Decidem că vrem o siluetă demnă de admirat, dar ne gândim că o dietă ținută „după ureche” ne poate distruge sănătatea? Atenție la ”dietele minune” de pe Internet, ne spun medicii nutriționiști. Dr. Daniela Onu, medic specialist diabet și nutriție, cu o experiență de 10 ani în Germania, a explicat pe larg, într-un interviu pentru Digital Clinics, cât de periculoase sunt aceste cure de slăbire ținute fără supravegherea unui specialist, cât de importantă este alimentația corectă și de este este vitală prevenția.
Într-adevăr, mâncăm mult și nu alegem produse de calitate, sănătoase. În ultimii ani, am observat o creștere alarmantă a numărului de copii și adolescenți supraponderali și obezi. Este un lucru trist, oamenii au înțeles greșit această libertate în a cumpăra orice, de a comanda mâncare. Eu le explic pacienților mei că, de fapt, este mai costisitor să gătești acasă. A comanda mâncare, iar aici mă refer la fast-food, la produse nesănătoase, nu este un semn de bunăstare.
Am la cabinet și copii cu vârsta de 11-12 ani, diagnosticați cu obezitate. Înseamnă că acești copii mănâncă mult și prost, urmând exemplul familiilor lor. Dacă unui copil cu probleme de greutate i se calculează necesarul caloric și primește sfaturile potrivite, poate slăbi într-un ritm normal, circa jumătate de kilogram pe săptămână, fără restricții calorice.
Principala diferență este legată de prevenție: în România nu există aproape deloc. În Germania se merge foarte mult pe profilaxie. Vă pot da și un exemplu concret. În România, este o incidență mare a cancerului de colon. În Germania, unde se insistă mult pe profilaxie, pacienții de peste 50 de ani au posibilitate de a-și face gratuit colonoscopia, iar dacă sunt depistate modificări, se iau măsuri rapid.
Nemții merg și mult mai des la medic, cred că au cel mai mare procentaj de prezentare la medic într-un an. Medicul de familie este pentru ei una dintre cele mai de încredere persoane din viața lor. Pe de altă parte, în Germania oamenii sunt mai educați în materie de nutriție, dar își și permit să facă alegeri sănătoase, pentru că nu au atâtea probleme financiare ca românii. Sigur, și la ei există extreme.
În ceea ce privește prevenția, ar trebui să insistăm pe educația populației. Și aici nu vorbim doar despre persoanele needucate, din mediul rural. Este important de spus că nici la persoanele educate nu există, în multe cazuri, această „cultură” a îngrijirii propriei sănătăți. Ajung prea târziu la medic, atunci când sunt într-o situație grea. Nutriția pare să fie pe un loc codaș, nu se îngrijorează, de exemplu, decât dacă observă o creștere alarmantă în greutate.
Am întâlnit pacienți care vin în situații disperate, cu glicemii foarte mari, nu cunosc detalii despre regimul alimentar în diabet, au multe complicații, nu sunt conștienți de complicațiile dezvoltate asupra altor organe. Mulți vin cu ideea greșită „nu mănânc dulce- nu am cum să am diabet”, fără să știe că diabetul zaharat de tip 2 nu are legătură cu acest aspect.
Ca sfat de prevenție, cred că fiecare dintre noi ar trebui să meargă la un medic nutriționist un program de la o anumită vârstă încolo. De exemplu, de la 35 de ani în sus, eu recomand un set de analize relevante. Când apare excesul ponderal, pacientul trebuie avertizat asupra problemelor care apar, nu e doar vorba despre „am zece kilograme în plus”, ci este nevoie de mai multă disponibilitate pe această temă.
Aceste așa zise „diete minune” sunt periculoase atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Pe termen lung sunt periculoase pentru că nu pot fi ținute la nesfârșit din cauza multiplelor restricții alimentare și a sărăciei calorice. Dacă slăbim mult și repede, ne vom îngrășa la fel de mult după ce oprim dieta, ba chiar mai mult. Când revine la alimentația anterioară, pacientul va acumula mai multe kilograme, este așa numitul „efect yoyo”: organismul se protejează pentru o nouă eventuală situație de restricții calorice, își face rezerve în vederea unui nou „război”. Acesta este doar unul dintre efectele nocive al dietelor de pe internet, „după ureche”.
Există și efecte dramatice pe termen scurt. Dietele hiperproteice pot afecta funcțiile unor organe. Dacă pacientul nu face analize și nu este conștient că are anumite afecțiuni - renale sau alte afecțiuni cronice, nici nu va ști de ce s-a declanșat criza.
De exemplu, o dietă restrictivă poate declanșa un atac rapid de gută sau litiază biliară. Iar acestea sunt doar câteva dintre complicațiile care pot să apară. Este foarte important și cazul copiilor cu probleme de greutate ca părinții să se adreseze specialiștilor, medicilor. A supune un copil la o dietă restrictivă „după ureche” poate avea efecte negative asupra creșterii, poate duce la dezechilibre nutriționale, la probleme de atenție.
Eu merg pe modificarea stilului de viață, iar acest lucru presupune muncă și mai multe etape. Pe partea de nutriție, eu recomand un set de analize, deoarece dietele mele sunt individualizate, personalizate și iau în considerare și rezultatele acestor analize. Dacă pacientul, în afară de exces ponderal, mai are și alte afecțiuni, de exemplu diabet, o altă tulburare metabolică sau valori crescute ale colesterolului, trebuie ținut cont de toate acestea în întocmirea meniurilor.
Consultația de nutriție este mai mult o discuție cu pacientul, de la care e important pentru noi, ca medici, să aflăm stilul său de viață, dacă este sedentar sau face sport, dacă obișnuiește să mănânce mâncare gătită sau preferă alte tip de hrană. Foarte mulți pacienți sunt încântați de faptul că meniul meu nu este „spectaculos”, se bucură că în sfârșit realizează ce înseamnă să mănânci echilibrat, să respecți câteva reguli simple și un număr de calorii adecvat în raport cu vârsta și greutatea.
O consultație la distanță este foarte utilă o dată ce pacientul a pornit deja pe acest drum și a avut prima vizită la cabinet. Interpretarea rezultatelor unor analize se poate face fără probleme printr-o consultație online, la fel și discuțiile următoare legate de urmărirea dietei.
De exemplu, pacientul se poate cântări sau măsura acasă, iar în cadrul întâlnirii video, putem discuta despre progresele făcute, putem decide conduita ulterioară, eventuale modificări de meniu. Mai ales că pacientul este mai relaxat atunci când se află în propriul său confort, de acasă.
Puteți programa o consultație online la dr. Daniela Onu, aici.