• 30 Octombrie 2023

Iritații pe piele

Iritațiile pielii, denumite și erupții cutanate, pot fi roșii, inflamate, denivelate, precum și uscate, cu mâncărimi sau dureroase. Cauza principală pentru acestea este dermatita, care apare este atunci când pielea reacționează la alergeni sau iritanți. Bacteriile, virusurile, alergenii și afecțiunile, inclusiv eczema, urticaria și psoriazisul pot fi sursa erupțiilor cutanate. Din fericire, există o varietate de tratamente care îți pot ameliora simptomele și te pot scăpa de iritațiile pielii.

Medicii specialiști dermatologi din platforma Digital Clinics au o mare experiență în evaluarea, stabilirea unui diagnostic și tratarea afecțiunilor dermatologice. Dacă te confrunți cu stările descrise în acest articol, poți consulta un medic dermatolog, aici.

Ce este o erupție cutanată

O erupție cutanată sau iritație a pielii apare atunci când pielea devine roșie, inflamată și denivelată. Unele erupții cutanate sunt uscate și produc mâncărime. Unele sunt dureroase. Multe lucruri pot provoca o erupție cutanată, inclusiv viruși, bacterii, alergeni și afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema.

Cât de des apar erupțiile cutanate

Aproape toată lumea dezvoltă cel puțin o erupție cutanată pe parcursul vieții. Este extrem de comun să simți uneori mâncărimi sau să ai pielea roșie și denivelată pentru o perioadă.

Cine face erupții cutanate

Toată lumea – de la sugari până la vârstnici – poate avea erupții cutanate. Bebelușii sunt predispuși la iritații ale pielii în zona scutecului sau pe scalp. Copiii sunt predispuși la dermatită atopică și deseori iau viruși care produc erupții cutanate, cum ar fi bolile copilăriei – varicelă, rujeolă, etc. Și copiii mai mari sau adulții pot dezvolta dermatită de contact pe măsură ce pielea devine sensibilă la alergeni sau iritanți în timp.

Care sunt tipurile de erupții cutanate

Dermatita de contact

Această formă de dermatită apare atunci când corpul reacționează la o substanță care nu îi place. Mulți oameni sunt alergici la parfumuri, conservanți, nichel (se găsește adesea în bijuterii) sau diverse plante, cum ar fi iedera, de exemplu. Iritanții obișnuiți includ săpunurile, detergenții, substanțele chimice și detergenții de uz casnic.

Eczema

Denumită și dermatită atopică, eczema se dezvoltă adesea în copilărie și de cele mai multe ori se ameliorează pe măsură ce copilul crește. Are tendința de a apărea în familii cu istoric de astfel de manifestări ale pielii (genetice). Persoanele care suferă de astm bronșic sau alergii sunt mai susceptibile de a avea și eczeme.

Urticarie

Urticaria provoacă mâncărimi ale pielii și pete roșii, uneori în relief. Este posibil să aveți urticarie dacă aveți o reacție la alergenii din aer sau la înțepăturile de insecte. Schimbările extreme de temperatură și anumite infecții bacteriene pot provoca, de asemenea, urticarie.

Psoriazis

Această afecțiune a pielii, odată declanșată, se menține pe tot parcursul vieții și provoacă o erupție cutanată groasă și solzoasă. Erupția se formează adesea pe coate, genunchi, partea inferioară a spatelui, scalp și organe genitale. Psoriazisul poate fi moștenit.

Virale

Erupțiile cutanate sunt un simptom comun al multor afecțiuni virale, cum ar fi varicela, rujeola și moluscum contagiosum.

Simptome și cauze

Ce cauzează iritațiile pielii?

Cel mai adesea, erupțiile cutanate sunt cauzate de:

 • Alergeni din mediul înconjurător
 • Infecții bacteriene, cum sunt cele provocate de streptococi
 • Boli ale pielii
 • Substanțe iritante
 • Virusuri

Care sunt simptomele unei erupții cutanate?

Simptomele erupțiilor cutanate variază în funcție de tip și cauză. Erupțiile cutanate se pot dezvolta într-o zonă a corpului sau peste tot. O erupție cutanată poate fi:

 • Uscată.
 • Cu vezicule.
 • Cu pete.
 • Cu arsuri sau usturime.
 • Cu descuamare a pielii.
 • Umflată.
 • Dureroasă.
 • Roșie.

Diagnostic și teste

Cum este diagnosticată o erupție cutanată?

Deoarece atât de multe lucruri pot provoca o erupție cutanată, diagnosticul poate fi dificil. Dermatologul va examina erupția cutanată, vă va evalua simptomele și va face un istoric medical. Uneori este nevoie de teste, precum:

Biopsie

Medicul poate preleva o mică probă (biopsie) de piele sau alt țesut pentru a verifica prezența unui virus sau bacterii.

Test de alergie

Testele de alergie, cum ar fi testele de înțepătură (zgârieturi) ale pielii și teste cu plasturi, identifică alergenii. Astfel de analize sunt de ajutor pentru diagnosticul de urticarie; testarea cu plasturi este utilă pentru diagnosticul dermatitei alergice de contact. În aceste teste, medicul vă expune pielea la cantități mici de substanțe care cauzează alergii și observă o reacție. Este posibil să fiți testat pentru doar câțiva alergeni sau mulți simultan. Aveți o alergie dacă pielea devine roșie, se umflă sau dezvoltă o erupție cutanată.

Teste de sânge

Unele boli de piele pot fi cauzate de anticorpii care circulă în sângele dumneavoastră, care pot fi detectați prin analize de sânge. Alte erupții cutanate pot fi manifestarea unei alte boli sistemice și trebuie făcute teste de sânge pentru a verifica implicarea altor organe.

Tratamentul iritației pielii

Cum se tratează o erupție cutanată?

Tratamentul erupțiilor cutanate depinde de cauză. Poate dura câteva săptămâni pentru ca erupția cutanată să dispară. Tratamentele pentru erupții cutanate pot include:

Medicamente pentru alergii

Antihistaminicele orale, un tip de medicamente pentru alergii, reduc mâncărimea.

Creme antiinflamatoare

Cremele cu hidrocortizon calmează inflamația și mâncărimea.

Imunosupresoare

Dacă erupția cutanată este cauzată de eczemă sau de un răspuns al sistemului imunitar, medicamentele pot reduce reacția. Calmând-o, se poate minimiza inflamația (iritarea).

Băi cu fulgi de ovăz

Înmuierea într-o baie caldă cu fulgi de ovăz coloidal poate ameliora erupțiile cutanate uscate, cu mâncărimi.

Steroizi

Dacă simptomele persistă, medicul vă poate prescrie o cremă cu steroizi topici sau un steroid oral cum ar fi prednisonul. Steroizii ușurează inflamația și mâncărimea.

Imunomodulatoare topice

Aceste medicamente modifică (modulează) răspunsul sistemului imunitar al organismului la alergeni.

Oricare dintre produsele enumerate ar trebui folosite doar la recomandarea medicului dermatolog.

Care sunt complicațiile unei erupții cutanate?

Sunt deranjante și inestetice, dar erupțiile cutanate răspund de obicei bine la tratament. Rareori provoacă probleme grave. Problemele potențiale includ:

Anafilaxie

O reacție alergică severă poate provoca o erupție cutanată și o afecțiune care pune viața în pericol numită anafilaxie. Umflarea extremă (angioedem) din anafilaxie poate închide căile de aer. Persoanele aflate în anafilaxie au nevoie de o injecție imediată cu epinefrină pentru a contracara acest răspuns alergic.

Infecție

Scărpinatul unei erupții cutanate cu mâncărime poate rupe pielea, permițând germenilor să pătrundă. Scărpinatul vă expune la riscul de a dezvolta o infecție bacteriană a pielii.

Prevenirea

Cum poți preveni o erupție cutanată?

Poți reduce șansele de a dezvolta o erupție cutanată dacă:

 • Eviți factorii declanșatori cunoscuți, cum ar fi alergenii și iritanții.
 • Nu împărtășești obiecte personale sau îmbrăcăminte cu nimeni care are un virus care provoacă o erupție cutanată.
 • Utilizezi săpunuri, demachiante și creme hidratante ușoare, fără parfum, hipoalergenice.
 • Te speli pe mâini imediat după ce intri în contact cu un alergen sau iritant cunoscut.

Când ar trebui să mergi la doctor?

Ar trebui să contactezi dermatologul și să soliciți îngrijiri de urgență dacă erupția cutanată:

 • Vine cu probleme severe de respirație care ar putea indica anafilaxie.
 • Apare brusc.
 • Acoperă tot corpul.
 • Se răspândește rapid.
 • Apare cu febră.
 • Are vezicule sau răni deschise.
 • Pare infectat (roșu, cald sau umflat cu puroi galben).

Ce întrebări ar trebui să-i pun medicului dermatolog?

Dacă ai o erupție cutanată, ar fi bine să întrebi:

 • De ce am o erupție cutanată?
 • Când va dispărea erupția cutanată?
 • Ar trebui să fac un test de alergie?
 • Care sunt cele mai bune tratamente pentru o erupție cutanată?
 • Ce măsuri pot lua pentru a preveni erupțiile cutanate?
 • Care sunt cele mai bune tratamente pentru o erupție cutanată cu mâncărime sau dureroasă?
 • Ce demachiante și creme hidratante fără prescripție medicală recomandați?
 • Ar trebui să mă uit la semne de complicații? Care sunt acestea?

Pe platforma Digital Clinics este foarte simplu să consulți un medic dermatolog cu minim cinci ani experiență și să obții toate răspunsurile de care ai nevoie.

Related Post: