Atunci când executăm mișcări obișnuite, rutine zilnice, nu ar trebui să resimțim dureri la nivelul coloanei. Este un lucru larg cunoscut publicului că forma coloanei este importantă, fiind esențiale curburile în limite fiziologice. O marcă a timpurilor noastre este frecvența apariției unei curburi exagerate nivelul zonei toracice a coloanei vertebrale, așa numita cifoză, datorată, în principal, menținerii unei posturi neconforme de către persoanele care lucrează timp îndelungat la un birou.  

Ce ar trebui să facem, din punctul dvs. de vedere, pentru a ne menține coloana sănătoasă, fără a experimenta dureri la nivelurile acesteia?

Sunt trei elemente pe care ar trebui să le avem în vedere: exerciții fizice moderate, să evităm suprasolicitarea coloanei vertebrale, precum și expunerea excesivă la vânt, frig sau umiditate

Majoritatea crizelor de sciatică sau alte dureri la nivelul coloanei, apar în urma unor suprasolicitări: ridicări de greutăți mari, mișcări bruște. De exemplu: am alunecat și coloana susține în scurt timp întreaga greutate a corpului. Ceva se întinde, cedează și se instalează contractura și durerea. Deci efort de scurtă durată și intensitate exagerată. Același efect rezultă și din eforturi de lungă durată, se poate produce uzarea coloanei, apar prematur artrozele și deformările coloanei vertebrale. Spondilartroza este un fenomen specific unei vârste înaintate, dar dacă un sistem de articulații este în mod repetat supus unor eforturi, acestea pot conduce la microartroze la nivel intervertebral. Iată de ce moderația în efectuarea activităților fizice este necesară pentru a ne prezerva o coloană vertebrală sănătoasă.

În ceea ce privește expunerile la vânt, frig și umiditate: pacienții pe care-i tratăm vin la cabinet cu dureri provocate din două cauze, suprasolicitări ori expunerea la frig și vânt (care răcește pielea, deci tot expunere la frig este, așa percepe organismul). Sunt favorizate apariția contracturilor musculare și a nevralgiilor, care conduc la apariția durerilor. De altfel, acestea două – suprasolicitările și expunerile la frig/umiditate – sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor și nevralgiilor în domeniul musculo-scheletal.

Putem avea o coloană sănătoasă, flexibilă, fără dureri chiar și la o vârstă mai înaintată?

Da, am întâlnit numeroase cazuri. Așa cum am amintit anterior, odată cu înaintarea în vârstă coloana vertebrală suferă, inevitabil, anumite transformări. Medicina tradițională chineză oferă diverse mijloace și tehnici de menținere a unei coloane sănătoase sau de tratare a unor afecțiuni. Dacă tai qi și qi gong care sunt forme de exerciții care nu suprasolicită coloana, putând fi realizate pana la vârste înaintate, acupunctura funcționează foarte bine în domeniul tratării durerilor articulare, musculare sau nevralgiilor.

Recomandați practicarea tai ji și qi gong? Care ar fi beneficiile practicării constante?

Ele sunt forme de exerciții anume gândite pentru a menține sănătatea și vitalitatea până la vârste înaintate, fiind accesibile tuturor vârstelor. Conform tradiției medicale chineze, ele sunt concepute să mențină circulația fiziologică a qi-ului – energia vitală a organismului – și să elimine blocajele de orice fel. Se recomandă practicarea constantă, zilnic sau de 2-3 ori pe săptămână. Cele două sisteme de exerciții asigură mobilitatea întregului organism și creează o stare de relaxare.  Care ajută la prevenirea bolilor cronice, în general, și la păstrarea flexibilității coloanei și articulațiilor.

Medicina tradițională chineza este încă folosită pentru tratament în spitalele din China?

Desigur, în mod constant. Există și secții spitalicești separate, de medicină de tip occidental și de MTC. Frecvent sunt combinate metodele tradiționale cu medicina vestică. De exemplu, când unui bolnav, care are o afecțiune pulmonară, i se prescriu antiinflamatoare și antibiotice, același medic poate recomanda și un remediu specific MTC sau îl trimite la cabinetul alăturat, specializat în remedii tradiționale. Ei numesc acest tip de tratare a afecțiunilor medicină integrată, în care se tratează pacientul conform medicinei occidentale, la care adaugă metode de tratament tradițional, acolo unde este posibil, necesar, potrivit. De altfel, universitățile de medicină din China sunt separate pe cele două linii, tipuri de medicină. Însă: cei care se pregătesc conform tradiției medicale chinezești învață suficient din medicina occidentală și invers. Cei care se pregătesc în sistem medical vestic învață elementele de bază din fitoterapia medicală tradițională, acupunctură, MTC în general, fiind familiarizați cu cealaltă opțiune.

Maestrul Zhu Rong Fu

Maestrul Zhu Rong Fu s-a născut în Shanghai, în aprilie 1942, şi a venit în România în 1992, la invitația unui medic chinez, pentru a practica acupunctura. Provine dintr-o familie cu tradiție atât în practicarea acupuncturii, cât şi a artelor marțiale, tradiție pe care a urmat-o şi dânsul.

Este specialist în medicină tradițională chineză şi acupunctură la Centrul Medical Shanghai București, dar şi maestru de arte marțiale ( wushu – kung fu) la Clubul Sportiv Shanghai Wushu București.

Dr. Alice Popescu

Dr. Alice Popescu a absolvit Facultatea de Medicină Carol Davila si în prezent este medic primar medicină de familie cu competență în acupunctură și apifitoterapie la Institutul Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă (INMCA) București.

După terminarea facultății de medicină, a câștigat o bursă pentru a studia timp de 2 ani acupunctura la Universitatea de Medicină si Farmacie Tradițională Chineză din Beijing, China. In prezent, dr. Alice Popescu practică acupunctura în cadrul Centrului Medical Shanghai București şi este lector formator în acupunctură.

Related Post: