• 19 Decembrie 2021

De ce e eficientă doza booster contra tulpinii Omicron a COVID-19. Explicațiile specialiștilor englezi

Varianta Omicron a virusului care provoacă COVID-19 a stârnit îngrijorare în toată lumea. Numărul îmbolnăvirilor a reînceput să crească alarmant, mai multe țări au anunțat restricții severe iar specialiștii discută tot mai aprins despre eficiența vaccinurilor. Cât de mult ne ajută a treia doză „booster”? Cercetătorii englezi citați de BBC au explicat pe larg.

Vaccinurile anti COVID-19 care sunt administrate în acest moment, atât cele bazate pe tehnologia ARN mesager cât și cele clasice, au fost toate dezvoltate pentru a lupta cu prima formă a virusului, care a apărut în urmă cu doi ani. Deci poate o a treia doză din acele vaccinuri originale să facă diferența sau Omicron a depășit deja protecția pe care o pot oferi?

Protecția cu care ai rămas după a treia doză este mai mare, mai largă și mai memorabilă decât ai avut-o înainte, sunt de părere cercetătorii englezi.

Protecția a crescut cu 75% după rapel

Lupta împotriva coronavirusului este ceva ce sistemul tău imunitar trebuie să învețe. Vaccinurile seamănă mai mult cu o școală - un mediu mai sigur pentru a promova „educația” sistemului imunitar asupra Covid. „Prima doză este învățământul primar, a doua și a treia doză sunt comparabile cu trimiterea sistemului imunitar la școala secundară și apoi la universitate pentru a-și aprofunda înțelegerea”, se arată în materialul citat.

„Sistemul imunitar a rămas cu o cunoaștere și o înțelegere mai bogată a virusului”, a declarat pentru bbc.com profesorul Jonathan Ball, virusolog la Universitatea din Nottingham.

Profesorul Charles Bangham, de la Imperial, adaugă: „Cu cât ești vaccinat de mai multe ori, cu atât sistemul imunitar va dura mai mult”. Studiile efectuate până în prezent au arătat că protecția împotriva oricăror simptome de COVID-19 a crescut cu aproximativ 75% după rapel.

În România, conform statisticilor oficiale, numărul de persoane vaccinate cu doza a treia a ajuns, ieri, la 1.888.703. În total, în țara noastră au fost administrate până acum peste 15,6 milioane de doze din cele patru vaccinuri (Pfizer, Moderna, AstraZenecca și Johnson).

Sursa: bbc.com

Related Post: