• 14 Martie 2023

Afecțiunile mintale și bolile fizice: percepții diferite versus conștientizare

De ce afecțiunile mintale și problemele somatice (fizice) de sănătate sunt privite în mod diferit? De ce este important să creștem gradul de conștientizare a publicului cu privire la problemele de sănătate mintală?

În general, percepția publicului asupra bolilor mintale este mai puțin favorabilă decât cea asupra problemelor somatice. Acest lucru poate conduce la lipsă de înțelegere și sprijin pentru persoanele cu boli mintale, ceea ce poate contribui la stigmatizarea și discriminarea acestora. 

Pe platforma Digital Clinics este foarte simplu să discuți despre problemele tale cu un psiholog sau un medic psihiatru, din confortul și siguranța propriului tău cămin. 

Percepții negative referitoare la afecțiunile mintale

Spectrul afecțiunilor mintale este unul deosebit de variat, iar gradul de afectare și simptomatologia diferă de la o persoană la alta. În general, pacientul este adesea stigmatizat și neînțeles, ceea ce conduce la percepții publice negative. În același timp, problemele somatice, fizice, sunt privite, de cele mai multe ori, ca fiind mai acceptabile la nivel social și mai ușor de tratat.

Iată câteva diferențe de percepție între afecțiunile mintale și cele somatice:

Stigmatizarea

Boala mintală este adesea stigmatizată mai mult decât problemele somatice. Persoanele cu boli mintale sunt adesea privite ca fiind slabe sau imprevizibile, în timp ce oamenii cu boli fizice sunt văzute ca pacienți legitimi, care merită mai multă grijă și simpatie din partea celorlalți.

Vizibilitatea

Problemele somatice sunt, în cele mai multe cazuri, mai vizibile decât bolile mintale. De exemplu, o persoană cu un picior rupt sau cu o suferință fizică vizibilă la exterior este mai ușor de identificat ca având nevoie de ajutor, decât cineva cu o tulburare anxioasă sau cu depresie.

Înțelegerea

Problemele somatice sunt, de cele mai multe ori, mai ușor de înțeles decât bolile mintale. Oameni obișnuiți au o înțelegere de bază a bolilor fizice precum diabetul sau cancerul, de exemplu, dar pot să nu înțeleagă complexitatea bolilor mintale.

Tratamentul

Tratamentul pentru probleme somatice este adeseori văzut ca fiind mai simplu decât tratarea bolilor mintale. De exemplu, intervențiile chirurgicale sau medicamentele pot fi privite drept o soluție mai concretă decât terapia sau consilierea de specialitate.

Credința în recuperare

Există de multe ori o mai mare credință în recuperare în cazul problemelor somatice, decât pentru bolile mintale. Oameni pot crede că bolile fizice pot fi vindecate sau gestionate cu intervenții medicale, în timp ce bolile mintale sunt considerate cronice, cu condiții care nu pot fi complet vindecate.

Limbajul

Limbajul folosit pentru a discuta problemele de sănătate mintală este adesea stigmatizant și negativ, fapt care poate contribui la percepții publice negative. În schimb, limbajul folosit pentru a discuta probleme somatice este neutru și mai puțin stigmatizator.

Creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la problemele de sănătate mintală este importantă din cel puțin două motive. Principalele beneficii se reflectă, în primul rând, asupra celor bolnavi. Un alt aspect important este faptul că efectele pozitive au ca beneficiari indirecți pe cei aflați în cercul apropiat al celor care suferă, de exemplu, de depresie, anxietate sau burnout: familie, prieteni, colegi de serviciu etc.

Beneficiile conștientizării afecțiunilor mintale

Iată cinci beneficii importante ale creșterii gradului de conștientizare a publicului cu privire la afecțiunile mintale:

Reducerea stigmatizării

Stigmatul asupra sănătății mintale este o barieră semnificativă, împiedică oamenii să caute un ajutor când au nevoie de el. Creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la problemele de sănătate mintală ajută la reducerea stigmatizării prin promovarea înțelegerii și acceptării diferitelor stări ale sănătății mintale.

Creșterea accesului la îngrijire

Atunci când mai mulți oameni sunt conștienți de problemele de sănătate mintală, este mai probabil să caute ajutor pentru ei înșiși sau pentru alții. Conștientizarea sporită poate duce, de asemenea, la creșterea finanțării pentru servicii și resurse alocate sănătății mintale, facilitând accesul oamenilor la îngrijire corectă.

Îmbunătățirea generală a stării de sănătate

Sănătatea mintală este o componentă esențială a sănătății și bunăstării generale. Când oamenii sunt conștienți de problemele de sănătate mintală și de impactul lor, este mai probabil ca ei să acorde prioritate sănătății lor mintale și să caute ajutor în caz de nevoie, ceea ce duce la o mai bună stare generală de sănătate.

Promovarea intervenției în stadiile inițiale ale bolii

Intervenția în stadiile incipiente ale bolii este esențială pentru un tratament eficient în afecțiunile mintale. Când oamenii conștientizează problemele de sănătate mintală, ei recunosc anumite simptome și vor căuta din timp un ajutor, ceea ce va duce la rezultate mai bune și o mai rapidă recuperare.

Pledoarie pentru schimbare

Creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la problemele de sănătate mintală poate conduce, de asemenea, la modificări ale politicilor de care beneficiază persoanele cu probleme de sănătate mintală. De exemplu, o conștientizare sporită poate genera schimbări benefice la locul de muncă, un mediu de lucru mai bun, politic de personal orientate spre wellbeing-ul angajaților. Pot fi angajate abonamente sau asigurări de sănătate care acoperă serviciile de sănătate mintală.

În general, creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la problemele de sănătate mintală este esențială pentru promovarea sănătății mintale, reducerea stigmatizării și îmbunătățirea accesului la îngrijire și resurse de specialitate.

Related Post: