• 07 Ianuarie 2022

Dr. Lisandra Damian, specialist endocrinologie, doctor în medicină: Totul despre importanța evaluării de rutină a tiroidei

O bună parte a populației, inclusiv cei care respectă strategiile de prevenție și merg regulat la medic, tinde să ignore o specialitate importantă: endocrinologia. Motivul? Simptomele nu sunt întotdeauna „evidente și zgomotoase”. Ni se pare că o simplă oboseală are alte cauze sau că cearcănele de la ochi sunt doar semnul unei lipse de somn. Dr. Lisandra Damian, medic specialist endocrinologie, care acordă consultații online pe platforma Digital Clinics ne-a explicat importanța conștientizării afecțiunilor tiroidiene. Cea mai des întâlnită afecțiune endocrină în cabinetul medicului endocrinolog este tiroidita autoimună, cu sau fără disfuncție tiroidiană.

Sunteți de părere că luna ianuarie trebuie să fie „luna conștientizării tiroidei”. De ce este important să ne monitorizăm sănătatea organelor endocrine?

Multe probleme de sănătate sunt legate, de fapt, de funcționarea glandei tiroide și de hormonii tiroidieni. Aceștia controlează întreg metabolismul, ritmul inimii și influențează ritmul cu care procesele corpului au loc. Endocrinologul își propune, practic, să restabilească echilibrul în cadrul sistemelor organismului. Sunt câteva lucruri importante pe care publicul ar trebui să le cunoască. În primul rând, foarte mulți factori influențează glanda tiroidă, printre care mediul, factorii genetici, stresul, sarcina, însă cauzele problemelor tiroidiene nu sunt încă bine cunoscute.

Din acest motiv, este importantă evaluarea de rutină a tiroidei, în special la femei, mai ales după vârsta de 40 ani. Femeile sunt de 5 până la 8 ori mai predispuse să dezvolte probleme ale glandei tiroide, iar statisticile arată că 1 din 8 femei va dezvolta o problemă a tiroidei pe parcursul vieții. În al doilea rând, bolile cardiovasculare, osteoporoza, infertilitatea/pierderea sarcinii sunt afecțiuni care pot să apară dacă o afectare a tiroidei nu este diagnosticată și tratată.

Multe afecțiuni tiroidiene sunt de durată, chiar pe viață, și necesită monitorizarea periodică a tratamentului prin analize și ecografie. De exemplu, nodulii tiroidieni sunt foarte comuni în populația generală: ei sunt prezenți la 60-70% din femeile de vârstă medie. Circa 5% din nodulii tiroidieni pot fi maligni, însă majoritatea cancerelor de tiroidă răspund la tratament (în principal chirurgical). De aceea, monitorizarea periodică prin ecografie/elastografie tiroidiană este importantă pentru depistarea precoce a nodulilor suspecți.

La ce simptome ar trebui să fim atenți?

Simptomele afecțiunilor tiroidiene sunt în general nespecifice, adică pot să apară și în alte afecțiuni. Printre acestea, pot fi oboseală, lentoare fizică/psihică, intoleranță la cald sau la frig, nervozitate crescută, constipație/diaree, piele uscată sau transpirații excesive în lipsa efortului sau căldurii, slăbiciune musculară, somnolență sau insomnie, palpitații sau ritm cardiac foarte redus, pierdere masivă în greutate în ciuda unei alimentații normale.

Cele mai importante metode utilizate în diagnosticul și monitorizarea afecțiunilor tiroidei sunt consultația endocrinologică, împreună cu analizele funcției tiroidiene și ecografia de tiroidă.

De ce este importantă ecografia tiroidiană în stabilirea unui diagnostic și a unei scheme de tratament?

Ecografia pentru mine este esențială. Este, practic, o extindere a capacității endocrinologului. Eu văd și interpretez analizele de sânge relevante pentru aceste afecțiuni, dar ecografic primesc informații în plus – îi pot spune pacientului cu mare convingere că tratamentul poate fi pe viață, de exemplu. De asemenea, în cazul nodulilor este foarte important să se facă o ecografie. Sunt pacienți care au noduli de mai mult timp, dar nu au știut acest lucru. Dintre nodulii tiroidieni, doar unul din zece este palpabil. O patologie nodulară poate sau nu să facă probleme.

Sunt noduli care cresc foarte lent, însă caracteristicile și dimensiunea acestora sunt foarte importante pentru stabilirea suspiciunii de malignitate Există însă și riscuri de compresiune: cu cât nodulul crește, poate să comprime structurile învecinate, ca traheea, esofagul și pachetul neuro-vascular al gâtului și atunci este foarte posibil ca pacienții să dezvolte răgușeală, tulburări de deglutiție, de respirație și de circulație cerebrală (amețeli, oboseală, dureri de cap).

În patologia autoimună, de cele mai multe ori, disfuncția tiroidiană (hipo- sau hipertiroidismul) se instalează lent, pacientul poate să stea mult timp fără să descopere această afecțiune. Când se instalează lent, greu se văd simptomele. În hipotiroidism, pacientul este mai obosit, încercănat, tegumentele se îngălbenesc, vorbește mai greu, are oboseală cronică, poate lua în greutate fără să mănânce mai mult (retenție hidrică). Am avut pacienți care erau de ani de zile în hipotiroidism - de exemplu - care aduce o scădere a calității vieții. În cazul hipertiroidismului, tinerii vin mai repede la control, pentru că simptomele sunt mai „zgomotoase”, dar la persoanele în vârstă care nu sunt diagnosticate corect apar, de exemplu, tulburări de ritm cardiac. Dacă medicul cardiolog nu-l trimite și la endocrinolog, atunci el tratează aritmia, dar cauza este alta, iar simptomele nu dispar.

Ca părinți, la ce semne trebuie să fim atenți în dezvoltarea copiilor? Ce anume ar trebui să ne îngrijoreze și să ne trimită la un consult endocrinologic cu copilul sau adolescentul?

Cele mai importante, dar și cele mai ușor de observat sunt tulburările de creștere.  Dacă, de exemplu, un copil face hipotiroidism, acest lucru încetinește creșterea în înălțime. În plus, are o lentoare la școală sau la grădiniță, este mai apatic, nu participă la activități cu entuziasm, nu mai învață, notele scad, este mai somnolent. Cred că la fiecare control la medicul de familie ar fi bine ca un copil să fie cântărit și măsurat. Dacă sunt deviații semnificative de la înălțimea/greutatea standard – există niște grafice de dezvoltare, pe vârstă și sex – atunci copilul poate fi investigat și pe partea endocrinologică.

Există și un alt factor – stresul – care poate încetini creșterea. Mai ales de la începutul pandemiei de COVID-19 încoace, am avut pacienți copii în cazul cărora a debutat o afecțiune endocrină. Cei mai mulți au venit să-și facă investigații pentru că aveau simptome de genul „simt un nod în gât când sunt stresați și obosiți”. Este bine să fie dirijați spre endocrinologie, multe simptome sunt „tăcute”.

De asemenea, pandemia a însemnat și creșterea cazurilor de obezitate – copiii și adolescenții au stat mai mult la calculator, au făcut mult mai puțină mișcare, au consumat mai multe produse fast-food, așa numitele „ronțăieli”, iar aceste lucruri le-au influențat negativ sănătatea. Studiile arată că un copil obez va fi, de cele mai multe ori, un adult obez, cu multiple probleme de sănătate asociate acestei afecțiuni.

Ce credeți despre consultațiile online? Sunt o alternativă bună pentru ca un pacient diagnosticat cu o afecțiune care ține de endocrinologie să fie astfel monitorizat de către specialist?

Da, cred că este o variantă foarte bună, ca de altfel în cazul multor boli cornice. Pacientul nu mai pierde vremea cu drumul până la cabinet, scutește câteva ore importante și poate sta de vorbă cu medicul din confortul propriei locuințe. Prima consultație, însă, este bine să aibă loc fizic, în cabinet. Spun asta deoarece eu am la îndemână și ecograful. Ecografia tiroidiană este cea care face, de cele mai multe ori, diferența într-un diagnostic. În rest, endocrinologia este o specialitate care se pretează bine pentru partea de telemedicină. Pacientul își face analizele, medicul i le poate interpreta online, se stabilește un tratament despre care apoi se poate, de asemenea, discuta în cadrul unor întâlniri pe o platformă de consultații online. Am observat, de altfel, că pacienții tineri sunt foarte deschiși la astfel de consultații, fiind și foarte familiari cu tehnologia.

Vă puteți programa o consultație online la dr. Lisandra Damian, aici.

Related Post: