• 24 Aprilie 2021

Ce alimente ne ajută să ne păstrăm o funcție mentală bună

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, una dintre preocupările principale este să ne menținem mintea „ascuțită”. Vestea bună este că dieta ne poate da un sprijin important! Anumite alimente, bogate în componente sănătoase, cum ar fi acizii grași omega-3, vitaminele B și antioxidanții, sprijină sănătatea creierului. Iată ce ne sfătuiesc specialiștii americani să mâncăm constant pentru a ne păstra o funcție mentală bună.

Legumele cu frunze verzi, bogate în nutrienți

Varza, spanacul, varza și broccoli sunt bogate în substanțe nutritive sănătoase pentru creier, cum ar fi vitamina K, luteină, folat și beta caroten. Cercetările sugerează că aceste alimente pot ajuta la încetinirea declinului cognitiv.

Peștele gras ajută creierul

Peștii grași sunt surse abundente de acizi grași omega-3, grăsimi nesaturate sănătoase. Încercați să mâncați pește de cel puțin două ori pe săptămână, dar alegeți soiuri cu conținut scăzut de mercur, cum ar fi somonul, codul, conservele de ton ușor și polacul. Dacă nu sunteți un fan al peștilor, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a recomanda un supliment de omega-3 sau alegeți surse terestre de omega-3, cum ar fi semințe de in, avocado și nuci.

Fructele de pădure ajută memoria

Flavonoidele, pigmenții naturali ai plantelor care dau fructelor de pădure nuanțele lor strălucitoare, contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea memoriei, arată cercetările. Într-un studiu publicat în Annals of Neurology, cercetătorii de la Harvard's Brigham and Women's Hospital au descoperit că femeile care au consumat două sau mai multe porții de căpșuni și afine în fiecare săptămână au întârziat declinul memoriei cu până la doi ani și jumătate.

Ceai și cafea, pentru concentrare

Cofeina din ceașca de cafea sau din ceaiul de dimineață ar putea oferi mai mult decât o creștere a a puterii de concentrare pe termen scurt. Într-un studiu publicat în Journal of Nutrition, participanții care au consumat o cantitate mai mare de cofeină au obținut rezultate mai bune la testele funcției mentale. Cofeina ar putea ajuta, de asemenea, la consolidarea noilor amintiri, potrivit altor cercetări.

Nucile ajută și inima, și creierul

Nucile sunt surse excelente de proteine și grăsimi sănătoase. Un studiu de profil realizat de UCLA a legat un consum mai mare de nucă cu scoruri îmbunătățite ale testelor cognitive. Nucile sunt bogate într-un tip de acid gras omega-3 numit acid alfa-linolenic (ALA), care ajută la scăderea tensiunii arteriale și protejează arterele. Sunt bune atât pentru inimă, cât și pentru creier.

Sursa: https://www.health.harvard.edu/

Related Post: