• 20 Noiembrie 2022

BurNOut: care sunt etapele epuizării de cauză profesională

„Burnout-ul trebuie identificat la timp și tratat. În caz contrar, efectele pe care le produce atât asupra vieții personale, cât și a celei profesionale, vor fi extrem de grave”.

Dr. Ioana Silion, medic primar psihiatru și doctorand în științe medicale ne-a explicat de ce sunt atât de importante prevenirea și tratarea afecțiunii considerate „boala profesională a secolului”.

Burnout-ul a crescut exponențial în ultimii doi ani. Pandemia de COVID-19 a adăugat sarcinilor obișnuite de la locul de muncă și stresul îmbolnăvirii, lipsa de predictibilitate, adaptarea la telemuncă. Toate acestea au condus la presiune, stres permanent, anxietate și de aici până la burnout n-a fost decât un pas.

„Acest sindrom modifică total conduita unei persoane”

„Sindromul de burnout reprezintă o modificare în sens negativ a conduitei unei persoane, a modului în care gândește, a percepțiilor, a comportamentului său și este cauzat de stresul prelungit la locul de muncă. Vorbim despre burnout atunci când oboseala resimțită o durată îndelungată de timp – care poate varia ca timp în funcție de tolerabilitatea fiecărui individ în parte – începe să afecteze activitățile zilnice și modifică inclusiv dinamica vieții personale”, a explicat dr. Ioana Silion, coordonator al campaniei Let’s talk about BurNOut, inițiate de platforma de telemedicină Digital Clinics.

Există mai multe etape ale acestui tip de epuizare, conform specialistului. Acestea sunt:

  • 1. Stare de alertă psihică
  • 2. Anxietate
  • 3. Epuizare fizică
  • 4. Oboseală cronică
  • 5. Epuizare emoţională
  • 6. Evitarea / Detaşarea
  • 7. Scăderea performanțelor
  • 8. Abandonul
Epuizarea fizică și oboseala cronică

Epuizarea duc la o serie de somatizări care, în timp, „distrug” echilibrul organismului. Cele mai importante dintre acestea sunt: durerile de cap (cefalee, migrene), tensiune musculară și dureri de spate, disconfort abdominal (dureri abdominale nespecifice, dificultăți la înghițire, tulburări de tranzit, apetit alimentar modificat), disconfort cardio-respirator: palpitații, creșterea tensiunii arteriale, senzație de nod în gât, dificultăți de respirație.

Tot din cauza oboselii, pot să apară greața, vertijul, senzația de “cap greu” sau “cap tulbure”, dar și atacul de panică, cu pierderea controlului și senzația iminentă de moarte.

Puteți programa o consultație ONLINE cu dr. Ioana Silion, pe platforma Digital Clinics, aici: Consult Dr. Ioana Silion

Related Post: