• 13 Septembrie 2022

Modificarea esteticii corporale la bărbați. Ce spune psihologul Cristina Anescu despre avantaje și inconveniente

Modificarea esteticii corporale prin intermediul chirurgiei este un fapt din ce în ce mai obișnuit și în societatea românească. Deși mai există unele prejudecăți societale privitoare la operațiile estetice, în privința femeilor, acest tip de intervenție a depășit bariera subiectului tabu. Prin contradicție, operațiile estetice destinate bărbaților sunt un subiect care poate fi inconfortabil, atât celor care-și doresc acest gen de intervenție, cât și celor din jur. Când ar trebui să ia considerare bărbații modificarea esteticii corporale, care sunt, din punct de vedere psihologic, avantajele, dar și inconvenientele unui asemenea proces? Iată care sunt răspunsurile la la aceste întrebări, oferite de unul dintre specialiștii platformei de telemedicină Digital Clinics, psihologul Cristina Anescu (psihologie clinică și psihoterapie).

Aspectul estetic plăcut a fost și este în continuare un deziderat al fiecăruia dintre noi, indiferent de gen. Se spune că frumosul este în ochii privitorului, însă, când vine vorba despre frumusețea fizică, în mod inconștient, ne raportăm la norma socială unanim adoptată. Criteriile după care o persoană este considerată „frumoasă” au suferit modificări de-a lungul timpului, însă numitorul comun a fost întotdeauna armonia. Felul în care ne percepem, din punct de vedere estetic, influențează foarte mult stima de sine, acceptarea propriei persoane și încrederea pe care o avem în noi.

Numeroase studii efectuate de echipe de psihologi au demonstrat că persoanele cu un aspect fizic plăcut obțin mai ușor succesul, pe diferite planuri, sunt mai sănătoase și mai împlinite, în comparație cu persoanele care au un aspect fizic perceput ca fiind mai puțin plăcut. Noi înșine suntem tentați să fim mai amabili, mai comunicativi cu o persoană pe care o considerăm frumoasă. Pe de altă parte, nu căutăm compania unei persoane care, pentru noi, are un aspect mai puțin agreabil.

Frumusețea corporală: un deziderat aflat între necesitate și tulburare dismorfică

Un aspect fizic plăcut îl putem dobândi în două moduri: ne naștem cu el sau facem tot ce ne stă în putință ca să îl obținem. Suntem dispuși să facem numeroase eforturi pentru a avea un aspect plăcut, pornind de la exerciții fizice diverse, proceduri cosmetice și diete severe, până la suportarea unor intervenții chirurgicale estetice. Tehnologia utilizată astăzi în domeniul chirurgiei estetice ne permite să corectăm, într-o anumită măsură, ce anume ne nemulțumește la felul în care arătăm.

Motivația pentru care o persoană, indiferent de gen, apelează la chirurgia estetică, poate îmbrăca două forme. Pe de-o parte, poate să fie o nevoie anatomică, atunci când părți ale corpului care necesită o corecție sunt nefuncționale sau au un aspect care atrage critici. Pe de altă parte, motivația poate fi rezultatul existenței unei tulburări dismorfice corporale, caz în care o persoană poate să aibă o preocupare excesivă față de unul sau mai multe defecte, reale sau percepute, ale aspectului său fizic. Acest din urmă motiv presupune ca persoana care dorește intervenția chirurgicala estetică să fie evaluată de un psiholog, înaintea efectuării operației.

Operația estetică la bărbați: idealuri corporale și implicații psihologice

Dacă la începuturile chirurgiei estetice, femeile erau categoria care apela la aceste servicii, în zilele noastre tot mai multi bărbați ajung în cabinetul chirurgului estetician, dorind să arate și să „funcționeze” tot mai bine. Ideile preconcepute, potrivit cărora „bărbatul trebuie sa fie puțin mai frumos decât dracul”, nu îşi mai găsesc aplicabilitatea acum.

Bărbații au devenit conștienți de faptul că societatea pune accent pe un aspect frumos și tânăr. De aceea, mulți dintre ei apelează la intervenții chirurgicale pentru ridicarea sprâncenelor, eliminarea excesului de piele din jurul ochilor, liftingul facial, liposucție, implant de păr. Acestea, desigur, sunt proceduri pe care le regăsim și în cazul doamnelor, dar există și intervenții specifice doar bărbaților, precum cele pentru modificarea aspectului și funcționalității aparatului genital sau liposculptura, cea care înlocuiește un abdomen mai voluminos cu unul de tip „six pack”.

Avantajele unei operații estetice depind foarte mult de gradul de reușita a intervenției și de motivul pentru care am apelat la aceasta operație. Dacă așteptările pacientului sunt realiste, iar intervenția a fost realizata cu succes, beneficiile care nu vor întârzia să apară în viaţa pacientului sunt:

  • stima de sine crescută;
  •  îmbunătățirea stilului de viață;
  •  îmbunătățirea interacțiunilor sociale;
  •  mai buna funcționare fiziologică.

Bărbații ar trebui să știe un aspect important. Operațiile estetice pot veni la pachet și cu dezavantaje, cum ar fi:

  • anxietatea pre- și post- operatorie;
  • autoblamarea;
  • depresia post-operatorie;
  • dorința de a relua procedura, pentru obținerea unui rezultat mai bun.
Idealul esteticii corporale masculine: succes la granița dintre EL, EA și societate

Interesul bărbaților pentru chirurgia estetică crește considerabil și datorită modificării standardelor societății, majoritatea bărbaților dorind să dobândească trăsături fizice apreciate de femei, asociate cu dominanța și forța fizică.

Idealul masculin a suferit modificări majore sub influența factorilor culturali, economici și sociali. Bărbatul modern al zilelor noastre este idealizat ca având o constituție fizica atletică, a renunțat la pilozitatea corporală, are un ten comparabil cu al doamnelor, pomeții pronunțați și sprâncene arcuite.

Dacă toate acestea sunt completate de o încredere în sine crescută, de inteligență și de abilitați de comunicare și relaționare, succesul pe mai toate planurile ale bărbatului respectiv este ca și garantat.

Vă puteți programa o consultație online, video, cu psihologul Cristina Anescu accesând acest link: Consult psiholog Cristina Anescu

Related Post: