• 28 August 2020

Ce trebuie să știm despre cancerul de sân

Cancerul la sân este cel mai comun  tip de cancer invaziv și a doua cauză a deceselor la femei, după cancerul pulmonar.  Progresele apărute în ceea ce privește screening-ul precum și tratamentele, au crescut semnificativ rata de supraviețuire în ultimii ani.

Simptomele cancerului de sân

Conștientizarea simptomelor precum și realizarea investigațiilor necesare, prezintă procese importante în reducerea riscului dezvoltării bolii. Simptomele pot include apariția nodulilor sau a unor modificări la nivelul pielii sau mamelonului, Tumefierea parțială sau totala a sânului, apariția unei iritații, resimțirea unei dureri la nivelul sânului, secreții spontane la nivelul mamelonului. Orice modificare apărută la nivelul sânului sau apariția oricărei simptome ar trebui raportată medicului specialist.

Tratament

În prezent există mai multe tipuri de tratamente precum: radioterapia, chimioterapia, imunoterapia și înlăturarea chirurgicală.

Pentru persoanele care prezintă cancer în stadiul incipient se recomandă examinări și mamografii periodice și există mai multe posibilități de tratament precum terapia cu hormoni, cu tamoxifen, sau chiar intervenție chirurgicală.

Tratamentul pentru persoanele la care cancerul se află în stadiul I, II sau III, include frecvent operație chirurgicală și radioterapie, imunoterapie, chimioterapie sau alte tratamente medicamentoase recomandate înainte și după operație.

Tratamentul pentru stadiul IV este reprezentat, de obicei, de terapia bazată pe medicamente administrate sistemic.

Pentru pacienții la care cancerul recidivează tratamentul recomandat este dependent de tratamentul utilizat anterior.

Diagnostic

Diagnosticarea timpurie crește șansele de vindecare. Diagnosticul poate fi pus în urma unui control de rutină. Diferite teste și proceduri ajută la confirmarea diagnosticului: examinarea sânului pentru identificarea nodulilor, mamografia, ultrasonografia, MRI, biopsia etc.

Factori de risc

Factorii de risc pot fi genetici, dar și unii factori de risc ce țin de stilul de viață, precum consumul de alcool, pot crește riscul de apariție a cancerului.

Cancerul de sân se formează, de obicei, la nivelul canalelor lactifere. De aici celulele canceroase pot migra în alte părți ale corpului. Nu se cunoaște deocamdată cauza apariției cancerului, însă, există factori de risc implicați în acest proces. Vârsta poate fi unul dintre factorii de risc. Odată cu înaintarea în vârstă crește posibilitatea apariției cancerului. Un factor de risc important este reprezentat de factorul genetic. Femeile care prezintă genele BRCA1 și BRCA2 prezintă un risc crescut de apariție a maladiei.

Există un risc crescut de apariție a cancerului și la femeile ce prezintă o densitate mai mare de țesut adipos la nivelul sânilor. O altă cauză ar putea fi expunerea la un nivel crescut de estrogen. Se pare că alăptatul, pentru aproximativ un an, reduce riscul de a dezvolta cancer la sân, posibil datorită faptului că sarcina și alăptatul reduc expunerea la un nivel ridicat de estrogen. Un alt factor poate fi reprezentat de greutatea corporală, mai ales la persoanele care  sunt obeze. Consumul de alcool pare să joace un rol în dezvoltarea cancerului, studiile au arătat că femeile care consumă mai mult de 3 băuturi alcoolice pe zi prezintă un risc de 1,5 ori mai mare.

Expunerea la radiații sau utilizarea unor tratamente bazate pe hormoni au fost asociate, de asemenea, cu o creștere a riscului de apariție a cancerului.

Femeile care prezintă implanturi mamare și sunt diagnosticate cu cancer la sân prezintă riscuri mai mari de deces și mai multe șanse să fie diagnosticate în faze terminale deoarece implanturile pot masca tumora în timpul controlului sau pot induce modificări la nivelul țesutului mamar.

Nu există o metodă sigură de a preveni dezvoltarea cancerului la sân, însă anumite decizii cu privire la stilul de viață pot reduce semnificativ riscurile dezvoltării oricărui tip de cancer.

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com/articles/37136.php?sr

Sursă imagine: https://unsplash.com/photos/RCs-VtyUVd8

Related Post: