• 06 Iulie 2022

Interviu cu dr. Marius Iordache, specialist alergologie și imunologie clinică: „Multe afecțiuni au un substrat alergic sau autoimun”.

De ce nu trebuie neglijate alergiile? Ce investigații sunt importante pentru a ne feri de apariția unor afecțiuni grave? Dr. Marius Iordache, medic specialist Alergologie și Imunologie Clinică, care acordă consultații online în cadrul platformei de telemedicină Digital Clinics, ne-a explicat pe larg, în cadrul unui interviu.

Care este importanța acestei specialități - Alergologie și imunologie clinică?

​Alergologia și Imunologia Clinică este o specialitate medicală care se ocupă cu studiul afecțiunilor alergice, a bolilor şi sindroamelor disimunitare, care includ tulburări de imunoreglare şi imunodeficienţe. 

Alergologia se ocupă cu depistarea şi diagnosticarea, profilaxia şi tratamentul (medicamentos şi/sau imunoterapie), asistenţa medicală şi recuperarea pacienţilor cu boli alergice (afecţiuni de hipersensibilitate iniţiate prin mecanisme imunologice). Imunologia clinică se ocupă cu disfuncţiile sistemului imunitar, precum şi cu aspectele imunologice ale afecţiunilor în care este implicat sistemul imunitar. 

În prezent, multe afecțiuni au un subtrat alergic sau autoimun, ceea ce face necesar un consult de Alergologie și Imunologie Clinică pentru boli la care în mod normal ne adresăm altor specialități în primă fază. 

Care sunt primele semne care ar trebui să ne trimită, ca pacienți, spre un alergolog?

​Principalele semne și simptome care pot direcționa pacientul spre Alergologie și Imunologie Clinică sunt reprezentate de: erupții cutanate, prurit cutanat, rinoree (secreții nazale apoase), lăcrimare, senzație de nisip în ochi, tuse seacă, dificultăți de respirație (senzație de a rămâne fără aer), etc.

Există și situații în care pacienți cu infecții respiratorii repetate pot prezenta imunodeficiențe sau pacienți cu boli autoimune diagnosticate inițial în cadrul altor specialități sau chiar în cadrul specialității Alergologie și Imunologie Clinică.

Alergiile pot să apară la orice vârstă și pot afecta considerabil starea generală de sănătate. Ce teste sunt importante? De ce ar trebui să nu neglijăm aceste afecțiuni?

Aceste afecțiuni nu ar trebui neglijate deoarece, în timp, pacienții se pot sensibiliza la mai mulți alergeni și afecțiunile pot evolua sau chiar se pot instala noi afecțiuni. De exemplu, un pacient diagnosticat cu rinită alergică poate dezvolta în timp și astm bronșic sau un pacient cu alergie la acarienii din praful de casă poate dezvolta ulterior alergie și la diverse tipuri de polenuri.

În prezent, există numeroase tipuri de explorări in vivo sau in vitro pentru a investiga pacienții alergici. Dispunem de testări prick, intradermice, patch și multe alte tipuri de teste, un aport semnificativ aducându-l și medicina moleculară.

Dar cel mai important este să fie stabilit ce fel de investigații sunt necesare în urma unui consult medical de specialitate.

Am avut adesea pacienți care au venit cu rezultatele unor investigații de laborator alese de acestia sau recomandate in cadrul consulturilor medicale de altă specialitate și să fie necesare alte investigații de specialitate.

Care sunt principalele afecțiuni cu care se prezintă pacienții dvs?

Există o gamă foarte largă de afecțiuni cu care se prezintă pacienții: rinită alergică, rinoconjunctivită alergică, conjunctivită alergică, astm bronsic, urticarie acuta/cronică, dermatită de contact, reacții alergice la înțepături de insecte, reacții alergice la medicamente, reacții alergice la diverse materiale de uz profesional, boli autoimune (tiroidite autoimune, lupus eritematos sistemic, etc), imunodeficiențe, etc.

Cum vă ajută telemedicina? Care sunt avantajele?

Telemedicina a început să fie utilizată mai frecvent în urma restricțiilor impuse de pandemia COVID-19, dar aceasta exista și înainte. Principalul avantaj al telemedicinei este reprezentat de obținerea rapidă a răspunsurilor fără a fi necesară deplasarea la un cabinet medical atunci când acest lucru este imposibil din punct de vedere fizic (distanțe geografice mari, interval orar de lucru, afecțiuni ale sistemului locomotor, etc). Astfel, putem vorbi despre o crestere a adresabilității pacienților la medicul specialist.

Pentru ce tipuri de afecțiuni este utilă o consultație online?

Consultațiile online sunt utile pentru toate tipurile de afecțiuni, dar mai ales pentru acele afecțiuni care nu necesită prezentarea fizică a pacienților: interpretarea analizelor medicale de laborator, interpretarea rezultatelor investigațiilor medicale (spirometrie, radiografie, etc).

De asemenea, este utilă pentru recomandarea unor analize medicale de laborator, recomandarea unor investigații medicale, modificarea dozelor medicamentelor, adăugarea/eliminarea unui medicament din schema de tratament, recomandarea unor consulturi medicale de specialitate.

Puteți programa o consultație ONLINE la dr. Marius Iordache accesând acest link: Consult Dr. Marius Iordache

Related Post: