• 29 Decembrie 2020

Sforăitul și apneea în somn. Când sunt periculoase, de ce apar și cum le tratăm

Sforăitul nu este doar deranjant pentru persoanele cu care împărțim dormitorul, ci poate reprezenta și o problemă de sănătate. Când somnul este întrerurp, nu ne odihnim suficient, iar organismul nostru nu poate să se „reîncarce” corespunzător. Medicul primar ORL Simona Bâtlan, care oferă consultații pe paltforma Digital Clinics, ne spune când sunt periculoase, de ce apar și cum tratăm sforăitul și apneea în somn.

Somnul induce corpului uman o stare de repaus și refacere. Reprezintă o trecere ciclică prin două faze: somn REM și somn non-REM. Fiecare persoană necesită un anumit număr de ore de somn, în funcție de vârstă. Odată ce închide ochii, omul trece printr-o serie de fenomene fizice: eliminare toxine, mișcări bruște, dar și psihice: visele, premonitiile. Acestea sunt completate sau întrerupte de cele mai multe ori de diverse afecțiuni: apneea în somn, deviația de sept nazal, sforăitul (ronhopatia).

Apneea în somn

Apneea este o afecțiune ce se întâlnește relativ frecvent în populație, în care pacientului i se oprește respirația periodic în timpul somnului. Tratamentul pentru apnee în somn constă în medicație, intervenții chirurgicale, folosirea unor aparate speciale.

Sforăitul

Sforăitul sau ronhopatia, cea mai frecventă afecțiune din timpul somnului, reprezintă zgomotul făcut de vibrația țesuturilor din gât în timpul respirației. Câteodată, sforăitul poate indică existența unei boli grave, alteori este doar deranjantă pentru persoana cu care dormiți. Statisticile arată că aproximativ 50% dintre adulți sforăie ocazional.

Dacă sforăitul apare în majoritatea nopților (sforăit habitual) din cursul unei luni atunci este necesar să i se acorde atenție și să se facă un consult de specialitate (ORL). Tratamentul pentru sforăit se bazează pe anumite schimbări de obiceiuri, de la anumite medicamente, spray-uri, benzi și proteze până la intervenții chirurgicale (tratare polipi, amigdale etc).

Related Post: