• 28 August 2020

Consumul de alimente organice poate să scadă riscul de apariție a cancerului?

Conform unui studiu publicat in luna Octombrie, în revista JAMA Internal Medicine, a fost observată o scădere a riscului de apariție a cancerului la persoanele consumatoare de alimente organice.

Producția de alimente organice implică evitarea utilizării îngrășămintelor chimice și a pesticidelor, rotația culturilor și alte forme de cultivare pentru a menține fertilitatea solului.

Studiul a fost realizat în Franța, pe un numar de aproximativ 70,000 de persoane și s-a observat o reducere semnificativă a riscului de apariție a cancerului la cei care consumă o cantitate mare de alimente organice.

Un alt studiu realizat în Marea Britanie a demonstrat o scădere a riscului cancerului doar în cazul limfomului non-Hodgkin..

Persoanele care cumpără alimente organice sunt, de obicei, convinși că aceasta este o alegere mai bună pentru sănătatea lor și sunt dispuși să plătească un preț scump pentru ele. Însă, până acum nu au existat dovezi ale efectelor benefice pe care le au aceste alimente.

Studiul realizat timp de 5 ani, a demonstrat că acele persoane care au consumat frecvent alimente organice, au prezentat un procent de apariție a cancerului cu 25% mai scăzut față de cei care nu au mâncat niciodată produse organice.

Numărul magazinelor cu alimente organice au început să crească în ultimii ani, atât în Europa cât și în America. Pentru ca aceste alimente să fie certificate ca fiind organice, de către Departamentul de Agricultură, în procesul de producție a lor nu trebuie să se utilizeze îngrășăminte sintetice, pesticide și nu trebuie să conțină organisme modificate genetic. Carnea poate fi produsă prin hrănirea animalelor cu mâncare organică și fără utilizarea de hormoni sau antibiotice.

Reducerea riscului de apariție a limfomului nu a fost atât de surprinzătoare, deoarece studii epidemiologice anterioare au demonstrat că persoanele expuse la pesticide, precum fermierii, prezintă o incidență mai mare a linfomului.

Un motiv pentru care dieta cu alimente organice ar scădea riscul de cancer mamar  ar putea fi reprezentat de faptul că pesticidele sunt perturbatori endocrini care mimează funcțiile estrogenilor, hormonii jucând un rol important în cancerul mamar.

Experți în nutriție de la Harvard au cerut mai multe studii pentru a confirma aceste rezultate, ei susținând că cercetătorii au eșuat în procesul de testare a nivelului de pesticide al participanților, pentru a putea valida nivelul de expunere a acestora.

”Din punct de vedere practic, aceste rezultate sunt încă preliminarii și nu sunt suficiente pentru a schimba recomandările legate de dieta pentru prevenirea cancerului,” susține Dr. Frank B. Hu, din departamentul de nutriție de la at Harvard’s T.H. Chan School of Public Health.

Pentru a putea asocia consumul de alimente organice cu un risc scăzut de cancer sunt necesare studii suplimentare, care să se desfășoare pe perioade de timp mult mai ample și la care să participe un număr mai mare de persoane.

Surse: https://www.nytimes.com/2018/10/23/well/eat/can-eating-organic-food-lower-your-cancer-risk.html?smid=fb-nytimes&smtyp=cur&fbclid=IwAR2vaJX6cTr_zKXa1d-h15Ysssx6ootBaTBz7AnxoNkPMSmtUZFH5yEQ7GM

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4007233/

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2707948

Related Post: