• 18 Septembrie 2023

Ce este regula 3-6-9-12 și cum îi poate feri pe copii de dependența de ecrane

Tot mai mulți părinți sunt îngrijorați de faptul că dispozitivele electronice, jocurile video și rețelele sociale au invadat viața copiilor lor. Dr. Adriana Edobor Andries, medic specialist în psihiatrie pediatrică, explică pe larg, într-unul dintre podcasturile Digital Clinics, cum îi putem feri pe copii de dependența de ecrane. Află în acest material despre o regulă de aur - regula 3-6-9-12 -  care detaliază ce ar trebui să aibă voie cei mici și cu ce limite.

”Nu le putem interzice total copiilor aceste dispozitive, pentru că și noi ca părinți le folosim. Trebuie să avem în vedere faptul că cei mici învață prin imitație și atunci și noi le putem da un exemplu. Depinde și de noi, părinții, cât de mult folosim dispozitivele. Una este când lucrăm, alta este când suntem toată ziua cu telefonul în mână, ceea ce este un lucru foarte adictiv. Copilul va vedea și va cere și el un telefon, să facă același lucru”, declară în cadrul podcastului dr. Edobor Andries, care acordă și consultații online pe platforma Digital Clinics.

Fără ecrane înainte de 3 ani

Există un set de reguli realizate de un cercetător francez, care a încercat să facă un guide-line cu expunerea treptată, folosirea gadgeturilor și a Internetului. Dr. Andries explică: „Se numește regula 3-6-9-12. Ce înseamnă asta? Înainte de 3 ani, fără ecrane – lucru care pliază și pe ceea ce susține Organizația Mondială a Sănătății – pentru că nu le aduce nici un beneficiu copiilor până la această vârstă.

Fără jocuri video până la vârsta de 6 ani

Apoi, după vârsta de 3 ani, putem să le permitem, pentru că tehnologia face parte din viața noastră, însă cu limite. Fără jocuri video până la vârsta de 6 ani, foarte important, pentru că jocurile video pot împiedica dezvoltarea psiho-motorie. Părinții trebuie să-i încurajeze pe copiii până în 6 ani să se joace liber, cu alți copii și să-și dezvolte imaginația.

Până la vârsta de 9 ani, fără acces la Internet

Apoi, până la vârsta de 9 ani, fără acces la Internet, iar ulterior cu supraveghere, pentru că trebuie să fim atenți ce materiale accesează copiii. Ei pot da și peste lucruri bune, din care să învețe, dar și peste lucruri foarte toxice, nocive.

Fără rețele sociale până la 12 ani

În ceea ce privește rețelele sociale, acestea nu sunt recomandate până la vârsta de 12 ani. DE ce? Deoarece copiii nu sunt pregătiți la această vârstă să facă distincția între bine și rău și pot fi expuși la foarte multe pericole, iar într-un final să devină dependenți. Cortexul frontal nu este bine dezvoltat și nu se vor putea opri. Noi, adulții, trebuie să fim cei care le punem limitele. Nu ne putem aștepta de la ei să-și stabilească o limită – nu ne așteptăm să-i dăm telefonul , iar acel copil să spună „gata, am stat o oră, e destul”. Nu se va întâmpla niciodată acest lucru”, a explicat specialistul în psihiatrie pediatrică.

Puteți regăsi mai multe informații legate de acest subiect, dar și alte sfaturi de prevenție de la medici și psihologi, într-o secțiune specială din platforma noastră, dedicată Podcasturilor Digital Clinics, aici. Dacă te îngrijorează comportamentul copilului tău și ai nevoie de sprijinul dr. Adriana Edobor Andries, medic specialist în psihiatrie pediatrică, trebuie să știi că un consult online îți oferă cadrul potrivit și spațiul privat de care ai nevoie.

Related Post: