• 19 Mai 2020

Când apelăm la consultații medicale online?

Pandemia de Covid-19 a schimbat radical multe lucruri în viața noastră, inclusiv felul în care ne raportăm la propria sănătate. În contextul restricțiilor legate de prezentarea la spital, dar și al reglementărilor ce țin de distanțarea socială, medicina la distanță este soluția salvatoare. Iată când este bine să apelăm la consultații medicale online.

  • Oricând avem nevoie rapid de un sfat avizat. În loc să mergem la spital pentru orice problemă, alegem varianta de a discuta, de acasă, cu un doctor care ne va răspunde la toate întrebările și va evalua exact situația.
  • Dacă suferim de o boală cronică. Diabetul, hipertensiunea arterială, alergiile, depresiile sunt doar câteva exemple de afecțiuni pe care, deși le tratăm constant, ne ridică semne de întrebare. Pacienții îi pot prezenta medicului cu care se conectează prin intermediul platformei istoricul medical și îl pot întreba, punctual, despre problema apărută.
  • Când nu știm dacă trebuie sau nu să mergem la spital. Febra, durerea de cap sau petele apărute brusc ar trebui să ne îngrijoreze atât de rău încât să mergem rapid la spital sau nu? Răspunsul la acest gen de întrebări stă exact într-o consultație online. Medicul ne va spune dacă este sau nu nevoie să cerem ajutor de urgență sau dacă se poate începe un tratament ușor, afecțiunea nefiind una care ne pune viața în pericol.
  • Când nu vrem să ne expunem copiii unor riscuri. Copilul are febră sau se plânge de o durere de burtică pe care nu știe s-o explice. Cu siguranță, părinții nu și-ar dori să-i agraveze starea și să-l supună unui stres suplimentar (transport, așteptare la camera de gardă). O consultație la distanță îi va lămuri dacă este vorba despre ceva grav. Un alt avantaj important: medicul poate vedea pacientul!
  • Când avem un membru al familiei netransportabil. Și pentru bătrânii diagnosticați cu afecțiuni cronice este riscantă deplasarea la spital. Principalele riscuri sunt agravarea stării deja instalate, dar și intrarea în contact cu alte persoane bolnave. În plus, noile reglementări privind limitarea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus sunt foarte stricte în cazul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.
  • Când nu suntem în localitatea de domiciliu. Obișnuința de a ne adresa medicului de familie/curant cunoaște și excepții. Atunci când suntem plecați din localitatea de domiciliu și avem o problemă de sănătate e nevoie de timp și de documentare pentru a căuta clinici și medici disponibili. O consultație online cu specialistul dorit rezolvă această problemă.
  • Când suntem în convalescență și nu vrem să ne expunem riscurilor. Perioada de convalescență sau recuperare după o intervenție chirurgicală, după o naștere sau după o traumă suferită este de multe ori presărată cu probleme medicale greu de anticipat. În situația în care chirurgul /medicul de familie nu poate fi contactat, o consultație la distanță este soluția cea mai la îndemână. Specialistul ne va ajuta cu cele mai bune sfaturi și ne va indica pașii de urmat.
  • Când vrem să cerem a doua opinie.  Înainte de a lua o decizie importantă legată de un tratament de lungă durată sau o intervenție chirurgicală majoră, bolnavii pot cere și o a doua părere. În timpul consultației online, i se pot prezenta specialistului documentele medicale/analizele/radiografiile/schema de tratament iar acesta își va spune părerea sau ne va îndruma spre un nou consult de specialitate.

Related Post: