• 21 Octombrie 2020

Ce spune un specialist român din Elveția despre consultațiile online

Cu peste 35 de ani de experiență în medicină, medicul Florin Costea, specialist în gastroenterologie și chirurgie, s-a alăturat platformei Digital Clinics. În prezent, lucrează în Elveția, însă a profesat și în sistemul canadian, dobândind o vastă experiență internațională în clinici de prestigiu. Dr. Florin Costea ne-a explicat care sunt avantajele consultațiilor online și beneficiile telemedicinei.

Telemedicina reprezintă un sistem pozitiv și în același timp degrevant pentru sistemul medical în condițiile în care personalul medical este epuizat din cauza pandemiei de Covid-19. Într-o consultație online, de exemplu, pacientul poate afla care sunt simptomele care denotă gravitate și ce pași trebuie să urmeze în continuare.

”În primul rând, pacientul este orientat corect, de către un specialist. Acesta este un avantaj foarte important al consultațiilor online. Un al doilea avantaj îl reprezintă faptul că pacientul este liniștit de către medic, primește un sfat avizat și află că este pe drumul cel bun sau primește recomandări pentru ca situația să se îmbunătățească. Acest model de comunicare între pacient și medic este așadar foarte benefic”, explică dr. Florin Costea.

Un alt avantaj al consultațiilor online îl reprezintă eficientizarea costurilor, în special pentru că dispar cele legate de transportul către unitatea sanitară. În plus, efortul și logistica uneori complicată a transportării pacienților mai în vârstă dispar. ”Din confortul propriei locuințe, pacienții greu transportabili pot beneficia astfel de un sfat avizat pentru o problemă de sănătate apărută brusc sau pentru menținerea sub control a unei boli cronice de care suferă. Persoanele mai tinere din familie îi pot ajuta la partea tehnică dacă nu au suficientă experiență cu tehnologia”, spune specialistul.

Ca medic în Elveția, în ultimele luni, în special de la declanșarea pandemiei, dr. Costea a folosit foarte des telemedicina. ”Am avut consultații și cu pacienți cu probleme cardiace, și cu probleme respiratorii sau gastroenterologie, pe scurt, toată patologia. Faptul că pot sta de vorbă cu un medic, chiar și de la distanță, îi liniștește și le ridică moralul. Le răspund la întrebări și astfel toate neliniștile lor, toate lucrurile care par anormale devin normale”.

Vă puteți programa o consultație la Dr. Florin Costea, aici.

Related Post: