• 28 August 2020

Efectul zahărului asupra tumorilor

Oamenii de știință au descoperit că zahărul ”trezește” celulele canceroase și amplifică agresivitatea tumorilor canceroase, informează  The Independent. Descoperirea ar putea avea un impact major asupra alimentației pacienților diagnosticați cu această problemă de sănătate, conform Agerpres.

Concluziile unui proiect de cercetare desfășurat pe parcursul a nouă ani, realizat de oameni de știință de la Institutul de Biotehnologie din Flandra (Vlaams Instituut voor Biotechnologie — VIB), Universitatea Catolică din Leuven (KU Leuven) și Universitatea Vrije din Bruxelles (Vrije Universiteit Brussel — VUB), sunt considerate o descoperire revoluționară în studiul cancerului, cercetătorii clarificând în sfârșit modul în care efectul Warburg — un fenomen în cadrul căruia celulele canceroase descompun rapid zaharurile — stimulează creșterea tumorilor.

Publicat în jurnalul științific ”Nature Communications”, proiectul a fost inițiat în 2008, acesta punând accentul pe modul în care tumorile convertesc cantități semnificativ mai mari de zaharuri în lactat, în comparație cu țesuturile sănătoase.

Deși fenomenul a fost intens studiat, până în prezent nu se știa cu certitudine dacă acest efect este un simptom al cancerului sau o cauză a acestuia.

Însă această nouă cercetare oferă dovada corelației dintre zahăr și activitatea oncogenă în celulele canceroase.

”Cercetarea noastră dezvăluie modul în care consumul hiperactiv de zaharuri al celulelor canceroase conduce către un cerc vicios de stimulare continuă a dezvoltării și evoluției cancerului”, a declarat profesorul Johan Thevelein. ”Astfel, se poate explica asocierea dintre intensitatea efectului Warburg și agresivitatea tumorii,” scrie Agerpres.

Oamenii de știință susțin că aceste descoperiri vor avea ”consecințe majore” și vor oferi ”o bază pentru studii viitoare în acest domeniu”. De asemenea, ele vor avea impact asupra dietelor personalizate pentru pacienții diagnosticați cu cancer.

Provocarea cercetătorilor constă în faptul că toate celulele necesită zahăr, deci eliminarea zahărului complet nu ar distruge doar celulele canceroase, ci și celulele normale. Dacă, totuși, oncologii ar putea limita hiperactivitatea conversiei zahărului la acid lactic, fiind singura cale, celulele normale poate vor fi evitate.

”Consider că avem un punct de pornire pentru a afla cauza primară a influxului crescut de zahăr în celulele canceroase,” susține Dr. Thevelein. ”Acest influx hiper-rapid a zahărului în celulele canceroase nu este prezent în celulele mamaliene normale.”

”Putem să căutam medicamente care inhibă acest influx rapid, aceste medicamente ar trebui să facă destul de grea supraviețuirea celulelor canceroase. Acest lucru urmărim noi în continuare.”

Sursa: https://www.cancertherapyadvisor.com/general-oncology/warburg-effect-sugar-intake-cancer-prevention-treatment/article/711447/3/

Sursă imagine:  https://unsplash.com/photos/6SMF42-JTAc

Related Post: