• 14 Februarie 2021

Telemedicina - pro sau contra?

Iată răspunsuri la cele mai frecvente întrebări puse de pacienți

Telemedicina este relativ nouă în România, iar pacienții au păreri împărțite legate de utilitatea acestor servicii. Pro sau contra telemedicină? Ne-am gândit să clarificăm unele aspecte pentru care primim cele mai multe întrebări sau comentarii. Iată răspunsuri la cele mai frecvente întrebări puse de pacienți.

Numai în anul 2020, când a izbucnit pandemia de COVID-19, în lume au avut loc aproape 1 miliard de consultații medicale online, conform Forrester Research. Pare simplu să fi la un click distanță de medicul cu care îți dorești să discuți, fie că este un medic din orașul tău, fie că este un medic dintr-un mare centru medical universitar, fie că este un medic român stabilit în străinătate. Ai oportunitatea de a discuta cu un medic 20 de minute, îl poți vedea, te poate vedea, îți poate vedea analizele. Dar consultațiile online nu par întotdeauna foarte ușor de înțeles, iar ca urmare am selectat câteva neclarități și intrebări care apar constant în mesajele pe care Digital-Clinics le primește.

  1. Consultațiile medicale online nu au niciun sens. Un medic nu te poate consulta online. FALS

Sutele de milioane de utilizatori ai consultațiilor online sunt de altă părere. Sunt consultații care se pot face online, sunt altele care nu se pot face online. Telemedicina nu înlocuiește medicina tradițională ci o completează. De câte ori nu am fost, fiecare dintre noi, la un medic care nu ne-a pus un diagnostic direct ci ne-a recomandat analize cu care să venim înapoi; de cate ori nu am vrut să avem opinia unui al doilea medic despre diagnosticul sau tratamentul nostru; de câte ori nu ne-am dorit să vorbim cu un medic din alt oraș dar costurile și timpul asociat drumului și cazării ne-au oprit; de câte ori nu am vrut să discutam cu un medic dimineața la 6.00 sau seara la 10.00 fără să avem acces la unul decât dacă ne deplasam la spital sau chemam salvarea chiar dacă simptomele noastre nu indicau nimic grav? Pentru toate aceste situații, telemedicina te poate ajuta.

  1. Se pot face doar anamneze prin consultații online, dar medicul nu poate stabili un diagnostic sau un tratament. FALS

Dacă nu s-ar putea pune diagnostice și oferi tratamente eficiente online telemedicina nu ar exista. Este adevărat că nu se poate pune un diagnostic pentru orice afecțiune; uneori pacientulului I se spune ce analize să își facă și ulterior să meargă la un cabinet medical pentru o consultație față în față cu medicul. Dar la fel se întâmplă și la un cabinet medical tradițional: uneori doar stăm de vorbă cu medicul și acesta ne recomandă să revenim la el cu un set de analize.

  1. Consultațiile online sunt superficiale. FALS

Dacă un medic este superficial, consultațiile acelui medic vor fi superficiale, fie că au loc într-o clinică obișnuită sau într-una online. La Digital Clinics suntem foarte atenți la medicii înscriși în clinică, la experiența și expertiza lor și ne străduim sa evităm astfel de situații.

  1. Dacă ai un copil mic cu probleme de sănătate și nu poate să spună ce îl supără, ce să faci la o consultație online?

Cam ce faci și la un cabinet medical obișnuit. Îi spui medicului care sunt simptomele pe care le are copilul, medicul îți pune alte întrebări referitoare la simptomatologia copilului, istoricul bolilor și apoi stabilește etapele pe care trebuie să le parcurgi mai departe. Sau poate să îți dea direct un diagnostic și o rețetă, depinde de complexitatea afecțiunii.

  1. Vreau să mă programați la un anumit medic

Nu te putem programa noi. Tu va trebui să îți faci un cont aici (nume, prenume, email, telefon și o parola știută doar de tine). Apoi îți alegi medicul la care vrei să îți faci o programare cu data și oră verifici datele și plătești. Vei primi un email cu confirmarea plății și confirmarea consultației. Cu 10 minute înainte de începerea consultației, intri în cont, îți încarci analizele anterioare (dacă ai) și la ora începerii consultației apeși pe butonul începe Consultația. În acel moment, prin intermediul platformei video, medicul te va vedea si tu il vei vedea pe medic.

  1. Mă doare articulația umărului și s-a inflamat, ce să fac? Fetiței mele i-a ieșit o aluniță mare pe picior, ce fac? Am dureri în piept in partea stângă. Ce fac?

Pentru urgențe suni întotdeauna la 112. Pentru întrebări care nu reprezintă urgențe medicale trebuie să ai in vedere ca medicii nu pot transmite răspunsuri, nu pot pune un diagnostic pe email, fără să înțeleagă tabloul general, simptomatologia, alte diagnostice, deci nu putem să iți dăm răspuns la întrebările pe care ni le trimiți pe email.

Pentru a veni în întâmpinarea nelămuririlor tale, putem răspunde la mai multe întrebări din aceiași categorie care ne-au fost adresate. Dar trebuie să ai în vedere că răspunsurile vor avea un caracter general, iar pentru diagnostic și tratament trebuie să te programezi la o consultație medicală online sau offline.

Ca urmare, ne poți trimite întrebările tale pe adresa de email contact@digital-clinics.com sau dați-ne un mesaj pe pagina noastră de Facebook și vă vom răspunde ținând cont de toate regulile de confidențialitate și GDPR.

Related Post: