• 18 Iunie 2023

Strategii de prevenire a burnoutului în activitatea asistenților sociali

Într-un efort de a aduce în prim-plan nevoile și provocările cu care se confruntă asistenții sociali în activitatea lor, a avut loc recent seminarul intitulat "Let's talk about BurNOut - Strategii de prevenire a burnoutului în activitatea asistentului social". Desfășurat la Magnolia Shopping Center din Brașov, acest eveniment a fost organizat de platforma de telemedicină Digital Clinics în parteneriat cu Colegiul Național al Asistenților Sociali din România, sucursala teritorială Brașov.


Seminarul a adus împreună asistenți sociali din Brașov și a oferit un spațiu valoros de învățare, schimb de experiențe și sprijin reciproc. Organizatorii evenimentului și-au propus să consolideze comunitatea asistenților sociali și să promoveze importanța îngrijirii de sine în această profesie.

Asistenții sociali reprezintă coloana vertebrală a oricărei comunități, având în grijă să ofere sprijin și asistență celor care se confruntă cu diverse dificultăți. Cu toate acestea, această profesie nobilă vine la pachet cu o serie de provocări complexe și solicitante, care pot conduce la burnout.

Printre provocările majore cu care se confruntă asistenții sociali se numără gestionarea unui volum mare de activitate, interacțiunea cu persoane aflate în situații dificile și medii delicate, precum și expunerea la riscuri și presiuni sociale și profesionale. Ei trebuie să răspundă la solicitări diverse și să navigheze prin condiții de muncă dificile, ceea ce poate conduce la dificultăți în separarea activității profesionale de viața privată.

Prevenția burnoutului a fost subiectul central al evenimentului. Participanții au fost îndemnați să adopte o atitudine de detașare afectivă față de problemele cu care se confruntă în munca lor, înțelegând că nu pot rezolva toate situațiile și că este important să-și stabilească limite și să-și protejeze echilibrul emoțional.

Activitățile recreative și de relaxare au fost promovate ca fiind esențiale în prevenirea și gestionarea burnoutului. Practicarea artelor și a sportului au fost prezentate drept mijloace eficiente de eliberare a tensiunii și de reîncărcare cu energie. De asemenea, interacțiunea socială a fost evidențiată ca fiind benefică, deoarece asistenții sociali pot găsi sprijin și înțelegere în cadrul comunității lor profesionale.

 

În cadrul seminarului, au fost evidențiate și mecanismele corecte de adaptare la stresul zilnic, care pot ajuta asistenții sociali să prevină și să facă față epuizării profesionale. Participanții la eveniment au fost încurajați să găsească hobby-uri care să-i deconecteze de la activitatea profesională și să ofere o modalitate de relaxare și refacere. Importanța igienei somnului a fost subliniată, somnul fiind recunoscut ca fiind singura modalitate prin care fiecare individ își poate restabili resursele fizice și mentale.

 Un alt aspect important discutat în cadrul evenimentului a fost identificarea și solicitarea ajutorului de specialitate atunci când este nevoie. Asistenții sociali trebuie să conștientizeze că nu trebuie să facă față tuturor provocărilor singuri și că există resurse și profesioniști disponibili pentru a-i sprijini în situații dificile. Participanții au fost încurajați să ceară sprijinul colegilor, supervizorilor sau chiar să acceseze servicii de consiliere și terapie.

 

Citându-l pe Ralph Waldo Emerson, în încheierea seminarului, s-a evidențiat faptul că prevenirea burnoutului și îngrijirea de sine în profesia de asistent social, nu sunt doar o datorie față de ceilalți, ci și o modalitate de a se ajuta pe ei înșiși. Este un act de echilibru și generozitate, deoarece, așa cum spunea Emerson, "Este una dintre cele mai frumoase compensații ale acestei vieți aceea că nu poți încerca sincer să-l ajuți pe altul fără să te ajuți pe tine însuți". Prin adoptarea strategiilor adecvate și prin implicarea activă în îngrijire, asistenții sociali pot continua să ofere sprijin de calitate comunității noastre și să se dezvolte într-un mod sănătos și armonios.

Related Post: