• 25 Octombrie 2023

Ce este acneea și cum se tratează

Acneea este o afecțiune a pielii foarte frecventă care provoacă coșuri. De cele mai multe ori, coșurile apar pe față, dar ele pot apărea și pe alte porțiuni ale corpului. Cea mai frecventă cauză o reprezintă porii înfundați. Adolescenții și adulții tineri sunt cei care fac cel mai adesea acnee, dar aceasta poate apărea și în perioada adultă pentru mulți oameni. Există însă tratamente disponibile atât pentru acnee cât și pentru cicatricile lăsate în urmă de coșuri.

Medicii dermatologi din platforma Digital Clinics au o experiență demonstrată în evaluarea, stabilirea unui diagnostic și tratarea afecțiunilor dermatologice. Dacă te confrunți cu stările descrise în acest articol, nu lăsa lucrurile să evolueze. Este foarte simplu să programezi un consult online, cu unul dintre medicii noștri dermatologi.

Ce este acneea?

Acneea este o afecțiune comună a pielii în care porii pielii se înfundă. Blocajele porilor produc puncte negre, puncte albe și alte tipuri de coșuri. Cosurile sunt umflături pe piele, pline de puroi, uneori dureroase. Termenul medical pentru această afecțiune este acnee vulgară.

Care sunt tipurile de acnee?

Există mai multe tipuri de acnee, printre care:

Acnee fungică (foliculita pityrosporum)

Acneea fungică apare atunci când drojdia se acumulează în foliculii tăi de păr.

Acnee chistică

Acneea chistică provoacă coșuri și noduli profunzi, plini de puroi. Acestea pot provoca cicatrici.

Acnee hormonală

Acneea hormonală afectează adulții care au o supraproducție de sebum care le înfundă porii.

Acnee nodulară

Acneea nodulară este o formă severă de acnee care provoacă coșuri pe suprafața pielii și denivelări sensibile, nodulare sub piele.

Toate aceste forme de acnee vă pot afecta stima de sine, iar atât acneea chistică, cât și acneea nodulară pot duce la leziuni permanente ale pielii sub formă de cicatrici. Cel mai bine este să solicitați ajutor de la medicul dermatolog, astfel încât acesta să poată determina cea mai bună opțiune de tratament.

Pe cine afectează acneea?

De obicei, acneea afectează pe toată lumea la un moment dat în viață. Este cel mai frecvent în rândul adolescenților și adulților tineri care suferă modificări hormonale, dar acneea poate apărea și la vârsta adultă. Acneea la adulți este mai frecventă în rândul femeilor. Este posibil să aveți un risc mai mare de a dezvolta acnee dacă aveți antecedente familiale de acnee (genetică).

Cât de frecventă este acneea?

Dacă ai acnee, știi că nu ești singur. Acneea este cea mai frecventă afecțiune a pielii cu care se confruntă oamenii. Se estimează că 80% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 11 și 30 de ani vor avea cel puțin o formă ușoară de acnee  de-a lungul vieții.

Unde pe corp apare acneea?

Cele mai frecvente locuri în care se dezvoltă acneea sunt:

 • Față.
 • Frunte.
 • Piept.
 • Umeri.
 • Partea superioară a spatelui.

Glandele care secretă sebum există pe tot corpul, însă locațiile obișnuite ale acneei sunt cele în care glandele respective sunt cele mai active.

Simptome și cauze

Care sunt simptomele acneei?

Simptomele acneei includ:

Coșuri (pustule)

Umflături (papule) pline de puroi.

Papule

Umflături mici, decolorate, adesea roșii spre violet sau mai închise decât nuanța naturală a pielii.

Puncte negre

Pori obturați cu un vârf negru.

Puncte albe

Pori obturați cu un vârf alb.

Noduli

Umflături dureroase, mari sub piele.

Chisturi

Umflături dureroase pline de lichid (puroi) sub piele.

Acneea poate fi ușoară și poate provoca câteva coșuri ocazionale sau poate fi moderată și poate provoca papule inflamatorii. Acneea severă provoacă noduli și chisturi.

Ce cauzează acneea?

Porii sau foliculii de păr înfundați provoacă acnee. Foliculii de păr sunt niște tuburi mici care țin o șuviță de păr. Există mai multe glande care se varsă în foliculii de păr. Când se află prea mult sebum în foliculul de păr, acesta se înfundă. Porii se pot înfunda cu:

 • Sebum: o substanță uleioasă care oferă o barieră protectoare pentru piele.
 • Bacterii: pe piele trăiesc în mod natural cantități mici de bacterii. Dacă aveți prea multe bacterii, vă pot înfunda porii.
 • Celulele moarte ale pielii: Celulele pielii cad pentru a face loc pentru creșterea unor celule noi. Când pielea eliberează celule moarte ale pielii, acestea se pot bloca în foliculii de păr.

Când porii se înfundă, substanțele blochează foliculul de păr, creând un coș. Acest lucru declanșează inflamația, pe care o simțiți ca durere și umflare. De asemenea, puteți vedea inflamația prin decolorarea pielii, cum ar fi roșeața în jurul unui coș.

Declanșatoare de acnee

Anumite lucruri din mediul înconjurător contribuie la acnee sau pot agrava o erupție a acneei, inclusiv:

 • Purtați îmbrăcăminte și articole pentru acoperirea capului, cum ar fi pălării și căști de sport.
 • Poluarea aerului și anumite condiții meteorologice, în special umiditatea ridicată.
 • Folosind produse de îngrijire personală uleioase sau grase, cum ar fi loțiuni și creme grele
 • Petrecerea timpului într-o zonă în care se intră în mod obișnuit în contact cu grăsimi, cum ar fi lucrul la un restaurant cu ulei de prăjit.
 • Stresul, care crește hormonul cortizol.
 • Un efect secundar al unui medicament.
 • Stoarcerea coșurilor.

Alimente care provoacă acnee

Unele studii leagă anumite alimente și diete de acnee, cum ar fi:

 • Lapte degresat.
 • Proteine ​​din zer.
 • Diete bogate în zahăr.

În timp ce dietele bogate în zahăr pot duce la izbucniri de acnee, ciocolata nu este direct legată de acnee.

Pentru a reduce riscul de acnee, alegeți o dietă echilibrată, hrănitoare, cu multe fructe și legume proaspete, în special cele bogate în vitamina C și beta-caroten, care ajută la reducerea inflamației.

Hormonii și acneea

Acneea este în mare parte o afecțiune hormonală determinată de hormonii androgeni (testosteron). Acest lucru devine de obicei activ în anii adolescenței și adulților tineri. Este posibil să observați, de asemenea, că se formează acnee în timpul menstruației ca urmare a activității hormonale. Sensibilitatea la acest hormon – combinată cu bacteriile de suprafață de pe piele și substanțele eliberate de glandele corpului – poate duce la acnee.

Diagnostic și analize

Cum este diagnosticată acneea?

Un medic dermatolog poate diagnostica acneea în timpul unui examen al pielii. Într-o consultație dermatologică, medicul vă va examina îndeaproape pielea pentru a afla mai multe despre simptomele dumneavoastră. În plus, medicul poate întreba și despre factorii de risc pentru acnee, cum ar fi:

 • Sunteți stresat?
 • Aveți antecedente familiale de acnee?
 • Observați erupții în timpul ciclului menstrual?
 • Ce medicamente luați în prezent?

Cine tratează acneea?

Medicul dermatolog poate diagnostica și trata acneea.

Cât de gravă poate deveni acneea?

Dermatologii clasifică acneea după severitate:

 • Gradul 1 (ușoară): în cea mai mare parte puncte albe și puncte negre, cu câteva papule și pustule.
 • Gradul 2 (acnee moderată sau pustuloasă): papule și pustule multiple, mai ales pe față.
 • Gradul 3 (acnee moderat severă sau nodulochistică): numeroase papule și pustule, împreună cu noduli ocazional inflamați. Spatele și pieptul dvs. pot fi, de asemenea, afectate.
 • Gradul 4 (acnee nodulochistică severă): Numeroase pustule și noduli mari, dureroase și inflamate.

Tratamentul acneei

Cum se tratează acneea?

Există mai multe moduri de a trata acneea. Fiecare tip de tratament variază în funcție de vârstă, de tipul de acnee și de severitate. Un medic dermatolog ar putea recomanda să luați medicamente pe cale orală, să utilizați medicamente topice sau să utilizați terapii medicamentoase pentru a vă trata pielea. Scopul tratamentului pentru acnee este de a opri formarea de noi coșuri si de a vindeca petele existente pe piele.

Cum tratez acneea acasă?

Dacă aveți acnee, puteți începe o rutină de îngrijire a pielii la domiciliu prin:

 • Spălați-vă pielea cel puțin o dată pe zi cu apă caldă (nu fierbinte) și un demachiant delicat. Demachiantele sunt produse de îngrijire a pielii fără prescripție medicală care vă ajută să vă curățați pielea.
 • Spălați-vă pielea după ce faceți exerciții sau transpirați.
 • Evitați utilizarea produselor de îngrijire a pielii cu alcool, astringenți, toner și exfolianți, care vă pot irita pielea.
 • Demachiați-vă la sfârșitul zilei sau înainte de a merge la culcare.
 • Alegeți o cremă hidratante non-grasă pe care să o aplicați pe piele după curățare.
 • Evitați să vă stoarceți coșurile. Lăsați pielea să se vindece în mod natural pentru a preveni formarea de cicatrici pe piele.

Dacă rutina de îngrijire a pielii la domiciliu nu este eficientă în tratarea acneei, vizitați medicul dermatolog.

Prevenția acneei

Cum pot preveni acneea?

Nu puteți preveni complet acneea, în special în timpul schimbărilor hormonale, dar vă puteți reduce riscul de a dezvolta acnee prin:

 • Spălându-vă fața zilnic cu apă caldă și un demachiant facial.
 • Folosind o cremă hidratantă non-grasă.
 • Purtarea de produse de machiaj „noncomedogenice” și îndepărtarea machiajului la sfârșitul fiecărei zile.
 • Ținând mâinile departe de față.

Cum îmi afectează acneea sănătatea mintală?

Acneea poate provoca dereglări în sănătatea mintală, deoarece afectează aspectul și stima de sine. Adesea, dezvoltarea acneei este în afara controlului deoarece hormonii sunt cei care o cauzează. Acest lucru poate cauza stres, care poate influența viitoarele erupții. Acneea poate fi o provocare pentru adolescenți și adulții tineri. Dacă acneea vă face să vă simțiți anxios sau vă împiedică să participați la activități sociale cu prietenii și familia, discutați cu un dermatolog sau cu un profesionist în domeniul sănătății mintale (psihoterapeut).

Dacă te confrunți cu această problemă, îți recomandăm să consulți aici unul dintre medicii noștri specialiști dermatologi, care au o experiență dovedită în tratarea acestui tip de afecțiune.

Related Post: