• 25 Iunie 2021

4 sfaturi de la medicul dermatolog Ion Florea despre expunerea la soare și prevenția cancerului de piele

Soarele este benefic pentru organism, însă se poate transforma ușor în „dușman” dacă nu respectăm câteva reguli importante. Iată 4 sfaturi oferite de dr. Ion Florea, dermatolog, doctor în medicină, despre expunerea la soare și prevenția cancerului de piele.

Soarele ne este prieten sau dușman?

Viața este imposibilă fără soare, deci soarele ne este mai mult decât prieten. Dar, ca o regulă general valabilă, doza contează, pentru că melanomul este una dintre cele mai agresive forme de cancer. Expunerea la soare intempestivă și de lungă durată este foarte periculoasă. Să ajungi la mare și să începi prin a sta câteva ore la soare zilnic pentru a ajunge bronzat acasă este riscant.

Expunerea la soare se face lent și progresiv, se evită expunerile prelungite. Și chiar și în cazul unei expuneri lente, crema cu factor de protecție mare, 50 sau chiar 90 -100 în cazul persoanelor cu pielea deschisă la culoare sau cu nevi displazici (alunițe multe) este obligatorie. O cremă cu factor de protecție 100 te pune la adăpost aproximativ 4 ore după care nu mai este eficientă. Sumarizând, soarele este benefic, sănătos, dar folosind expunerea la soare cu atenție.

Persoanele cu multe alunițe sau cu tenul mai deschis ar trebui să fie mai atente la expunerea la soare?

Cu siguranță aceste persoane trebuie să beneficieze de o protecție sporită la razele ultraviolete.

Persoanele cu tenul deschis la culoare au un număr mai mic de melanocite (celule care dau culoare pielii) iar cele cu tenul mai închis la culoare au un număr mai mare de melanocite și astfel sunt ușor mai protejate de razele ultraviolete.

Practic, când te bronzezi, melanocitele produc din ce în ce mai multă melanină pentru a se apăra de razele soarelui și astfel pielea se închide la culoare. Dacă nu-i dai timp organismului să producă melanină prin expunere treptată apar arsuri la nivelul tegumentului. Mai mult decât atât, există și o memorie celulară iar arsurile repetate conduc la modificări celulare și în timp celulele se pot transforma în celule maligne (canceroase).

De aceea, expunerea la soare se face treptat, pentru a-i da timp organismului să fabrice melanină care ne va apăra de razele UV.

Nevii displazici (alunițele de la nivelul tegumentului care nu sunt iesite în relief) sunt transmiși genetic, iar persoanele care au acești nevi trebuie să evite expunerea la soare de lunga durată, însă pot sta azi puțin, mâine puțin, nu au o  contraindicație majoră. Trebuie însă să folosească întotdeauna creme cu factor de protecție 90 -100.

La fel de important este faptul ca aceste alunițe să nu fie supuse micilor traumatisme multiple, repetate. De exemplu, dacă alunițele se află într-o zonă de frecare (în talie la cureaua de la pantaloni, în zona de frecare a lenjeriei de corp, încălțămintei) ele trebuie excizate total. Excizia este foarte ușoară, dar este important să fie excizate total, nu se poate scoate doar o parte din aluniță.

Care sunt simptomele care ar trebui să ne ducă la un dermatolog? Există posibilitatea ca, identificat în stadiu incipient, cancerul de piele să nu aibă nevoie de radioterapie și chimioterapie?

În momentul în care un nev displazic începe să crească, își modifică culoarea, aspectul, simetria, e bine să consulți un medic dermatolog. Dermatologia beneficiază de marele avantaj că boala se vede și de obicei oamenii vin la medic. Asta face ca multe melanoame să fie identificate în stadii incipiente, in situ, și pentru acest stadiu nu se face niciun tratament agresiv, nici chimioterapie, nici radioterapie ci doar excizie chirurgicală.

Dacă se observă modificări de tipul celor amintite trebuie imediat consultat un dermatolog. Nu trebuie să fie amânată decizia, pentru că așa cum am spus, identificat în stadiu inițial melanomul se tratează foarte ușor.

Iar pacientul trebuie încurajat indiferent în ce stadiu este depistată boala, nu trebuie să-i spui doar „ai melanom”, pentru că îl sperii și nu e bine să ii faci analize peste analize și să fii călăuzit de partea financiară.

Dar chiar și așa, melanomul a ajuns să fie stăpânit, este un pas incredibil pentru medicină, pacienți care trăiesc cu stadii avansate ale melanomului, ceea ce nu se întâmpla doar cu câțiva ani în urmă. Statul român face un efort extraordinar, în România sunt medicamente de ultimă generație, uneori nu e nicio diferență între tratamentul melanomului de la Botoșani sau Los Angeles. Și este foarte bine că medicina oncologică s-a dezvoltat și ține pasul cu tratamentele noi. Nici nu se compară cu tratamentul de acum 40 de ani. Mi-au trecut prin mâna zeci de mii de pacienți și nu încape nicio comparație între tratamentele de acum și tratamentele de când am început eu să profesez. În metastaze există imunoterapii pe care eu le consider incredibile, iar pacienții nu trebuie descurajați, tehnologia și cercetarea au ajuns foarte departe.

Cancerul de piele poate fi prevenit? Care ar fi recomandările dvs pentru prevenție?

Soarele este principalul responsabil pentru apariția acestui tip de cancer. Iar agravante sunt tenul deschis la culoare, nevii displazici și în special expunerea prelungită și constantă la soare indiferent de tipul de piele. Ca prevenție, aș menționa patru factori:

  • Îmbrăcămintea oferă o protecție foarte bună. După cum bine știți, în zonele cu soare excesiv, instinctiv de mii de ani, oamenii s-au protejat prin îmbrăcăminte care le acoperă tot corpul  (beduinii din deșert etc). Dacă în perioada de vară suntem într-o zonă cu soare puternic e bine să purtăm haine care să ne acopere tot corpul;
  • Expunerea lentă și treptată la soare doar dimineața și seara;
  • Cremele cu factor de protecție sunt foarte noi, de aproximativ 30 – 40 de ani și au apărut ca o necesitate pentru că vacanțele la mare au devenit din ce in ce mai accesibile și populare;
  • Extirparea alunițelor care se află într-o zona de frecare.

Articol preluat din publicația Notar de București

Related Post: