• 14 Octombrie 2022

Dr. Roxana-Anca Macrin: Afecțiunile coloanei vertebrale. Cauze fizice și psiho-emoționale

Coloana vertebrală are rol în susținerea întregului corp, protejarea măduvei spinării, mobilitatea corpului în timpul mișcărilor și a deplasării. În timpul vieții, coloana vertebrală poate trece prin diverse procese fizice de deformare sau de distrugere a țesuturilor, ca urmare a unei vieți sedentare, posturi neconforme fiziologic, accidentare, suprasolicitare, infecții, îmbătrânire. Iată ce spune despre aceste afecțiuni cu dr. Roxana Anca Macrin, medic specialist Medicină generală, Psihoterapie integrativă și transpersonală.

Disfuncțiile coloanei vertebrale pot cauza dureri locale, loco-regionale – cauzate de contractura mușchilor din vecinătate – sau dureri în alte părți ale corpului. Un fapt mai puțin cunoscut publicului larg este acesta: creierul comunică prin intermediul nervilor spinali. Acești nervi sunt, în fapt, extensii ale creierului, care coordonează și controlează activitatea întregului organism.

Astfel, o disfuncție a creierului sau o problemă la nivelul coloanei vertebrale, se poate manifesta cu puncte de presiune asupra nervilor, urmată de inflamația terminațiilor nervoase ce pot perturba funcționarea altor organe, consecința fiind durerile și bolile organelor interne.

Câteva exemple
  • durerile de cap sau o durere/furnicătură în mâini, durerile de stomac, intestine, inimă, în zona pieptului, toate acestea pot fi cauzate de afectarea coloanei vertebrale, în zona cervicală;
  • dureri în coapse, șolduri, sensibilitate la nivelul picioarelor, pot fi cauzate de afectarea coloanei vertebrale, zona lombară;
  • problemele de vedere, țiuituri în urechi, dificultate la înghițire, pot fi cauzate de o disfuncție a discului intervertebral.

Stările emoționale, de genul stresului extrem sau a problemelor de ordin psihic, pot afecta organele corpului omenesc, manifestându-se fizic, evoluând fizic ca boala psihosomatică. Acestea sunt în acord cu spusele lui C.G. Jung: ,,Funcționări defectuoase ale sufletului pot duce la importante tulburări ale corpului, după cum, în mod reciproc, o afecțiune fizică poate antrena o suferință a sufletului"

Profesorul Masaru Emoto, dar și alți cercetători care au analizat efectele sunetelor asupra formelor, au pus în evidență modul în care sunetele influențează cristalizarea formelor și efectul asupra lor. Putem înțelege deci că și gândurile, la fel ca și cuvintele, au efecte asupra corpului nostru și mai ales asupra oaselor care conțin structuri care cristalizează. Oasele înmagazinează informație. Ce gândim ne afectează oasele. Încăpățânarea și orgoliul fiind principalele motive ale acestui tip de afecțiune.

Capul și gâtul se află în legătură cu deciziile în gândire și vorbire

Orice dificultate majoră în privința luării deciziilor poate afecta dantura și vertebrele cervicale. Durerile de la nivelul cefei sunt adesea consecința unei traume psihice. Această problemă poate avea la bază un exces de responsabilități sau probleme. Problemele legate de coloana toracală indică probleme afectiv-emoționale neîncheiate, nerezolvate, a căror energie acumulată stagnează de prea mult timp în acea zona.

Stresul permanent, presiunea, apăsarea problemelor cresc riscul de a dezvolta scolioza. Circumstanțele incomode determină o postură vicioasă sau, altfel spus, stresul excesiv, de acasă sau de la locul de muncă, încovoaie spatele. De la etajul toracal, o asemenea dereglare se poate transmite în circuitul cardio-respirator, iar la etajul lombar sunt specifice problemele care țin de propria vitalitate.

Stresul poate provoca o durere intensă în regiunea lombară, la nivelul taliei. Dacă suferi de acest tip de problemă fără niciun motiv aparent și nici nu te-ai îngrășat, cel mai probabil la bază stau factori psihologici. Stresul și grijile survin frecvent din cauza problemelor profesionale sau personale. La membrele inferioare apar de regula cele mai grave boli ale oaselor.

„Întâmplările nu sunt cauze, ci efecte ale stării mentale”

Închei aceste rânduri cu un citat al lui Valeriu Popa, un pasaj care sintetizează în mod fericit legătura și influența stării psihice și corpul fizic: „Gândiți-vă ca întâmplările nu sunt cauze, ci efecte ale stării mentale în care vă complaceți. Boala nu trebuie considerată ca o pedeapsă sau ca o nedreptate. Ea este cel mai drept act din existența noastră, pentru că a fost generată de comportamentul nostru mental și afectiv. Prin gând, omul se îmbolnăvește și tot prin gând el se vindecă. Orice boală pornește din minte. Mulți bolnavi îşi pregătesc în mental, cu străduință, ani de-a rândul, o îmbolnăvire definitivă. Nimic nu se manifestă în corp fără sa aibă un prototip mental corespunzător. Adevărata vindecare începe în momentul în care ne gândim ce am vrea să facem atunci când ne vom recâștiga sănătatea”.

Puteți programa o consultație ONLINE la dr. Anca Macrin accesând acest link: Consult Dr. Roxana-Anca Macrin

Related Post: