• 05 Octombrie 2023

Despre tehnicile orientale de relaxare și gestionarea stresului

Farid Alipour este trainer internațional de wellness, iar această pasiune l-a transformat într-un adevărat cosmopolit: un iranian care a locuit în Norvegia, a călătorit până în Himalaya pentru a-și întâlni profesorii de yoga și meditație, ca mai apoi să lucreze în peste 80 de țări, printre care Norvegia, Pakistan, India, Thailanda, Turcia, Ecuador, Spania, Marea Britanie, Australia și România.

Farid Alipour, cărui loc îi aparții?

Nu cred că aparțin unui loc anume, dar cu siguranță mă simt ca acasă în unele locuri. În principal, pe continentul asiatic.

Calificările tale includ o paletă largă de tehnici: instructor de Kung Fu, Yoga, meditație, QiGong, ceremonia ceaiului, Ce este special la fiecare dintre aceste tehnici, la ce ne folosesc în viața de zi cu zi?

Kung Fu te învață să fii încrezător, echilibrat, puternic, flexibil, precis, rapid, concentrat și să găsești echilibru între toate acestea, să le conectezi cu existența ta.

QiGong are cam același efect, fiindcă cele două practici au aceleași rădăcini și fundament filosofic. Totuși, spre deosebire de Kung Fu, QiGong se concentrează mai mult pe ce ai în interior și te învață cum să-ți controlezi energia, te aduce spre un nivel mai înalt de armonie. Kung Fu presupune mai mult efort, pe când QiGong înseamnă lipsă de efort, ceea ce este esențial.

Yoga este arta de a te conecta cu o conștiință universală și de a deveni unul și același lucru cu aceasta. Hatha-Yoga este mai populară în Occident, însă există mai multe tipuri de Yoga, intens practicate în India, de exemplu Bhakti-Yoga (devoțională), Karma-Yoga (muncă altruistă), Jnana-Yoga, care însemnă înțelegere, contemplație și meditație. Yoga reprezintă o modalitate prin care pui capăt suferinței și începi să trăiești fără temeri. Sfârșitul deziluziilor și viața întru adevăr, aceasta este Yoga.

Meditația înseamnă conștientizare fără efort. Înseamnă să vezi lucrurile așa cum sunt. Atunci când mintea este complet tăcută, ea este capabilă să vadă realitatea cu adevărat. Toate aceste ți se întâmplă doar atunci când ești pregătit, iar uneori trebuie să depui foarte mult efort. Meditația este esențială în viață, pentru că altfel riscăm să fim consumați de frică și dorințe.

Ceremonia ceaiului este o artă care folosește ceaiul pentru contemplare și meditație. Aceasta își are rădăcinile în Taoism, asemenea practicii Kung Fu. De altfel, Kung Fu Cha este folosită adesea de practicantul de Kung Fu, înainte și după antrenament. Ea îți aduce claritate și concentrare, în timp ce discuți cu ceilalți în jurul unei mese de ceai sau îți poate dărui doar un moment de liniște.

 

Am început să învăț încă de când aveam 13 ani, în orașul meu natal din Iran. Cred că întrebarea pe care o aveam permanent în minte, pe atunci, mi-a direcționat interesul spre filosofiile orientale: „Care este scopul vieții?”... Această întrebare mi-a afectat apoi toate deciziile în viață, iar procesul continuă și astăzi. În final, abia după 26 de ani, am reușit să înțeleg că, deși fricile și dorințele mai apar din când în când, eu însumi le pot controla. Știu că nu sunt pierdut și știu care este scopul existenței mele.

Tot ce am învățat a fost datorită efortului de a găsi un răspuns întrebării mele și, în mod ironic, nicio practică nu m-a ajutat! Atunci când am simțit că nu mai am putere să încerc, atunci când mă săturasem de toate, acela a fost momentul în care o ușă s-a deschis pentru mine! Adevăratul ajutor este cel neașteptat și impredictibil. Așa cum întrebarea mea venise din necunoscut, tot de acolo a apărut și răspunsul. Am conștientizat și am reușit să mă văd pe mine însumi ca un observator. Efortul nu s-a terminat încă, fiindcă, atât timp cât trăim, trebuie să fim foarte atenți cu gândurile și acțiunile noastre. Trebuie să fim prezenți în fiecare moment, să ne debarasăm de frici și de dorințe. Yoga, ceaiul, QiGong și alte ritualuri, împreună cu acțiunile corecte, ne vor ajuta să rămânem în echilibru, însă ele sunt doar un instrument, nu scopul final!

Se spune că artele marțiale îi fac pe oameni încrezători și curajoși, astfel încât să poată înfrunta dificultățile vieții. Care este părerea ta?

Desigur, artele marțiale sporesc încrederea în sine și ne ajută să facem față obstacolelor din viață. De exemplu, Kung Fu înseamnă muncă asiduă. Pentru a-l stăpâni așa cum se cuvine, ai nevoie de răbdare, energie și timp pentru a-l perfecționa.

De ce crezi că oameni din toată lumea sunt din ce în ce mai interesați de yoga, meditație și QiGong?

Pot fi o mulțime de motive pentru care oamenii se interesează de aceste practici. În Occident, creștinismul, religia, în general, și-a cam pierdut din înțeles și putere. Nu mai reușește să răspundă la întrebările oamenilor, iar absența spiritualității se resimte acut. Oamenii și-au pierdut încrederea în medicina alopată, din moment ce este strâns legată de industria farmaceutică, care încearcă să obțină profituri cât mai mari, în loc să se concentreze pe găsirea unor remedii.

Este mai ușor, mai ieftin și, poate, în unele cazuri, mai eficient să îți găsești răspunsurile și soluțiile de unul singur prin intermediul practicii Yoga sau QiGong, decât să aștepți ajutorul medicinei convenționale. Au apărut din ce în ce mai multe evidențe științifice că aceste practici ajută corpul și mintea să se vindece și să prevină bolile.

Stresul a devenit, în ultimii ani, numitorul comun în manifestarea agresivității și a bolilor. Care este recomandarea ta pentru o persoană asupra căreia apasă presiunea de la birou și de acasă?

Îi recomand Yoga, QiGong și multă meditație. În primul rând, este foarte important să înțelegeți că sănătatea trebuie prețuită înainte de toate! Prioritățile sunt diferite în funcție de fiecare persoană. Eu îmi pun întotdeauna sănătatea pe primul loc. Tu faci la fel? Dacă nu, întreabă-te de ce! De ce este mai puțin importantă? Doar 30 de minute de practică în fiecare zi poate fi de ajuns, înainte și după serviciu. Minunat ar fi să îți rezervi o oră sau chiar mai mult, însă 30 de minute înseamnă minimum de efort.

Ai coordonat sute de retreat-uri și antrenamente, peste tot în lume. Ai sesizat diferențe geografice în ceea ce privește cele mai solicitate tehnici?

Da, în unele locuri Yoga funcționează mai bine decât în altele. De exemplu, dacă trăiești într-o zonă muntoasă sau lângă mare, frigul sau căldura pot să-ți afecteze perfecționarea, la fel ca mâncarea sau mediul. Cred că oriunde te-ai afla poate exista o practică mai eficientă decât altele. Pranayama funcționează mai bine într-o zonă muntoasă sau lângă mare, pentru că aerul e mai pur și mai curat. 

Ce își doresc oamenii să obțină cu ajutorul training-urilor tale?

Unii oameni își doresc să învețe mai mult despre QiGong sau Yoga, alții sunt mai interesați să știe mai multe despre dieta bazată pe alimente integrale și plante sau cum să gătească sănătos.

Ce câștigă oamenii care participă la  training-urile tale? Vor fi mai sănătoși, mai fericiți, vor arăta mai tineri?

Pot garanta că vor fi mai sănătoși. Cu siguranță se vor simți mai tineri. Sper că vor fi și mai fericiți! 

Dacă interviul cu trainerul Farid Alipour v-a suscitat interesul pentru tehnicile orientale, puteți viziona un material video de inițiere în QiGong, cu Farid, aici.

Related Post: