• 13 Iunie 2020

O descoperire recentă ar putea trata toate tipurile de cancer

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Cardiff au descoperit din întâmplare o nouă celulă a sistemului imun care are un receptor capabil de a identifica celulele canceroase și de a le distruge. Această descoperire a sistemului imunitar ar putea fi utiliztă pentru a trata toate tipurile de cancer, spun oamenii de știință. Rezultatele, publicate în revista Nature Immunology nu au fost testate incă pe pacienți, dar cercetătorii spun că au „un potențial enorm”.

Ce s-a descoperit?

Imunoterapiile sunt din ce în ce mai folosite în tratamentul cancerului cu rezultate foarte bune. Dar in plus față de ce se știa, oamenii de știință au descoperit o celulă T a sistemului imun care poate scana organismul pentru a evalua dacă există o amenințare care trebuie eliminată.

Această celulă se pare că ar putea ataca o gamă largă de cancere.

„Există o șansă de a trata orice tip de cancer”, a declarat cercetătorul prof. Andrew Sewell pentru BBC. El a adăugat: „Până de curând, nimeni nu credea că acest lucru ar putea fi posibil. Crește perspectiva unui tratament unic pentru toate tipurile de cancer deoarece celulele T ar putea fi capabile să distrugă tipuri diferite de cancer.”

Cum functioneazã?

Celulele T au „receptori” pe suprafața lor care le permit să „vadă” la nivel chimic.

Echipa de cercetători a Universității din Cardiff a descoperit o celula noua a sustemului imun denumita celulă T al carei receptori , ar putea găsi și ucide o gamă largă de celule canceroase în laborator, inclusiv celue canceroase pulmonare, din piele, sânge, colon, sân, os, prostată, ovar, rinichi și celule de col uterin. Foarte important este faptul că a lăsat neatinse țesuturile normale.

Acest receptor particular de celule T interacționează cu o moleculă numită MR1, care se află pe suprafața fiecărei celule din corpul uman. Se crede că molecula MR1 transmite metabolismul distorsionat care are loc în interiorul unei celule canceroase către sistemul imunitar. “Suntem primii cercetători care descriu o celulă T care detectează molecula MR1 în celulele canceroase “, a declarat cercetătorul Garry Dolton pentru BBC.

De ce este semnificativ acest lucru?

Dezvoltarea imunoterapiei împotriva cancerului a fost unul dintre cele mai interesante progrese în domeniu. Cel mai cunoscut exemplu este medicamentul CAR-T produs prin ingineria genetică a unor celule imune ale unui pacient și programate pentru a căuta și distruge celulele canceroase. CAR-T poate avea rezultate spectaculoase care transforma un pacienți cu cancer în fază terminală într-o persoană sănătoasă cu remisie completă. Cu toate acestea, abordarea este extrem de specifică și funcționează doar într-un număr limitat de tipuri de cancer.

Noua descoperire ar conduce spre un tratament “universal” pentru orice tip de cancer.

Cum ar funcționa în practică?

O probă de sânge ar fi prelevată de la un bolnav de cancer. Celulele T vor fi extrase din proba prelevată și modificate genetic, astfel încât să fie reprogramate pentru a  detecta celulele canceroase. Celulele reprogramate genetic ar fi crescute în cantități mari în laborator și apoi reintroduse în sângele pacientului. Este același proces folosit pentru realizarea terapiilor CAR-T.

Cercetarea a fost testată în prezent doar la animale și la celule crescute în laborator. Vor fi necesare mai multe verificări de siguranță înainte de aplicarea tratamentului la om.

Ce spun experții?

Lucia Mori și Gennaro De Libero, de la Universitatea din Basel din Elveția, au declarat „Suntem foarte încântați de funcțiile imunologice ale acestei noi populații de celule T și de utilizarea lor în terapia celulor tumorale.”

Daniel Davis, profesor de imunologie la Universitatea din Manchester, a declarat: „În prezent, aceasta este o cercetare de bază și este nevoie de timp până se va transforma în medicament pentru pacienți. Dar nu avem niciun dubiu însă că este o descoperire foarte importantă, atât pentru cunoștințele noastre de bază despre sistemul imunitar, cât și pentru posibilitatea realizării unor noi medicamente pentru tratarea cancerului”.

Articol preluat integral de pe pentruviata.info. Imagine: https://burst.shopify.com

Related Post: