• 22 Iunie 2021

Interviu cu Daniela Ciurea, kinetoterapeut: “Postura este ceea ce transmitem celorlalți despre noi”

Daniela Ciurea, fizioterapeut Digital Clinics, cu experiență în domeniul recuperării medicale a răspuns la o serie de întrebări legate de recuperarea pulmonară după COVID, sănătatea articulațiilor, postură.

Kinetoterapia este cunoscută ca metodă de recuperare după accidente sau afecțiuni dar este mai puțin cunoscut rolul profilactic al kinetoterapiei. Ce ne poti spune despre kinetoterapie profilactică, cum ne poate ajuta?

Kinetoterapia profilactică urmărește menținerea și îmbunătățirea unui nivel funcțional optim al organismului, cum ar fi, prevenirea unor afecțiuni neurologice, reumatologice, cardiovasculare, precum și prevenirea accidentarilor la sportivii de performanță și la vâstnici pe care încercăm să-i menținem la un nivel cât mai independent funcțional.

Menținând sănătatea structurilor mioartrokinetice se pot evita problemele neurologice cum ar fi: herniile de disc, discopatiile, lombosciatica sau alte afecțiuni la nivelul coloanei.

De ce este importantă sănătatea articulațiilor?

Sănătatea articulațiilor este esențială pentru confortul de a face ușor activitâțile zilnice și de a nu deveni un stres în plus orice mișcare. O articulație poate fi menținută sănătoasă prin mișcare pentru ca astfel se lubrifiază, printr-o musculatură cu un tonus bun, prin oase sănătoase și puternice. Toate acestea pot fi obținute prin exercițiu fizic adecvat.

Este un citat care mie îmi place tare mult Ai vârsta coloanei tale vertebralecu alte cuvinte ai vârsta articulațiilor tale. Deci, cu cât articulațiile sunt menținute mai sănătoase cu atât și calitatea vieții persoanei respective este mai bună.

Postura ne e influențează sănătatea, calitatea vieții?

Postura este ceea ce transmitem celorlalți despre noi, înainte chiar de a vorbi și este de asemenea și percepția noastră despre noi înșine. Prin postură transmitem informații despre starea noastră fizică și psihică. Practic, o postura buna influențează pozitiv multe aspecte de care nu ne dam seama: o susținere mai favorabila a coloanei vertebrale, activarea corsetului abdominal, o respirație mai bună, digestie adecvată și indirect diminuarea stresului si creșterea energiei organismului.

De ce este importanta tonifierea zonei abdominale?

Un abdomen tonifiat este, desigur, aspectuos dar mai presus de acest lucru are și calitatea de a proteja și susține coloana vertebrală. Ne putem imagina musculatura din jurul coloanei, musculatura abdominală, paravertebrala, fesierii ca pe un corset care ne sprijină coloana și, cu cât corsetul este mai stabil, mai bine strâns, cu atât va prelua mai mult din greutatea corporală și astfel, din presiunea pusă pe discurile intervertebrale. Corsetul strâns este cel care ne menține în poziția verticală, ne ridică și ne înalță. Cu cât musculatura abdominală este mai tonifiată, cu atât preia mai mult din forțele fizice și mecanice la care suntem supuși.

Prin tonifierea corsetului abdominal pot fi tratate unele dureri de spate care apar de la statul prelungit în picioare sau pe scaun. În scaunele cu spătar, ne lăsăm greutatea pe spate și nu ne mai menținem spatele din musculatură. Erau foarte populare într-o perioadă mingiile de fitness care înlocuiau scaunele, iar lipsa sprijinului la nivelul spatelui te învăța să-ți menții poziția din musculatura spatelui. Noi, practic, cu aceste scaune pe care le folosim ore întregi în fiecare zi nu facem altceva decât sa ne slăbim musculatura pentru ca nu o lăsăm să ne mențină postura.

Care sunt cele mai frecvente neplăceri cauzate de statul excesiv pe scaun la birou, ce efecte secundare pot avea si cum poate ajuta kinetoterapia?

Statul pe scaun nu e o problemă atât timp cât nu cumulează cea mai are parte a zilei și cât timp poziția nu este una cifotică, una încovoiată. Dar statul excesiv pe scaun fără pauze la una, două ore, va duce la durere, oboseală, la un spate și o musculatură tensionate și la o circulație sanguina și limfatică îngreunate și la o diminuare a funcției respiratorii. Practic toate funcțiile noastre vitale vor funcționa la capacitate minimă și totuși creierul nostru ar trebui să funcționeze la maxim, fapt imposibil în condițiile date.

Soluția ar fi să avem un scaun fără spătar sau sa nu stăm rezemați se spătar când suntem la birou și sa ne ridicam la interval de o oră, două, timp în care sa facem câțiva pași, stretching. Kinetoterapia inclusă în stilul de viată va îmbunătăți starea întregului organism prin acțiunea asupra acestor sisteme care sunt încetinite: sistemul muscular, articular, circulator, limfatic, respirator.

Tensiunea intre umeri ce apare atât de frecvent poate să dispară prin exerciții de kinetoterapie?

Tensiunea din zona toracelui superior este dată de musculatură slabă și tensionată. Pentru că este slabă nu poate menține corect poziția corpului, sau nu pentru mult timp și ajunge să se tensioneze. De asemenea, această zonă este sediul încărcării și răsfrângerilor emoționale și uneori și de aceea este tensionată. Adică este zona cu o mare legătură cu starea noastră de spirit, și sigur că se influențează una pe alta: de exemplu dacă eu lucrez activ la detensionarea acestei zone, involuntar se va echilibra și starea emoțională. Este o zonă care se încărcă emoțional și atunci când suntem mai anxioși, stresați, obosiți, avem tendința de a ne ține umerii și pieptul mai închise, privirea în jos, nu avem acea postură deschisă și plina de speranță.

Ce ne poti spune despre exercițiile de recuperare pulmonară după COVID?

Dacă vorbim despre persoane care au rămas cu capacitatea pulmonară diminuată după contactarea virusului, dacă obosesc mult mai repede după urcatul scărilor, dacă obosesc mult mai ușor în activități zilnice pe care înainte le făceau cu ușurință, aceste simptome pot fi ameliorate prin exerciții specifice de respirație și cardiovasculare. Aceste exerciții se pot face online, sunt exerciții specifice care vor pune în acțiune plămânii iar persoana afectată va observa ușor rezultatele după câteva ședințe.

De asemenea, capacitatea pulmonară este un factor de anticipare pentru sănătate și longevitate și nu trebuie ignorat. De aceea persoanele care au capacitatea pulmonară afectata post-COVID ar trebui să remedieze aceste simptome.

Ce exercițiu consideri că este foarte util pentru persoanele care nu fac suficient sport?

Un exercițiu de voință în primul rând, pentru că trebuie să conștientizam faptul că înainte de a purta o haină frumoasă, mai important este ca acestea să acopere un corp sănătos, funcțional și, înțelegând acest lucru, să ne mobilizam pentru a face mișcare.

Programul de exerciții trebuie adaptat nevoilor fiecărei persoane pentru că fiecare persoană are activități diferite: sunt persoane care stau mult în picioare, altele care stau mult pe scaun, alții care sunt foarte activi, motiv pentru care, in funcție de activități, programul trebuie personalizat.

Ce se poate lucra într-o ședință online prin kinetoterapie?

Se poate lucra profilactic și pentru îmbunătățirea stării generale. Obiectivul este de a-i învăța pe oamenii să aibă singuri grijă de ei, prin dobândirea unor cunoștințe care ii vor ajuta în menținerea sănătății fizice. Cu alte cuvinte, prin kinetoterapia profilactică lucrăm la diminuarea și pe cât posibil evitarea unei vieții restricționate de durere și limitări fizice.

Obiectivul meu nu este să-i ținem pe oameni legați de un sistem medical sau de orele de kinetoterapie, ci de a-i învăța cum să aibă grijă de ei în situațiile specifice fiecăruia și în activitățile de zi cu zi.

Eu cred că suntem formați din corp, psihic și suflet, toate trei aflându-se în interdependență. Ca urmare, oricare dintre aceste sisteme va fi îmbunătățit le va influenta pe celelalte două. Si, de cele mai multe ori, să începi prin a-ți îmbunătăți calitatea vieții prin cultivarea unui corp sănătos este cel mai ușor.

 

Related Post: