QìGong este o disciplină menită să ne ajute să dobândim și să cultivăm starea de sănătate și vitalitate, să ne îmbunătățim capacitațile fizice și intelectuale și în același timp să ne cunoaștem natura proprie, să avem mai multă ințelepciune, deschidere către viață, entuziasm, intuiție și energie creatoare.

„Qi” care alcătuiește prima parte a qigong-ului este un cuvânt dificil de tradus, potrivit Peter Wayne, profesor la Harvard Medical School și director de cercetare la Centrul Osher pentru Medicină Integrativă din Harvard. „Qi” este un concept din cultura tradițională chineză care înseamnă aproximativ energie vitală, informație, respirație sau spirit. „Gong” înseamnă cultivare sau stăpânire. Prin urmare, Qigong este tradus uneori prin „cultivarea energiei vitale” sau „stăpânirea energiei vitale”.

Există multe forme de qigong practicate în întreaga lume, cea mai raspândită școală de qigong din lume în prezent este Zhìneng Qìgong, cu peste 20 de milioane de practicanți.

Zhìneng QìGong

Zhìneng QìGong combină esența tehnicilor din diverse scoli de qigong (confucianist, budist, taoist, qigong medical, qigong-ul artelor martiale) cu știința si medicina modernă.
În 1997 si 1998, Administrația Generală a Sporturilor Naționale din China a declarat Zhìneng Qìgong ca fiind cel mai eficient tip de qigong pentru sănătate. Creatorul său, Dr. Pang Ming, doctor in medicina chineză si mare maestru (sunt doar câțiva mari maeștri de qigong în lume), și-a dedicat întreaga viață studiind în profunzime qigong tradițional, arte marțiale, medicină tradițională chineză, stiință modernă, filosofie și medicină occidentală, pentru a oferi prin acest sistem deschis o viziune și înțelegere nouă și completă asupra universului și a ființei umane.

Zhìneng Qìgong este un sistem deschis, ce pune accentul pe conexiunea dintre om și natură, între qi-ul intern al omului și qi-ul universal exterior. Prin practică, folosindu-se activ de atenție, de conștiință, practicantul își poate întări propria esență corporală (jing), energie (qi) și spirit (shen), considerate în tradiția chineză cele trei comori ale omului. În același timp este un sistem accesibil omului modern. Zhìnéng Qìgōng are ca scop creșterea vitalității, explorarea și dezvoltarea abilităților deosebite, a inteligenței și înțelepciunii, creșterea calității vieții, dar și cunoașterea interioară și evoluția spirituală.

Beneficiile practicării QIgong:

  • un principiu de bază este acela că ”acolo unde se concentrează atenția, acolo va fi și energia”
  • urmează metodele principale din qigong-ul tradițional de deschidere și atragerea energiei prin centrii energetici sau „porți”
  • susține fluxul armonios al energiei și sângelui
  • îmbunătățește funcțiile organismului
  • este tehnică terapeutică și în același timp de descătușare a înțelepciunii și a abilităților
  • reducerea stresului
  • creșterea nivelului de energie al organismului

Beneficiile practicării Qigong în revista Harvard Medical School