• 07 Februarie 2021

Și copiii pot suferi de "tristețe sezonieră". La ce semne trebuie să fie atenți părinții

În această perioadă a anului, când zilele sunt mai scurte, nu este neobișnuit să experimentați „blues-ul de iarnă”. Tristețe, lipsă de energie, blazare. Dar pentru mulți oameni, aceste sentimente și comportamente negative sunt semne ale ceva mai grav - depresia sezonieră, cunoscută și sub denumirea de tulburare afectivă sezonieră sau SAD.

„Tulburarea afectivă sezonieră este un tip de depresie care apare în anumite perioade ale anului, când există mai puțină lumină solară”, a explicat pentru huffpost.com Neha Chaudhary, psihiatru pentru copii și adolescenți la Massachusetts General Hospital și Harvard Medical School și un consilier la platforma de sănătate comportamentală Brightline. În timp ce oamenii tind să asocieze tulburarea afectivă sezonieră cu adulții, unii părinți au observat-o la copii. „Se poate dezvolta la copiii mai mici, dar se manifestă cel mai frecvent, la fel ca multe alte tulburări, în perioada în care începe pubertatea.”

Ce semne ar trebui să caute părinții?

Conform specialiștilor, trebuie să fim atenți la modificări ale dispoziției, cum ar fi:

-tristețe crescută sau iritabilitate

-sentimente de lipsă de speranță sau lipsă de valoare

-sensibilitate crescută sau autocritică

-energie scăzută, modificări ale modelelor de somn sau de alimentație

- probleme de concentrare, lipsă de motivație

-pierdere interes pentru lucrurile de care obișnuiau să se bucure și o izolare sau deconectare sporită de prieteni și de ceilalți.

Unii copii se pot simți „greoi” în corp, nu vor să se ridice din pat sau evită să iasă afară. În plus, izolarea din timpul pandemiei de COVID-19, cu mai mult timp petrecut în fața ecranelor, învățarea la distanță și activitatea fizică scăzută, pot agrava și blues-ul de iarnă. Acordați atenție schimbărilor semnificative sau bruște ale copilului.

sursa: www.huffpost.com

sursa foto: https://www.freepik.com

Related Post: