• 18 Mai 2020

Avantajele telemedicinei. 4 motive să optezi pentru o consultație online

Telemedicina este folosită la scară largă în toate țările dezvoltate, în care sistemele de sănătate sunt și ele, oricum, foarte bine puse la punct și performante. Experiența în acest domeniu, al consultațiilor online, a arătat o mulțime de avantaje: numărul internărilor a scăzut cu circa 38%, numărul reinternărilor a scăzut cu o treime iar numărul de zile de spitalizare a înregistrat scăderi cu până la 63%! În plus, statisticile arată că oamenii devin mai atenți la sănătatea lor în condițiile în care știu că pot apela rapid și facil la un sfat profesional de înaltă calitate.

Avantajele directe ale folosirii unui astfel de sistem de consultație online sunt multiple, de la cele financiare, până la cele legate de încredere și accesibilitate.

Eficientizarea costurilor

În condițiile în care o persoană apelează la sfaturile unui specialist prin intermediul unei platforme dedicate sau prin intermediul unei aplicații se face o economie substanțială, atât financiară, cât și de timp și de energie. Vizita la spital sau clinică implică cheltuieli de transport, ore petrecute în trafic, așteptare la recepție sau la camera de gardă. Toate acestea sunt înlocuite cu un simplu „click” în platforma care vă conectează rapid cu un medic.

Consultații online rapide și accesibile

Singurul program de care pacientul depinde este propria sa disponibilitate: se poate stabili, în avans, data și ora consultației online, cu siguranța că aceasta va începe fără nici o întârziere. În plus, gradul de accesibilitate este foarte ridicat: poate fi folosită de pe orice dispozitiv (calculator, telefon, tabletă), ușor de folosit și cunoscut de către pacient. În cazul pacienților în vârstă, nedeplasabili, consultația online este o adevărată salvare. Ei pot beneficia de sfaturi utile și avizate fără ca deplasarea la o clinică să le agraveze starea de sănătate.

Limitarea interacțiunilor sociale

În noile condiții sociale impuse de epidemia de Covid-19, distanțarea socială este măsura pe care specialiștii au insistat cel mai mult. Problemele de sănătate nu țin însă cont de restricții, așa că o consultație online, care să rezolve o problemă ce nu ar fi necesitat deplasarea la spital, este soluția perfectă. Din confortul și siguranța propriei locuințe, pacientul este consultat de un specialist fără să fie nevoit să intre în contact cu alți bolnavi, așa cum se întâmplă, inevitabil, la orice unitate sanitară. Riscul de a vă agrava starea de sănătate sau de a contacta alte boli nedorite este astfel complet eliminat.

Evitarea greșelilor și automedicației

Statisticile internaționale arată că dezvoltarea internetului a atras și o creștere îngrijorătoare a autodiagnosticării și, mai grav, a automedicației. La primele simptome, uneori banale, oamenii sunt tentanți să caute informații în plus pe internet, ajungând astfel la surse neautorizate, din care își iau informații greșite sau false. Tratamentele „din auzite”, foarte blamate de specialiști, provoacă, în multe situații, complicații serioase. Consultațiile on-line, dialogul cu un medic specialist și diagnosticarea din sursă sigură sunt soluția sigură și sănătoasă, la același „click” distanță ca și miturile.

Related Post: