• 28 August 2021

Dr. Petru Duțescu, despre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite într-un cabinet dermatologic

Am discutat cu dr. Petru Duțescu, medic primar la Spitalul Militar din Focșani, cu o experiență de peste 40 de ani în dermatologie, despre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite într-un cabinet dermatologic, despre tratamentul lor și despre importanța prezentării la medic într-o fază incipientă a oricărei maladii. În opinia medicului care acordă consultații pe platforma Digital Clinics, cele mai întâlnite trei afecțiuni dermatologice sunt: varicele, dermatita atopică și psoriazisul.

Boala varicoasă și complicația ei, ulcerul de gambă

Boala varicoasă, sau varicele cum sunt denumite popular, apar pe un teren familial și, dacă la această predispoziție genetică se mai adaugă și faptul că persoana respectivă stă mult în picioare, apariția varicelor este certă. De cele mai multe ori, persoanele dau atenție acestei afecțiuni și se prezintă la medic imediat după apariția lor pentru a începe un tratament conservator - ciorapi elastici purtați ziua când stau în picioare etc. De asemenea, mișcarea, mersul pe jos,  ajută foarte mult, mai ales în faza inițială a apariției varicelor, pentru că, atunci când mergem, contracția mușchilor intensifică circulația sângelui, deci mersul, activitățile sportive împiedică dezvoltarea sau agravarea varicelor.

În fază incipientă există atât tratamente locale cu diferite unguente, cât și cu comprimate de uz intern care ameliorează sau stagnează dezvoltarea acestei afecțiuni. Este posibilă și vindecarea varicelor prin operație sub control endoscopic, adică prin introducerea unei sonde în vene cu ajutorul căreia chirurgul extrage porțiunile varicoase.  Însă, dacă operația nu este făcută bine, recidivele apar rapid, după un an și jumătate, doi. Un at tip de tratament este scleroterapia care face ca venele sa devina rigide, și atunci sângele va circula de jos în sus cu mult mai multă ușurință.

Însă dacă pacientul nu se prezintă la medic într-o etapă inițială, varicele avansează până când venele devin turgescente, întărite iar tratamentul complet de vindecare și de aducere a tegumentelor la parametri estetici perfecți nu mai este posibil.

Unele persoane nu dau atenție apariției varicelor, mai ales bărbații care nu au complexe estetice, iar venele ajung să devină foarte dilatate și în timp apare senzația neplăcută de greutate în picioare, sau chiar dureri și de obicei acesta este momentul în care pacientul apelează la medic. Dar dacă nici în acest moment pacientul nu se prezintă la medic, orice mică lovitură poate produce ulcerul de gambă. Sunt persoane care amână și tratamentul ulcerului de gambă, persoane care nici în acest stadiu nu vin la medic și se tratează singuri cu alifii, diferite plante și ajung la ulcerații mari, care se infectează, produc eritem, temperatură și atunci tratamentul este mult mai complicat.

În concluzie, ca în orice afecțiune medicală, cu cât un pacient se prezintă într-o etapă inițială a bolii la medic, cu atât șansele ca boala să fie mai ușor și mai complet vindecată sunt mai mari. 

Dermatita atopică

Este o boală imuno-alergică și reprezintă un răspuns atipic, curios al organismului.  Reprezint[ o afecțiune cutanată inflamatorie, care creează o senzație intensă de prurit. Pe parcursul vieții dermatita atopică dispare de la sine de cele mai multe ori.  Apare mai frecvent la copii și se vindecă de la sine:  dacă apare înainte de 2 ani se vindecă pană la 6 ani, dacă apare intre 2 si 6 ani se vindecă în jur de 10 ani, iar dacă apare după 10 ani  se vindecă în general la 12 ani.

Foarte afectate însă sunt mamele copiilor cu dermatite. Pentru că această boală debutează cu niște mici bubițe pe palme și tălpi, mama intra în panică pentru că se uită pe internet unde sunt scrise o grămadă de lucruri fără sens și începe să trateze copilul după sfaturile găsite online. Ulterior, când ajunge la medic, este o luptă să convingi mama că dermatita atopică nu lasă urme, că nu atacă organele interne, că nu se transmite la alți copii. În faza acută se recomandă tratamente de uz extern care fac ca mâncărimea să dispară. Uneori dacă dermatita atopică nu se vindeca nici la 12 – 14 ani, copilul poate dezvolta diverse eczeme, dermatite care evoluează puțin mai sever dar și acolo exista tratamente.

Ca urmare, recomand mamelor cu copii care dezvoltă această simptomatologie să vină imediat la medic să nu caute luni de zile pe google rețete minune. Iar anxietatea mamelor care văd că afecțiunea copilului nu se vindecă este transmisă copilului și, uneori, copilul este mai afectat de anxietatea mamei decât de boală în sine.

Psoriazisul

Se întâlnește la aproximativ 1,5 - 2% din populație și, din păcate, boala este invalidantă din punct de vedere estetic, mai ales când leziunile cutanate apar pe părțile descoperite ale corpului. Psoriazisul și-a mărit incidența mai ales în pandemie, pentru că au fost afectate locurile de muncă, stilul de viață și ca urmare stresul a crescut. Deși este o boala genetică, din experiența mea, la 95-96% dintre pacienții cu psoriazis, stresul a fost activatorul genelor care produc apariția psoriazisului.

Într-o consultație, prima mea întrebare către un pacient cu psoriazis este: ,,Când ți-a apărut psoriazisul și când ai avut un stres major?” Dacă stresul este unul singular și este de domeniul trecutului nu il trimit la psiholog, însă dacă pacientul are stres constant la serviciu sau acasă îi propun să consulte un psiholog. Am avut chiar un caz în care psoriazisul nu a mai fost vizibil deloc 15 ani și ulterior, datorită unui șoc teribil, pacientul a trecut direct la tratamentul imunologic.

Psoriazisul în faza incipientă poate fi controlat cu unguente care trebuie schimbate lunar, iar dacă leziunile sunt puține si stresul diminuează pot fi perioade în care pacienții nu au nicio leziune cutanată. Psoriazisul poate fi vindecat și când este avansat, generalizat.

Cum ar decurge o consultație online pe Digital Clinics cu dvs?

Pacienții își pot încărca în platformă înaintea începerii consultației analize, investigații de laborator, tratamente anterioare pe care eu le pot analiza în timpul consultației video. Apoi, in timpul consultației de 20 de minute pot vedea anumite leziuni dermatologice ale pacientului, pot face analiza tratamentului pe care îl urmează sau l-a urmat și îi pot  prescrie alte investigații sau îi pot prescrie o rețetă medicală. Am mai tratat pacienți din alte țări prin telemedicină, cu eficiență și rezultate foarte bune.

Puteți programa o consultație cu dr. Petru Duțescu, aici.

Related Post: