• 20 Noiembrie 2024

Există viață la andropauză

Andropauza. Nu e o boală, ci o etapă fiziologică în viața oricărui bărbat. E un fel de răspuns în oglindă a ceea ce la femei se numește menopauză. Științific, adropauzei i se spune hipogonadism cu debut tardiv sau deficit androgenic parțial al bărbatului în vârstă. Doctorul Alexandru Machidon urlog, explică factorii de risc, simptomele adropauzei, tratamentul și, mai ales, cum putem să diminuăm  schimbările induse de andropauză minimalizându-le efectele.

Dacă apar modificări în viața dumneavoastră de cuplu și aveți întrebări legate de semnalele pe care organismul dumneavoastră vi le transmite, puteți programa o consultație online la unul dintre medicii disponibili în platforma Digital Clinics pentru sfaturi competente.

Când apare andropauza?

Pe măsură ce bărbații înaintează în vârstă, nivelul hormonului masculin – testosteron în sânge scade treptat. Scăderea are loc lent. Medicii spun că maximum de testosteron în sânge la bărbați este atins în jurul vârstei de 20-30 de ani, după care acest nivel scade cu 1% pe an. Nivelul optim de testosteron în sânge pentru un bărbat adult este între 300 și 1.000 de nanograme/mililitru. Fiindcă acest nivel variază în diverse momente ale zilei, pentru analize, dozarea testosteronului se face în intervalul orar 7.00 și 10.00.

„Andropauza nu este o boală este o etapă fiziologică normală în viața unui bărbat, așa cum menopauza este o etapă normală în viața unei femei. Andropauza este legată în special de scădere nivelului de testosteron din sânge, dar are legătură și cu creșterea globulinei de legare a hormonilor sexuali, o proteină din sânge care face ca testosteronul să nu mai fie disponibil utilizării sale în țesuturi, asta chiar dacă nivelul testosteronului în sânge este în limitele normale”, explică medicul urolog, Alexandru Machidon.

Tipuri de andropauză

Andropauza fiziologică este cea legată de diminuarea testosteronului în sânge și de creșterea globulinei de legare a hormonilor sexuali în mod natural, odată cu înaintarea în vârstă. 

Andropauza artificială/andropauza iatrogenă este cauzată de un act chirurgical – castrarea de exemplu, dar și de tratamentele chimioterapice, tratamentele cancerului de prostată prin administrarea de agoniști ai gonadotropinelor (substanțe care acționează pe axa hipotalamo hipofizară și determină supresia secreței de tostesteron).

Factorii de risc ai andropauzei

Medicii spun că există o serie de factori favorizanți  pentru instalarea andropauzei:

Lipsa activității fizice poate duce la scăderea masei musculare și, pe măsură ce scade masa musculară, scade și nivelul de testosteron din sânge. Unii cercetători și medici consideră masa musculară ca pe un organ endocrin pentru că este implicată în metabolismul testosteronului.

Obezitatea și creșterea grăsimii pe abdomen contribuie, de asemenea, la scăderea nivelului de testosteron în sânge. Evident că, nu de puține ori, obezitatea este legată de sindromul metabolic, și diabetul zaharat, alți doi factori favorizanți ai instalării andropauzei.

Consumul cronic de alcool, fumatul, stresul psihic, dar și lipsa somnului sunt tot atâția factori care pot aduce modificări în corp, modificări ce pot implica inducerea andropauzei, ca și a altor tulburări de sănătate mai severe.

Simptomele andropauzei

Dacă în cazul menopauzei feminine simptomele sunt mai bruște și mai evidente, la bărbați adesea simptomele se instalează lent, insidios și pot trece neobservate. De obicei, ele apar în jurul vârstei de 48-50 de ani și nu sunt același pentru toți bărbații. Între simptome se numără:

• oboseala și deficitul de atenție;

• instalarea disfuncției erectile;

• scăderea forței musculare;

• luarea în greutate și creștere volumului burții;

• diminuarea interesului pentru actul sexual și scăderea libidoului;

• scăderea erecțiilor matinale;

• scăderea dimensiunilor testiculelor;

• scăderea pilozității faciale, axiale și pubiene;

• apariția unor modificări psihoemoționale – depresie, anxietate, irascibilitate;

• instalarea bufeurilor.

De regulă, două sau mai multe dintre simptomele de mai sus se asociază la andropauză. Dacă persoana experimenteză doar unul dintre simptome, nu e neapărat vorba despre instalarea andropauzei. Pentru a fi siguri de diagnostic vizita la medicul endocrinolog sau urolog reprezintă cea mai bună soluție pentru  a ne edifica în ceea ce privește adevăratul motiv asupra a ceea ce simțim.

Rețineți! Unii bărbați pot să nu experimenteze niciodată niciunul dintre simptomele descrise mai sus. Explicația specialiștilor este că unele persoane pleacă din start de la un nivel al testosteronului în sânge mai ridicat, sau fiindcă și-au menținut întotdeauna masa musculară fiind foarte activi.

Diagnosticul în andropauză

Diagnosticul cert de andropauză se pune în baza efectuării unui test al nivelului seric de testosteron liber și testosteron total, dar și al unui test privind nivelul globulinei de reglare a hormonilor sexuali.

Tratamentul în andropauză

Pentru cazurile severe de andropauză, adică dacă nivelul testosteronului este sub 300 nanograme/mililitru (hipogonadismul bărbaților de vârstă înaintată), bărbații se confruntă cu osteoporoză severă și disfuncții erectile grave, fracturi de os etc. există mai multe modalități de administrarea testosteronului:

1. Aplicarea de plasturi și geluri direct pe piele (pe umeri, coapse, brațe)

2. Injecția cu testosteron (se face o injecție la 2 sau 4 săptămâni)

3. Adminstrarea de capsule cu testostreron.

Contrainidcațile administrării de testosteron

Adminstrarea de testosteron este total interzisă pacienților care suferă de:

1. cancer mamar sau de prostată fiindcă favorizează propagarea cancerului

2. insuficiență cardiacă în stadiul IV

3. sindrom de apnee în somn

4. celor care doresc să conceapă un copil în viitorul apropiat, fiindcă duce la infertilitate

5. adenomul de prostată, fiindcă determină creșterea și mai mare în volum a prostatei și induce retenția urinară

Recomandările medicului Alexandru Machidon:

Cel mai bun tratament al andropauzei este prevenția, iar grija pentru un stil de viață sănătos reprezintă soluția cea mai bună și mai la îndemână.

Modificarea stilului de viață poate face nivelul testosteronului să revină la normal astfel încât să nu fie nevoie de administrarea de testosteron exogen (adică de aportul de testosteron produs în afara corpului).

Un stil de viață sănătos implică:

1. Activitate fizică de 2-3 ori pe săptămână, minimum 30 de minute;

2. O dietă sănătoasă bogată în proteine, săracă în zaharuri, grăsimi și glucide;

3. Somn de calitate de 7-8 ore/noapte;

4. Hidratare optimă și evitare alcoolului și a fumatului;

5.Reducerea stresului.

Dacă totuși toate acestea nu sunt suficiente, suplimentele alimentare, mai ales cele cu zinc, sunt extrem de utile, fiindcă zincul este important pentru obținerea unui nivel optim de testosteron în sânge.

Andropauza nu este o boală, ci un proces fiziologic normal. Simptomele trec adesea neobservate, dar  acolo unde modificările sunt clare, aceste modificări nu trec de la sine și se pot agrava dacă nu se iau măsuri. Un tratament adecvat înlătură orice complicație și poate oferi o viață sexuală activă și normală bărbaților care se pot bucura și după 50 - 60 de ani de o „a doua tinerețe”.





Related Post: