• 14 Iunie 2021

Interviu cu dr. Silvana Dewald, medic de familie cu competențe în nutriție: "Nu cred în diete și nu le recomand"

O alimentație corectă și echilibrată este cheia unui organism sănătos. Ce alimente trebuie să evităm? Ce nu trebuie să ne lipsească din dieta zilnică? Dr. Silvana Dewald, medic de familie cu competențe în nutriție a răspuns la câteva întrebări importante pentru Digital Clinics.

Ce definește, în opinia dumneavoastră, o alimentație sănătoasă?

O alimentație sănătoasă este o alimentație echilibrată, specifică profilului fiecărei persoane. Mai exact alimentația trebuie adaptată în funcție de patologia pacientului, de stilul de viață, de mediul său de lucru.

Deși nu există o rețetă universal valabilă, sunt câteva elemente comune prin care eu definesc o alimentație sănătoasă:

 • Alimente locale și de sezon
 • Fructe și legume predominante în mesele zilnice
 • Excluderea fast-food-ului și cât mai puține alimente procesate
 • Mâncare gătită în casă fără multe grăsimi (ulei, untură)
 • Zahăr cât mai puțin pentru că nu aduce absolut niciun beneficiu

Se vorbește mult despre zahăr și consecințele lui negative asupra sănătății. De ce este de evitat?

Sunt mai multe argumente bine documentate științific despre efectele negative ale zahărului Și mai sunt și mituri care spun că zahărul brun, zahărul de cocos sau siropul de agave sunt mai sănătoase. Poate că mai au niște minerale sau vitamine în plus, dar în final tot molecule de glucoză sau zaharoză sunt, au același indice glicemic, iar la nivelul pancreasului au același efect: în timp dezvoltă rezistența la insulină care conduce la obezitate și la alte probleme de sănătate.

Aș pune accent pe evitarea zahărului ca prevenție pentru:

 • dezvoltarea boilor oncologice – celulele neoplazice consumă zahăr de 10 ori mai mult decât o celula sănătoasă, iar cancerul se poate dezvolta cu ani înainte de a fi depistat prin analize. În ultimii ani s-a constatat o creștere semnificativă a bolii canceroase și de aceea este bine să prevenim atât cât ne stă în putere. Și întotdeauna există alternative sănătoase de exemplu fructele de pădure sunt foarte bune pentru pacienții oncologici.
 • dezvoltarea inflamațiilor în organism - zahărul întreține inflamația, sau o creează o stare pre-inflamatorie ce poate fi foarte periculoasă pentru că, de multe ori un accident vascular poate fi dat nu numai de placa de colesterol care se desprinde de pe peretele sangvin dar și de inflamația endoteliului care la un moment dat nu mai permite sângelui să circule sau sângele circulă mai greu și apar deficiențe în hrănirea cu oxigen și nutrienți a organului afectat.

Alimentele procesate si conservanții (E-urile) din alimente sunt atât de nocive pentru sănătate pe cât se spune?

Da, marea majoritate sunt nocive, unele chiar cu potențial oncogen dovedit. Iar tabloul general nu este tocmai optimist dacă la E-urile din alimentele procesate adăugăm nitriții, pesticidele precum și metalele grele de care se vorbește puțin dar care apar în concentrații mult mai mari decât valorile normale la unele persoane.

Putem însă să evităm alimentele ce conțin E-uri dacă gătim în casă cu produse locale și de sezon sau cumpărăm alimente organice. Sau, chiar dacă cumpărăm produse alimentare procesate, să citim cu atenție etichetele alimentelor. Eu personal mi-am cumpărat o lupă să pot citi unele etichete. Cu cât e mai mic scrisul cu atât te întrebi ce nu trebuie să vezi pe etichetă.

Ce diete recomandați unei persoane care vrea să slăbească?

Nu cred în diete și nu le recomand. Esențial este echilibrul alimentar și modul în care combinăm alimentele. Celor care vor să slăbească le recomand doar principii de viață sănătoase, pot mânca aproape tot ce își doresc dar în combinația potrivită, la orele potrivite și în porții rezonabile.

Pe termen lung dietele restrictive ne pot priva de nutrienți importanți care ne vor afecta echilibrul fiziologic sau chiar sănătatea la un moment dat.

Poate la început unele diete dau rezultate, dar în timp oamenii renunță pentru că este un efort și revin la kilogramele avute ba și la câteva în plus uneori. Trebuie schimbat stilul de viață, modul în care ne alimentăm zilnic, cât mai mult adaptat la alimentația pe care o avem deja. De exemplu o persoană care trăiește la munte poate mânca mai multe grăsimi decât una de la mare fără efecte negative asupra sănătății.

Iar dacă există patologii, acestea trebuie analizate iar alimentația trebuie adaptată în funcție de sensibilitățile persoanei respective. De aceea nu cred că funcționează regimurile alimentare și rețetele de slăbit de pe internet. Suntem diferiți și trebuie să slăbim armonios in funcție de stilul nostru de viață. Am avut de exemplu o pacientă care voia să slăbească, urma indicațiile alimentare în general dar a menționat că seara, la finalul zilei, mănâncă doar câteva fructe, aceasta însemnând 2 banane, un gref, un kilogram de căpșuni. Toate aceste fructe mâncate seara înseamnă exces de greutate, înseamnă exces de acid uric, pietre la rinichi, ficat gras etc.

În general mâncăm mult și prost. Și pentru că organismul nu își ia nutrienții esențiali din ce am mâncat ne este foame în continuare, deși am mâncat o farfurie cu vârf. Mâncăm multe grăsimi, mult ulei prăjit de nenumărate ori. O mâncare poate fi gustoasă cu 1-2 linguri de ulei de măsline, nu este nevoie de o jumătate de kilogram.de ulei Avem foarte mulți tineri supraponderali iar pandemia, cu sedentarismul aferent, a contribuit la creșterea în greutate a populației în general. Pe scurt ne îngrășăm pentru că mâncăm mult și prost și nu facem suficientă mișcare.

Singura dietă pe care o recomand este dieta keto și asta doar în cazul unor patologii, mai exact în cazul pacienților epileptici și a celor oncologici. Este un regim alimentar cu maxim 5% carbohidrați și multe proteine si grăsimi sănătoase. Este destul de greu de ținut, nu poți s-o faci după rețetele de pe internet pentru că există carbohidrați și în salată și în ardei gras iar grăsimile dietei pot fi luate din avocado, ouă, smântână, cașcaval, carne de porc de țară etc.

Ce recomandați mamelor pentru a-și menține copii in limitele greutății vârstei lor, pentru a-i feri de obezitate?

Copii supraponderali vor fi viitorii obezi, le va fi greu toată viața să-și controleze greutatea. Copii mănâncă ce li se dă și, în principiu, așa vor mânca toată viața. Copii care mănâncă astăzi fast-food, chipsuri și mâncare procesată vor dezvolta în timp o lipsă de nutrienți esențiali cu implicații la nivelul întregului organism: supraponderabilitate, lipsa de interes pentru activități fizice, lipsă de energie, stimă de sine scăzută.

Aș recomanda mamelor ca, așa cum îi educă cum să se comporte, tot așa să le facă și o educație alimentară, să le spună că desertul cel mai bun este un fruct, să-i implice în procesul de gătire, de exemplu să le curețe un morcov, un ardei și să le spună să le așeze frumos pe farfurie. Să îi învețe să mănânce sănătos jucându-se, e cea mai bună metodă de învățare, copilul va crește cu obiceiuri sănătoase la care se va raporta toată viața. Contează foarte mult ce i se pune copilului în farfurie, acum se formează obiceiuri alimentare. Când e mic dacă i se dau dulciuri copilul va mânca dulciuri, dacă i se dau chipsuri va mânca chipsuri, dacă i se dau legume va mânca legume.

De asemenea, masa în familie să fie un moment de socializare, chiar dacă durează puțin. Copilul nu trebuie să fie lăsat să mănânce singur și să se uite pe tabletă sau la televizor, iar când termină de mâncat să nici nu știe ce a mâncat.

Sigur că pentru părinți e mai simplu să cumpere o pungă de chipsuri și să-l liniștească pe copil Uneori argumentul este ca nici părinții lor nu stăteau să le facă educație alimentară, dar uită că acum 30 de ani nu existau chipsuri, mâncarea și majoritatea deserturilor erau făcute în casă cu puțin zahăr pentru că nu se găsea. Așa că cei mici mâncau în casă ce era pregătit acolo, cu ingrediente locale, de sezon, fără conservanți și E-uri și, dacă le era foame între mese, mâncau fructe sau legume în general. De exemplu în locul unui corn cu ciocolată din comerț îi poți face copilului în casă o clătită cu făină integrală cu măr și scorțișoară care este chiar mai gustoasă și mult mai sănătoasă.

Sintetizând poți crește un copil cu obiceiuri alimentare sănătoase care îi vor folosi toată viața prin:

 • Educație alimentară și Implicarea copilului prin joc în procesul de gătire
 • Alimentație cu fructe si legume câte vrea și dulciuri cât mai puține
 • Excluderea fast food-ului și a alimentelor procesate din alimentație
 • Mâncare gătită în casă cu cât mai multe produse locale și făină integrală.

Vă puteți programa o consultație online cu dr. Dewald. aici.

Related Post: