• 10 Martie 2022

Interviu cu medicul ginecolog Camelia Mihalca. "Din păcate, displaziile de col apar la vârste tot mai mici."

Lipsa educației sexuale începute încă din adolescență și ignorarea unui comportament preventiv legat de bolile aparatului reproducător au consecințe importante, din ce în ce mai vizibile. Dr. Camelia Mihalca, medic primar ginecolog, unul dintre specialiștii care oferă consultații online pe platforma Digital Clinics, ne-a explicat că una dintre consecințe este, de exemplu, creșterea numărului cazurilor de displazie de col la paciente tot mai tinere. Iată ce spune medicul despre prevenirea și tratarea afecțiunilor ginecologice în România, una dintre țările cu o incidență crescută a cancerului de col, dar și cu un număr mult prea mame de mame minore.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ginecologice cu care se prezintă pacientele dvs?

Cele mai frecvente afecțiuni ginecologice sunt cele de ordin infecțios: infecții genitale joase, vaginite sau înalte-boli inflamatorii pelvine. De asemenea, sunt multe paciente care se prezintă cu chisturi ovariene, fibroame uterine, polipi endometriali, displazii de col uterin, din păcate la vârste din ce în ce mai mici. Acest lucru este îngrijorător, fiind cunoscut faptul că displazia de col poate fi o stare premergătoare cancerului de col uterin.

România are, din păcate, o incidență crescută a cancerului de col uterin, provocat de infecția HPV. Cum putem preveni și diagnostica precoce această afecțiune?

Un procent de 97-98% din cancerele de col uterin este cauzat de anumite tulpini ale virusului papiloma uman (n.r. virusul este cunoscut sub denumirea de HPV, o prescurtare a denumirii sale din limba engleză- Human Papilloma Virus), mai precis 16 și 18 sunt considerate înalt oncogene. Citologia Babeș-Papanicolau și genotiparea HPV (stabilirea cu exactitate a tulpinii) la cazurile selectate pot preveni cancerul de col. Mergând mai devreme cu prevenția, vaccinarea anti HPV are un rol extrem de important, mai ales că avem exemplul țărilor nordice, care au eradicat cancerul de col cu ajutorul vaccinului.

Prevenția este, din păcate, neglijată de multe românce. Ce investigații recomandați că fiind importante pentru prevenirea unor afecțiuni ginecologice grave?

Recomand consultul ginecologic de rutină, cu examenul citologic Babeș Papanicolau o dată pe an, sau ori de câte ori apare o schimbare legată de ciclul menstrual-cantitate, ciclicitate, disconfort, durere, sângerare între menstruatii, leucoree-scurgere vaginală modificată, tulburări legate de urinat sau orice simptom care atrage atenția că ceva nu este în regulă la nivelul aparatului genital sau genito-urinar. Efectuând controlul ginecologic de rutină, se pot evita atât evoluția spre malignitate, cât și o serie de intervenții chirurgicale. Anumite afecțiuni pot fi tratate medicamentos la început, precum și complicatii cum ar fi anemia, infertilitatea sau sterilitatea.

La ce vârstă ar trebui să facă fetele primul control ginecologic?

Teoretic, primul control ginecologic ar trebui efectuat la debutul vieții sexuale, dar și înainte, ori de câte ori apar tulburări de ciclu menstrual, durere sau alt tip de disconfort legate de menstruație.

Cum ar trebuie să le vorbim adolescenților despre sex, pentru a-i învăța importanța unui comportament preventiv?

Adolescenții trebuie informați legat de funcționarea aparatului genital, contracepție și sarcina. În mod normal, ar trebui să aibă obligatoriu ore de educație: dacă nu ne place să o numim sexuală, am putea-o numi „educație pentru viață”. Am fost chemată la câteva ore de dirigenție să vorbesc despre aspecte legate de pubertate, sarcină, fiziologia aparatului genital. Chiar dacă poți căuta orice pe Internet în ziua de azi, copiii au fost foarte interesați de subiecte și mi-au pus multe întrebări. Este extrem de important ca ei să știe anumite lucruri și să le afle de la persoane avizate, respectiv medici.

Cum vă ajută consultațiile online? Sunt utile pentru interpretarea analizelor ginecologice, de exemplu?

Telemedicina o găsesc utilă în interpretarea analizelor și în posibilitatea de a putea răspunde la o serie de întrebări, dar fără să înlocuiască consultul ginecologic efectiv. Din punctul meu de vedere, își găsește utilitatea în a-l completa. Sunt situații care pot fi rezolvate cu succes pe această cale.

Puteți programa o consultație online la dr. Camelia Mihalca accesând acest link: Consult Dr. Camelia Mihalca

Related Post: