• 06 Octombrie 2022

Cum luptăm cu frica generată de război. Sfaturi pentru menținerea echilibrului psihic

Trăim o perioadă extrem de tulbure. După schimbările uriașe la care am fost nevoiți să ne adaptăm în cei doi ani marcați de pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina a declanșat noi drame, pe care le privim cu frică și debusolare. Dr. Ioana Silion, medic primar psihiatru, care acordă consultații online pe platforma Digital Clinics, ne oferă câteva sfaturi pentru a ne menține echilibrul psihic.

Fricaeste un sentiment determinat de anticiparea unui pericol, de intensitate diferită, în funcție de factorul declanșator.

„În contextual actual, factorul declanșator este unul important, cu impact vital. Acum nu mai vorbim despre anxietatea cotidiană, adaptativă, despre starea de vigilență care ne pregătește și declanșează mecanismele de coping, utile pentru a face față unei situații care necesită atenție sporită. Frica este invalidantă, interferează semnificativ cu activitățile zilnice și, din punct de vedere psihic, scoate persoana respectivă din ritmul de funcționare. Gândirea este invadată de evenimentul declanșator, fără a putea interveni. Cu toate acestea, oamenii sunt conștienți de impactul negativ și disconfortul psihic pe care îl generează teama, iar aceasta nu poate fi prevenită, în adevăratul sens al cuvântului”, explică medicul psihiatru Ioana Silion.

„Teama a căpătat noi valențe”

Conform specialistului, informația este manipulatoare, imaginile și intonația vocii sporesc impactul cuvântului, iar creierul receptor creează emoția.

”Aceasta variază în funcție de tipul de personalitate, de experiențele personale anterioare sau de gradul de anticipare a pericolului. Când vorbim despre un comportament colectiv, oamenii au tendința de a imita, de a se agrega în vederea apartenenței la un grup. Evenimentele se desfășoară cu o rapiditate foarte mare, pe care noi o vedeam la alte țări, geografic fiind departe de evenimentele nimicitoare. Acum, când acest pericol s-a apropiat de noi atât de mult, când suntem implicați în mod direct în procesul de găzduire al oamenilor care fug de moarte, teama a căpătat noi valențe. Pe de o parte, suntem impresionați de drama pe care aceștia o trăiesc iar, pe de altă parte suntem îngrijorați pentru soarta noastră și a celor dragi”, adaugă dr. Silion.

Cum ne putem detensiona

Medicul ne-a oferit și câteva sfaturi utile pentru această perioadă stresantă și dificilă, pentru a ne putea menține echilibrul psihic.

„Cu toții suntem conștienți că viața are un final, pe care îl dorim cât mai departe. Anticiparea finalului nu face decât să ne scadă capacitatea de a ne apăra, de a lupta pentru propria siguranță și ne paralizează viață în așteptare. Continuarea activităților zilnice, minimizarea timpului petrecut la TV, plimbările în aer liber, sportul, timpul petrecut cu persoanele dragi, bucurându-ne de viață sunt foarte importante în vederea menținerii echilibrului psihic în vremurile pe care le trăim în prezent”, a conchis medicul.  

Medicul psihiatru Ioana Silion oferă consultații online pe platforma Digital Clinics. Detalii sunt disponibile aici: Consult Dr. Ioana Silion

Related Post: