• 06 Martie 2021

Plasma salvează vieți! Rata de vindecare, de 9 ori mai mare în cazurile grave de COVID-19!

Cifrele confirmă și pentru România efectele pozitive ale tratamentului cu plasmă convalescentă în combaterea formelor severe de COVID-19. Informațiile strânse de site-ul covidplasma.ro arată că rata de supraviețuire după o infecție severă cu virusul SARS-COV-2 este de 24,7% în condițiile administrării de plasmă convalescentă, față de 2,7% în cazul în care pacienții grav bolnavi nu primesc tratament cu plasmă.

Conform datelor statistice, în spitalele din România au fost înregistrați 13.561 pacienți cu forme severe de COVID-19, care au fost internați la secțiile de terapie intensivă și au fost ventilați mecanic, iar dintre aceștia doar 365 au supraviețuit (adică 2,7%).

Dintre pacienții ventilați mecanic sau intubați, doar 3% (adică 417) au primit și tratament cu plasmă convalescentă, iar acest lucru s-a corelat cu o rată de supraviețuire mult mai mare (de 24,7%, adică 103 persoane). Practic, rata de supraviețuire a pacienților COVID-19 intubați a fost de circa 9 ori mai mare în condițiile în care ei au beneficiat de tratamentul cu plasmă convalescentă.

Analiza site-ul covidplasmă.ro relevă faptul că 1 din 4 români intubați, care au supraviețuit în secțiile de terapie intensivă, a fost tratat cu plasmă convalescentă, care conține anticorpi ce ajută la combaterea COVID-19.

Sursa menționată informează de asemenea că circa 12.000 de români au donat plasmă convalescentă de la debutul pandemiei, iar 2.300 de pacienți au fost tratați cu această plasmă. Se precizează că circa 1.400 de vieți au fost salvate datorită tratamentului cu plasmă convalescentă, administrat în diferite faze ale bolii.

„Este esențial ca România să susțină tratamentul cu plasmă convalescentă în paralel cu derularea campaniei de vaccinare anti COVID-19. Cât timp virusul continuă să facă ravagii, nu putem lăsa garda jos, iar plasma convalescentă s-a dovedit cel mai bun tratament pentru pacienții aflați în stare critică”, a declarat Florin Hozoc, specialist în sănătate și managerul companiei farmaceutice care a donat centrelor de transfuzie din țară echipamentele pentru colectarea plasmei convalescente.

Related Post: