• 12 Decembrie 2022

5 mituri clarificate de medicul specialist ORL

Multe dintre miturile care „circulă” pe teme de sănătate sunt legate de afecțiunile ORL. Dr. Simona Bîtlan, medic primar ORL și doctor în medicină, ne-a ajutat să demontăm, cu argumente medicale, aceste convingeri.

Fularul pe gură: e bine sau nu e bine?

Fularul pe gură și acoperind și nasul atunci când temperaturile sunt mai scăzute, ajută ca aerul care ajunge la mucoasa nazală să fie mai călduț, prin urmare are o acțiune mai blândă la acest nivel.

După îndepărtarea amigdalelor sunt mai predispus la IACRS-uri (Infecții Acute de Căi Respiratorii Superioare) mai grave?

Nu există predispoziție mai mare la infecții respiratorii, deoarece amigdalectomia (scoaterea amigdalelor) se practică frecvent atunci când amigdalele își pierd funcția de apărare (prin episoade repetate de infecții bacteriene) și astfel fac mai mult rău decât bine. Tractul respirator inferior prezintă mecanisme separate de apărare. 

Polipii: trebuie „scoși”?

Dacă dimensiunile lor sunt mici, nu creează nicio problemă și practic trec neobservați. Necazurile încep dacă ei se măresc în volum și afectează negativ respirația, putând duce și la complicații precum pierderea mirosului sau sinuzite frecvente. Pentru început, se poate încerca un tratament medicamentos, de reducere a dimensiunilor polipilor, dar intervenția chirurgicală este de preferat atunci cand persistă simptomatologia sau există deja complicatii.

Utilizarea picăturilor nazale conduce la dependență?

Atunci cand ești răcit și ai nasul înfundat, prima soluție salvatoare, la îndemâna oricui este sprayul nazal sau picăturile de nas. Ce trebuie să știi este că anumite produse de desfundat nasul pot crea dependență. Acestea conțin substanțe active cu efect decongestionant, de tipul efedrinei sau pseudoefedrinei. De aceea, ele se utilizează doar pe termen scurt.

Umidificatoarele și dezumidificatoarele sunt nocive?

Umidificatoarele devin nocive când apare un nivel prea crescut de umiditate (trebuie măsurată cu un aparat). O umiditate crescută agravează alergiile, poate favoriza dezvoltarea mucegaiului și a acarienilor, poate stimula înmulțirea bacteriilor, poate elibera în atmosferă metale toxice, poate provoca răceli și tuse persistente la copilul cu imunitate mai scăzută.

Dezumidificatorul nu este doar un moft, ci chiar o necesitate în anumite locuințe. Vei ști că ai nevoie de un astfel de dispozitiv în momentul în care te confrunți cu pete de umezeală pe pereți sau tavan, atunci când aerul devine irespirabil, când ferestrele sunt acoperite de condens, mucegaiul este vizibil, iar mirosul de mucegai este prezent. Dacă vrei să te bucuri de rezultate cât mai bune, este important să alegi dezumidificatorul potrivit spațiului în care urmează să îl folosești și în acord cu necesitățile tale și ale familiei.

Related Post: