• 13 Iunie 2020

Consumul de fructe și legume reduce riscul de apariție a cancerul de sân

Conform unui studiu publicat în luna Iulie, 2018 în International Journal of Cancer,  realizat de cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, femeile care consumă o cantitate mare de fructe și legume în fiecare zi ar putea prezenta un risc mai scăzut de apariție a cancerului de sân, mai ales a unor tumori agresive, comparativ cu femeile care nu consumă niciodată fructe sau legume.

Cercetătorii au observat că diferite legume precum brocoli sau legume galbene, legume portocalii, sunt asociate cu un risc scăzut de apariție a cancerului de sân.

”Deși studiile anterioare au sugerat această asociere, ele au fost limitate, mai ales pentru tipuri specifice de fructe și legume precum și subtipuri de cancer de sân,” spune Maryam Farvid, cercetător al Departamentului pentru Nutriție. ”Aceste cercetări reprezintă o dovadă a importanței consumului de fructe și legume în cantități mari pentru prevenirea apariției cancerului.”

Cercetătorii au analizat chestionarele despre dietă realizate de participanții la studiul Nurses’ Health I și II, odată la 4 ani. La studiul Nurses’ Health I au participat 88,301 de femei și a început în anul 1980, în timp ce la studiul Nurses’ Health II au participat 93,844 de femei și a început în anul 1991. Date despre factorii de risc precum vârstă, greutate, fumat, istoricul familiei în ceea ce privește apariția cancerului, au fost preluate din chestionare efectuate la 2 ani.

Ei au observat că femeile care mănâncă  mai mult de 5,5 porții de fructe sau legume pe zi, prezintă un risc cu 11% mai scăzut de apariție a cancerului de sân, comparativ cu cele care mănâncă 2,5 porții sau mai puține. O porție este definită drept o cană cu legume care au frunze verzi, jumătate de cană de legume gătite sau jumătate de cană de fructe.

Cercetări anterioare au arătat legături între riscul scăzut de apariție a cancerului și consumul crescut de fibre, dar beneficiile fructelor și legumelor descoperite în acest studiu, sunt considerate independente de conținutul de fibre, susțin cercetătorii. Ceea ce sugerează faptul că și alte elemente prezente în legume și fructe, precum antioxidanții sau alți micronutrienți au un rol important în reducerea riscului de apariție a cancerului.

”În timp ce o dietă cu multe fructe și legume este asociată cu multe alte beneficii asupra sănătății, rezultatele noastre reprezintă un impuls pentru femei să consume cantități mai mari de fructe și legume,” susține Heather Eliassen, autorul principal al studiului.

Articol preluat integral de pe pentruviata.info; Imagine: Pexels.com.

Related Post: