• 31 Ianuarie 2021

Exercițiile de întindere, de ajutor pentru pacienții cu hipertensiune

O soluție simplă și la îndemâna oricui pentru persoanele diagnosticate cu tensiune arterială crescută. Specialiștii îi sfătuiesc să facă zilnic câteva exerciții de stretching (întinderi) pentru a controla mai bine problemele de hipertensiune.

Cercetătorii de la Universitatea din Saskatchewan (Canada) au descoperit că o jumătate de oră pe zi de exerciții de întindere a „întregului corp” a redus toate tipurile de tensiune arterială mai mult decât o face o plimbare rapidă. Concluziile s-au bazat pe un studiu la care au participat 40 de pacienți cu vârsta medie de 61 de ani, diagnosticați cu hipertensiune arterială, împărțiți în două grupuri: unul care a făcut exerciții de stretching și unul care a făcut doar plimbări în aer liber.

Rezultatele, publicate în Journal of Physical Activity and Health, au constatat că o jumătate de oră de exerciții pe zi, timp de 5 zile, a fost mai eficientă pentru reducerea tensiunii arteriale - un factor de risc principal pentru bolile de inimă.

„Când îți întinzi mușchii, întinzi și toate vasele de sânge care se alimentează în mușchi, inclusiv toate arterele”, a spus autorul studiului, profesorul dr. Phil Chilibeck. „Dacă reduceți rigiditatea arterelor, există o rezistență mai mică la fluxul de sânge".

În plus, întinderea este o formă de exercițiu care este mai ușor de făcut, în special în condițiile impuse de pandemia de COVID-19 (izolare și carantină) sau pentru pacienții cu osteoartrită și alte afecțiuni care îi împiedică să facă activități fizice mai intense.

Sfatul profesorului: „Când vă relaxați seara, în loc să stați doar pe canapea, puteți coborî pe podea și vă puteți întinde în timp ce vă uitați la televizor”.

Related Post: