• 19 Februarie 2021

Putem face în siguranță sport cu masca pe față?

Pandemia de COVID-19 ne-a făcut, fără îndoială, mai sedentari. Medicii spun că exercițiile fizice sunt foarte importante. Întrebarea este: putem face sport în siguranță cu masca pe față? Studii recente au arătat că măștile nu îngreunează respirația și nu ar fi un pericol în timp ce facem sport.

Noile reguli de protecție impuse de pandemia de COVID-19 au schimbat și modul în care eram obișnuiți să facem sport. Acum, mulți oameni evită să poarte măști de protecție atunci când fac exerciții fizice sau se află în săli de sport închise, deoarece se simt inconfortabil. Mai mult, principala îngrijorare pare să fie legată de faptul că măștile îngreunează respirația. S-a răspândit și teama că, atunci când facem sport cu masca pe față, reinspirăm cantitățile de dioxid de carbon expirate în timpul exercițiilor fizice.

Specialiștii spun că nu ar trebui să ne facem griji. Un studiu publicat la sfârșitul anului trecut de Jurnalul Internațional de Cercetări de Mediu și Sănătate Publică, citat de www.health.harvard.edu, nu a găsit dovezi care să susțină aceste temeri. Cercetătorii au cerut oamenilor sănătoși și activi să efectueze exerciții de ciclism până la epuizare.

Pentru fiecare antrenament, o parte din voluntari a purtat fie o mască chirurgicală, fie o mască de pânză, iar cealaltă parte nu a purtat mască. Specialiștii nu au descoperit modificări semnificative ale aportului de oxigen sau ale nivelului de dioxid de carbon din sânge, indiferent dacă participanții la studiu au purtat sau nu mască. De asemenea, măștile nu au crescut ritmul cardiac și nici nu i-au făcut pe oameni să obosească mai repede.

”Chiar dacă măștile faciale pot să nu fie confortabile, ele pot proteja împotriva COVID-19. În plus, acestea nu vor interfera cu eforturile dumneavoastră de a vă menține în formă în timpul pandemiei”, au explicat experții americani.

Sursa: https://www.health.harvard.edu

Related Post: