• 13 Iunie 2020

Alcoolul un factor de risc pentru apariția cancerului

Un studiu realizat de cercetătorii de la Queen’s University Belfast, publicat în luna Iunie în jurnalul PLOS Medicine susține faptul că perosanele care consumă alcool prezintă un risc crescut pentru apariția cancerului.

Cercetătorii au mai observat că persoanele care consumă doar 3 băuturi alcoolice pe săptămână prezintă un risc scăzut de a dezvolta cancer. Acest risc crește la adăugarea unei băuturi consumate pe săptămână.

” Noi ne-am așteptat ca băutorii ocazionali să prezinte un risc similar cu cel observat la persoanele care nu consumă alcool, de aceea riscul scăzut întâlnit la băutorii ocazionali a fost surprinzător,” susține Andrew Kunzmann, cercetător la Queen’s University Belfast. ”Motivul prezenței unui risc scăzut la băutorii ocazionali comparat cu cei care nu consumă alcool, este încă sub semnul întrebării.”

Studiul a inclus rezultate de la 99,654 adulți din Statele Unite, cu vârste curprinse între 55 și 74 de ani. Datele au fost colectate între anii 1993 și 2001 în cadrul proiectului de cercetare Us Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial.

Participanții au completat un chestionar legat de istoricul dietei lor, a consumului de alcool, ei fiind urmăriți pe o perioadă medie de 8.9 ani.

În urma analizării datelor, cercetătorii au observat că media consumului de alcool de-a lungul vieții participanților a fost 1,78 bauturi pe săptămână, la bărbați fiind  de 4.02, mai mare decât la femei la care a fost 0.80.

La ambele sexe riscul apariției cancerului a fost mai mic la cei care au consumat mai puțin de o băutură pe zi.

Studiul a prezentat câteva limitări precum vârsta participanților care a fost peste 55 de ani, iar datele legate de consumul de alcool au fost raportate de către participanți. Însă rezultatele studiului sunt semnificative.

„Alcoolul mărește riscul apariției mai multor tipuri de cancer precum cancerul de sân, colorectal, cancerul de esofag, la ficat, la gât sau stomac,” susține McTiernan, autorul cărții ”Starved: A Nutrition Doctor`s Journey from Empty to Full”. „O problemă ar fi legată de faptul că au împărțit bărbații și femeile în funcție de consumul de alcool, în condițiile în care femeile metabolizează diferit alcoolul față de bărbați”, spune el.

În general, o mai bună înțelegere a riscurilor pe care le poate avea consumul de alcool asupra sănătății poate ajuta la informarea corectă a oamenilor pentru ca aceștia să își limiteze consumul pentru a preveni apariția diferitelor afecțiuni.

Articol preluat integral de pe pentruviata.info

Related Post: