• 20 Ianuarie 2022

Varianta Omicron și valul 5 al pandemiei pentru copii. Ce spun specialiștii despre noile simptome și pericolele pe termen lung

Primele săptămâni ale lunii ianuarie au adus și o creștere rapidă a numărului de infectări la copii și adolescenți cu noua tulpină Omicron a virusului care provoacă COVID-19. Medicii și reprezentanții autorităților atrag atenția asupra simptomelor care ne pot „păcăli”. Iată ce au declarat specialiștii despre noile simptome și pericolele pe termen lung ale îmbolnăvirii în cadrul dezbaterii online “Copiii în valul 5. Cât de expuși sunt și cum fac față spitalele”, inițiate de Organizația Salvați Copiii România.

Simptome COVID-19 la copii

Dr. Anca Drăgănescu, medic primar pediatru, specialist boli infecțioase la Institutul “Prof. Dr. Matei Balș” din București, a vorbit despre simptomele COVID-19 la copii. „Febra înaltă la copiii de vârstă mică, durerea în gât, tusea cu componentă laringiană, și manifestările digestive, vărsături sau scaune modificate”, a explicat medicul. Ca măsuri de prevenție, aceasta recomandă:

„Pe lângă cele non-farmacologice, purtarea măștii și distanțarea, vaccinarea de la 5 ani în sus, pentru care e aprobată utilizarea vaccinului ARN-mesager. Majoritatea copiilor fac forme asimptomatice sau ușoare, un număr restrâns face forme medii sau severe, dar nu e de neglijat. Pacienții imunosupresați, cu boli cronice, au indicație pentru vaccinare. Vaccinarea copiilor imunocompetenți aduce un beneficiu prin scăderea poverii bolii, ne-ar aduce un beneficiu, în ceea ce privește scăderea unui număr de spitalizări și o protecție indirectă, în apariția noilor variante de boală și ar proteja pe cei din familii care pot fi predispuși, au un grad de risc pentru o formă severă de afecțiune Covid-19. Riscul de apariție a unui caz secundar în familie e de 19% la Omicron, comparativ cu 8%, în cazul variantei Delta”.

La copiii mici, COVID-19 începe cu enterocolită

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București, afirmă că, la copiii foarte mici, simptomele ne pot păcăli. 

„La copiii foarte  mici putem să ne păcălim, Covid începe cu enterocolită acută, ieri au venit sugari cu simptome digestive, nu cu boală respiratorie. Ce remarcă și studiile internaționale: creșterea spectaculoasă a copiilor internați. Avem 1 milion de copii în SUA, cazuri noi, diagnosticate în ultimele două săptămâni. Acolo unde școlile funcționează fără testare, e posibil să vedem și la noi o creștere spectaculoasă. Nu severitatea e problema. Vedem mai târziu când o să apară sindroamele de inflamație multisistemică. Ce va fi mai greu pentru medicii pediatri o să vină peste o lună.”

Related Post: