• 20 Noiembrie 2022

Cine este dr. Ioana Silion, coordonator al campaniei „Let’s talk about BurNOut”

Campania „Let’s talk about BurNOut”, care urmărește să atragă atenția asupra efectelor pe care epuizarea profesională le poate avea asupra sănătății, este coordonată de către dr. Ioana Silion.

Colaborator al platformei de telemedicină Digital Clinics, Ioana Silion este medic primar psihiatru, UMF Carol Davila Bucureşti. A urmat un master în Devianţă, Criminalitate şi Intervenţie Socială la Universitatea Bucureşti și este doctorand în ştiinţe medicale la UMF Carol Davila Bucureşti.

Dr. Silion, despre experiența sa pe acest subiect:

”Am lucrat în corporații multinaționale, în centre medicale de stat și private și am experimentat de două ori fenomenul de burnout. Sunt interesată în mod direct de acest subiect și îmi doresc să ajut oamenii care nu au alternativă pentru a se desprinde de mediul care le provoacă degradare psihică. Acest fenomen se instalează insidios, afectează orice categorie de angajați, de la executanți până la manageri și șefii acestora. Nu ține cont de vârstă, de clasa socială, de gen sau de IQ.

În urmă cu patru ani am avut prima intervenție publică despre acest subiect. În timpul stării de urgență din timpul pandemiei de COVID-19, sindromul de burnout a avut în prim plan personalul medical. În același ritm sau poate chiar mai accelerat, din cauza condițiilor diferite de lucru, acesta a fost prezent în mediul corporatist și în rândul antreprenorilor, care au încercat să supraviețuiască profesional și financiar”.

Medicul este de părere că „singurul specialist care poate evalua, diagnostica și interveni într-o patologie psihică este medicul psihiatru”. În plus, prevenția este metoda cea mai eficientă cost – beneficiu pentru a menține starea de sănătate psihică și somatică a resurselor umane!

”Sunt onorată să coordonez această acțiune. Campania „Let’s talk about BurNOut” înseamnă o sensibilizare, o reprezentare prin artă vizuală, muzică şi ştiinţă medicală, despre suferinţa emoţională pe care o pot experimenta oamenii la locul de muncă. Aceste efecte, pentru că sunt aparent invizibile, sunt adesea ignorate.

Scopul campaniei: implementarea unor instrumente de evaluare

Campania are ca scop implementarea unor instrumente de evaluare, elaborate şi interpretate ştiinţific. Acestea vor fi folosite pentru identificarea tipologiilor de personalitate şi de caracter vulnerabile la epuizare. În colaborare cu managementul se poate elabora un plan personalizat de integrare a angajaţilor, ca parte din procesul de onboarding. Scale specifice vor fi folosite şi pentru identificarea unor afecţiuni care fac dificilă integrarea la locul de muncă şi menţinerea performanţelor profesionale”, explică dr. Silion.

Coordonatorul campaniei și-ar dori ca un număr tot mai mare de persoane să înțeleagă simptomele care sunt semnale de alarmă serioase de luat în vedere pentru solicitatea unui consult de specialitate: dispoziţie depresivă, atenţie scăzută, dificultate în luarea deciziilor, diminuarea randamentului profesional, tensiune psihică şi fizică, retragere socială, insomnie, iritabilitate, lipsa interesului şi plăcerii pentru activităţile anterior plăcute.

„Afecţiunile psihice nu trec de la sine şi nu pot fi controlate prin voinţă. În lipsa intervenţiei terapeutice, persoanele duc pe picioare afecţiuni care, în loc să fie tratate, se agravează progresiv”, a conchis medicul.

Puteți programa un consult la Dr. Ioana Silion, pe platforma Digital Clinics, aici: Consult Dr. Ioana Silion

Related Post: