• 31 Iulie 2021

Abilitatea medicului estetician și calitatea acidului hialuronic folosit sunt esențiale pentru reușita unei intervenții estetice

Dr. Roxana Lungoci, medic specialist în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă a știut din anul 3 de facultate că îți dorește să profeseze chirurgia plastică. S-a specializat inițial în chirurgia mâinii și ulterior în chirurgie estetică. Citește și se informează constant despre noutățile din domeniu, iar în procedurile medicale este foarte atentă la detalii, calitate esențială pentru practicarea cu succes a acestei specializări.

Sunt multe mituri legate de chirurgia estetică și injectări. Care este diferența dintre ele?

În primul rând vorbim de chirurgie estetică în momentul în care am pus mâna pe bisturiu și apelăm la ea atunci când injectările nu îți mai au rostul, când acidul hialuronic, enzimele de lipoliză sau toxina botulinică nu mai au un efect mulțumitor pentru pacientă. 

Injectările se fac pentru a înlocui resorbția osoasă și a grăsimii, fenomene care apar cu vârsta. Practic punem la loc ceea ce pacienta a avut fără să o facem să arate obscen. Injectări nu înseamnă botox si atât, și mai ales, botoxul nu se pune în buze pentru ca asta ar insemna sa paralizam muschiul Orbicularis Oris si pacienta nu ar mai putea vorbi. De asemenea, dacă întrerupi injectările nu iți cade fața, acidul hialuronic rămâne în locul în care a fost injectat până la un an, și pe viață în proporție de 30%, doar 70% este resorbit de organism. Ca urmare, pentru că acidul hialuronic nu se resoarbe complet, pacienta va arăta mai tânără o perioada mai lungă chiar și după o singură injectare.

Și bineînțeles persoanele pe care le vedem cu buzele cât ale unei primate sau fața icoană din showbizz sunt niste exagerari grosolane, injectate gratuit cu produse de proastă calitate și nu mereu de chirurgi plasticieni sau nu de plasticieni care se respectă.

Până la ce vârstă ne putem baza pe toxina botulinică sau pe acidul hialuronic și când ar trebui să trecem la chirurgie estetică?

Depinde foarte mult de momentul în care începem să le folosim, de genetica pacientului și de stilul de viață. Foarte mule persoane consideră că trebuie sa amânăm toxina botulinică sau acidul hialuronic cât mai mult, dar este un mit, nu ne cade fata, injectările chiar amână apariția ridurilor.

O domnișoară care își întinde fruntea și zona ochilor cu ajutorul botoxului de la 27 de ani va arăta la 40 de ani diferit față de o doamnă la 40 de ani care nu a avut nicio injectare. Este foarte important de când încep aceste proceduri. Într-un fel arata cineva care începe să își injecteze acid hialuronic de la 30 de ani, de când începe resorbția osoasă a feței, la 40 de ani fața arată bine și la locul ei, pomeții au volum și șanțurile nazogeniene abia apar, pentru că oasele care au fost resorbite sunt înlocuite cu acidul hialuronic care se injectează pe os, și altfel arată o doamnă care până la 40 și ceva de ani nu și-a făcut absolut nimic și deja toată fața este căzută, sunt riduri peste tot. În acest caz trebuie mult mai mult injectat pentru ca persoana respectivă să ajungă la rezultatul dorit. Și uneori, la o persoană de peste 50 de ani cu o față foarte căzută se face un raport calitate – preț și uneori se ajunge la operația de face lift.

Dar dacă sunt persoane cu o structură osoasă bine delimitată care vor să evite că mai mult o operație de facelift atunci cu injectarea a 10 - 12 ml acid hialuronic, se reface volumul feței, iar rezultatele sunt extraordinare, pentru ca vorbim de acid hialuronic de bună calitate, nu de acid hialuronic care costă 10 de euro seringa, adica ml.

În concluzie, genetica și substanțele de calitate folosite pot ajuta o persoană să se mențină cu injectări pana la 60 de ani. La chirurgie ajung persoanele care între 40 și 60 de ani vin și vor să se remodeleze si nu au investit deloc în estetica feței până atunci.

Unele femei consideră că o substanță sintetică injectată le poate afecta nu numai modul în care arată, dar și sănătatea pe termen lung.

Asta se întâmplă din cauza ca avem mai multe exemple negative decât pozitive. Persoanele care își injectează constant 4 -7 ml de acid hialuronic pe an sunt persoane care nu știi ca s-au injectat și crezi că arată extraordinar de bine datorită stilului de viață. Acidul hialuronic de calitate arată foarte natural, se integrează foarte bine în organismul nostru, este sintetizat în așa fel încât să imite perfect acidul hialuronic pe care îl secretă organismul nostru și aspectul este foarte natural, nu ai cum să îți dai seama că persoana respectivă este injectată. După o injectare realizată corect, doar aproximativ o lună se simte ceva la locul injectarii, iar după această perioadă nici persoana injectată nu va mai ști exact unde a avut loc procedura pentru că nu se mai simte deloc produsul este complet integrat de organism. Acest lucru însă nu ar putea să se întâmple cu substanță sintetică, corpul nostru nu e facut să integreze lucrui sintetice.

Cât despre sănătate, injectarile sunt periculoase dacă sunt facute de medici fară drept de liberă practică pentru injectologie, care nu știu anatomia și nu au specialitatea corectă.

La cât timp recomandați injectările cu acid hialuronic?

La 12 – 14 luni. După fiecare injectare există o remanență de aproximativ 30% care rămâne pe viață, volum care rămâne acolo, perfect integrat. Deci poți arata mai tânăr chiar dacă ai decis sa te injectezi o singură dată. După prima injectare pacientele vin la un an, un an și câteva luni pentru un retuș, nu va fi nevoie de cantitatea care a fost injectata prima data. Uneori pacientele vin și la 3 – 4 ani.

Care sunt factorii care influențează îmbătrânirea feței și reușita unei intervenții estetice a medicului estetician?

Îmbătrânirea este un proces fiziologic normal, dar este adevărat că procesul este diferit de la o persoana la alta.

Iar dintre factorii interni amintesc genetica, aici fiecare cu norocul lui, nu avem ce face, dar putem interveni la factorii externi, la stilul de viață: fața unei persoane care se hidratează, bea multă apă, mănâncă multe fructe și legume, nu fumează, bea cafea și alcool ponderat va arăta incomparabil mai bine decât fața unei persoane care mănâncă nesănătos, consuma frecvent alcool și fumează. Până și vindecarea acestor persoane după operații este mai complicată: cicatricile arată mai rău, edemul durează mai mult etc.

De asemenea, laxitatea pielii este un factor care influențează deciziile în chirurgia estetică. Există persoane care la 37 – 40 de ani au o laxitate exagerată a pielii, iar la acele persoane nu au rost injectările cu acid hialuronic pentru că laxitatea trebuie ajustată doar chirurgical.

Iar reușita unei intervenții estetice este dată de abilitatea medicului și de complianța pacientului postoperator, sau daca vorbim de injectari de calitatea acidului hialuronic folosit.

Sunt pacienți care nu sunt injectați de doctori plasticieni și pacienți care nu sunt injectați cu acid hialuronic de bună calitate și ca urmare vedem piele întinsă exagerat, explodată, fețe care arată ca de plastic și ulterior cu reacții adverse. Un pacient nu va arăta niciodată de plastic dacă i se injectează acid hialuronic de calitate de catre un medic competent.

Contează de asemenea dacă medicul este specialist în chirurgie plastică, el știe anatomia feței, operează față, va avea un anumit tip de abordare într-o procedură, diferită de abordarea unui alt medic de o altă specialitate care a făcut un curs de injectări, pentru că acum sunt în mare vogă, toata lumea face un curs de injectări și apoi injectează acid hialuronic. O vor face dar niciodată cum trebuie.

Care este una dintre cele mai frecvente solicitări pe care le aveți la cabinet?

Mulți pacienți vin și spun că au riduri nazolabiale, că asta îi deranjează cel mai mult și acolo vor sa fie injectați. Și atunci îi explic pacientului că ridurile apar de la vârstă și de la gravitație care ne trage fața în jos, că pomeții noștri nu mai au aceeași masă grasoasă și osoasă, și că dacă vrem să scăpăm de ridurile dintre nas și gură, trebuie să ne injectăm pomeții și tâmplele. Injectarea tâmplelor, a pomeților, a zonei malare și a maxilarelor vor contura frumos fața. Apoi le arăt fotografii își înțeleg abordarea. Dacă vei injecta doar acele șanțuri adaugi greutate într-o zonă care oricum e lăsată, nu are susținere, și vor arăta urât, așa cum se mai vede uneori la televizor. La injectări, ca și la alte patologii tratăm cauza nu efectul.

Ce îi spuneți unei paciente care vă solicită buze groase și pomeți ridicați?

Proporțiile sunt cele pe care ni le-a oferit Dumnezeu și trebuie să ne raportăm la ele. Uneori am pacienți care au un nas foarte mic și ochi medii sau mici iar lor niciodată nu le voi putea face niște buze foarte mari, pentru că nu va mai exista echilibru între cele 3 etaje ale feței – adică etajul superior cu fruntea și ochii, etajul mediu cu nasul și obrajii și etajul inferior cu gura și mandibula. Toate trebuie sa fie in echilibru.

Dar există și paciente care au ochii mari, nasul mediu sau puțin mare și gura mică. Acolo e neaparat să oferi volum. Însă uneori le e frică să se injecteze pentru că au impresia ca vor arăta vulgar. Le înțeleg reacția pentru că toți am văzut buze foarte groase, care nu au nicio legatură cu estetica, ci mai degrabă te îngrozesc. Le explic acestor paciente că echilibrul dintre segmentele feței schimbă radical în bine fizionomia.

Și, la extrema cealaltă, am și paciente care solicită buze mari acolo unde eu nu consider că este cazul și ca urmare refuz astfel de intervenții. Am pierdut paciente din această cauză, nu am fost de acord niciodată să fac astfel de injectări.

Practic ceea ce vedem grotesc pe strada sau la televizor este fie rezultatul injectării în buze a prea mult acid hialuronic, fie a injectării de acid hialuronic pentru pomeți în buze pentru că acidul hialuronic are concentrații diferite pentru diferite segmente le feței.

Cum trebuie să ne alegem medicul estetician? Care sunt întrebările pe care ar trebui să i le pună o pacientă medicului?  

În primul rând să îl întrebe ce tip de acid hialuronic folosește. Singurele două firme care fac acid hialuronic de calitate sunt Juvederm și Restylane, din punctul meu de vedere cel puțin. Însă sunt cele mai scumpe, e scump să faci un acid care să semene foarte mult cu acidul hialuronic sintetizat de organism. Dar din punctul meu de vedere sunt singurele care ar trebui injectate. Eu folosesc doar acest tip de acid pentru a avea rezultate estetice foarte bune, pentru ca pacienții să fie mulțumiți, să nu aibă complicații după injectare, să  nu rămână cu gâlme sau noduli la locul injectării și, nu în ultimul rând, pentru că îmi oferă și mie liniștea necesară pentru a-mi practica meseria și nu pentru a sta să retușez complicațiile apărute folosind o substanță de proastă calitate.

În al doilea rând ar trebui să întrebe doctorul dacă este chirurg plastician, iar dacă nu ce specialitate are. Cei care au voie sa injecteze sunt chirurgii plasticieni, dermatologii și medicii cu specialitatea 0ro-maxilo-facială. Atât. Stomatologii sub nicio formă.

În al treilea rând să se intereseze dacă medicul care le injectează le oferă un carnețel în care își vor pune parafa cu numele medicului, nu parafa cu numele clinicii, pentru că am văzut și astfel de cazuri. Iar pe carnețel trebuie trecută, data, locul și cantitatea injectării și trebuie să fie lipite stickere  cu produsele care au fost injectate. Fiecare seringă de acid hialuronic vine cu 4 stickere – unul rămâne pe foaia de consultație, unul pe consimțământ, unul pe carnețelul pacientului și unul se poate arunca. Și bineînțeles recipientul cu substanța care va fi injectată va trebui desigilat în fața pacientei.

Acordați consultații pe platforma de telemedicină Digital Clinics. Ce poate spune un chirurg estetician unui pacient într-o consultație online?

În cadrul unei consultații online pot face o evaluare inițială a procedurilor pe care pacienta, sau pacientul - pentru că și bărbații apelează la medicul estetician - ar trebui să le facă. De asemenea pot acorda consiliere medicală pentru retușuri celor care au avut operații estetice si nu sunt mulțumiți de rezultat și care ar fi pașii care ar trebui urmați.

Practic, în consultația online pot face exact ceea ce fac și la o ședință față în față. Am foarte mulți pacienți care preferă să discute inițial online și să vină la cabinet într-o etapă ulterioară, când știu exact la ce să se aștepte.

Vă puteți programa o consultație la dr. Lungoci accesând acest link.

Related Post: