• 25 Februarie 2021

Un an de COVID-19 în România. Ce s-a schimbat în viața noastră

Se împlinește un an de când România luptă cu pandemia de COVID-19. Pe 26 februarie 2020, apărea primul caz de infectare cu virusul SARS-CoV-2. După un an de COVID-19 în România, iată ce s-a schimbat în viața noastră.

Un tânăr de tânăr de 25 de ani din Gorj a fost internat în noaptea de 26 spre 27 februarie 2020 la Institutul ”Matei Balș” din Capitală. A fost începutul pandemiei de COVID-19 în România. Acum, la exact un an distanță, bilanțul arată peste 790.000 de îmbolnăviri, peste 730.000 de pacienți vindecați, dar și 20.167 de pacienți care au decedat. Peste 6,3 milioane de teste au fost făcute în țara noastră de la debutul pandemiei.

Un an de COVID-19 în România: două luni în stare de urgență

La fel ca majoritatea țărilor europene, care au adoptat măsuri stricte (limitarea călătoriilor, închiderea școlilor și a afacerilor neesențiale), și în țara noastră a fost „stare de urgență” timp de două luni. Am ieșit din casă doar cu declarație pe proprie răspundere și doar pentru a merge la serviciu, la medic sau pentru activități fizice în apropierea casei, în aer liber. Începând cu 15 mai 2020, am început să ne „relaxăm” gradual. Din două în două săptămâni, autoritățile mai ridicau din restricții, cu toate că virusul nu lua deloc pauză. În iulie a explodat numărul de cazuri de infectări. Am ajuns și la peste 8.600 de cazuri pe zi. Aproape că nu exista român care să nu aibă în familie, printre rude sau în cercul de prieteni pe cineva care să nu fi trecut prin experiența COVID.

Un an de COVID-19 în România: vaccinarea ne dă speranțe

Masca a devenit și ea o parte din viața noastră. De la 1 august 2020, s-a instituit măsura purtării ei inclusiv în aer liber, în zonele aglomerate (piețe, stații de autobuz, litoral etc.). Din 9 noiembrie, purtarea măștii a devenit obligatorie în toată țara, în toate spațiile publice închise și deschise.

Principala noastră speranță pentru ieșirea din pandemia de COVID-19 este vaccinarea. La fel ca în toate statele Uniunii Europene, vaccinarea a început la data de 27 decembrie. Acum, sunt trei vaccinuri aprobate în UE care sunt utiliate și în România: Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca. Peste 600.000 de români au fost vaccinați cu ambele doze și peste 235.000 cu o singură doză.

Related Post: