• 28 August 2020

Obezitatea-factor de risc în apariția cancerului

Obezitatea poate determina rezistența tumorilor la medicamentele care opresc formarea de noi vase de sânge implicate în creșterea tumorii, conform studiului cercetătorilor de la Massachusetts General Hospital din Boston publicat în Science Translational Medicine.

A fost demonstrat că obezitatea crește riscul apariției diferitelor tipuri de cancer, chiar și cancerul de sân.

Obezitatea și diferiți factori moleculari asociați ei pot susține apariția rezistenței la terapia anti-angiogenică în cancerul de sân. Această terapie previne dezvoltarea vaselor de sânge care hrănesc tumorile.

Angiogeneza este un proces ce se desfășoară în mod natural în organism, prin care sunt reparate sau se dezvoltă vasele de sânge. Unele semnale chimice stimulează acest proces. În mod normal aceste semnale sunt menținute la un anumit nivel, astfel vasele de sânge se dezvoltă doar atunci când este necesar.

Acest proces joacă un rol important în cancer. Fără vase de sânge care să hrănească tumora, aceasta nu se poate dezvolta. Celulele canceroase trimit semnale chimice care susțin angiogeneza, astfel apar vase de sânge care le asigură sursa de oxigen și nutrienți.

„Rezultatele noastre clinice și preclinice au indicat că obezitatea susține rezistența la terapia împotriva factorului de creștere endotelial în cancerul de sân, prin secreția de diferiți factori inflamatori și pro-angiogeneză.” afirmă Dr. Joao Incio, de la Massachusetts General Hospital.

”Având ca țintă acești factori putem îmbunătăți terapia anti-angiogeneză în tratamentul cancerului de sân.”, adaugă Dr. Incio.

Cercetătorii au pornit acest studiu prin analiza datelor obținute în urma utilizării terapiei impotriva factorului de creștere endotelial la 99 de pacienți. Aceștia au observat că terapia a avut efecte asupra unui număr mic de pacienți. Ei au descoperit că persoanele cu un indice de masă corporală mare, care se încadrau în categoria obezitate, aveau tumori mult mai mari. În medie au observat că aceste persoane aveau tumori cu 33% mai mari. De asemenea, aceste tumori prezentau un număr mai mare de vase de sânge și aceste persoane aveau o concentrație crescuta de factori pro-inflamatori în sânge.

”Acesta este un prim studiu care susține că indicele de masă corporală poate fi utilizat pentru personalizarea terapiei anti-factorul de creștere endotelial” spune Dr. Joao.

De asemenea poate fi și un semnal de alarmă, obezitatea fiind o afecțiune care este în creștere și determină creșterea riscului apariției multor boli.

Sursă imagine: https://unsplash.com/photos/iLKK0eFTywU

Related Post: