• 12 Octombrie 2020

Cum îți ajuți copilul la școala online. Sfaturi de la psihologul Valentina Sava

Pandemia de Covid-19 ne-a adus schimbări radicale, atât în viața personală, cât și în cea profesională. Copiii au fost puși și ei în fața unor situații cu care nu s-au mai întâlnit: școala online, lipsa socializării, reguli noi. Ce putem face ca părinți? Cum îi putem ajuta pe copii să se obișnuiască cu noile metode de predare? Psihologul Valentina Sava, specialist www.digital-clinics.com, a răspuns la o serie de întrebări importante.

Școala online a adus o schimbare uriașă în viața copiilor. Cum îi putem susține, ca părinți?

Școala online reprezintă un teritoriu nou în domeniul educației, foarte puțin explorat. Mintea copiilor din România asociază tehnologia, de multe ori, cu joaca, cu timpul liber și nu cu educația formală. În plus, internetul include o mulțime de distractori, ceea ce nu fac decât să îngreuneze procesul de învățare. Părintele ar putea interveni prin a încerca, pe cât posibil, să facă o recapitulare cu copiii, la noțiunile predate la școala online, recapitulare realizată prin intermediul jocului. De asemenea, părintele poate să limiteze timpul petrecut în fața ecranelor, prin oferirea de alte modalități de petrecere a timpului liber.

Copilul are ore online într-o cameră, părintele muncește de acasă, din cealaltă cameră. Cum gestionăm mai bine acest stres? Ce limite să punem și să nu încălcăm?

Părintele îi poate explica copilului, cu multă blândețe, de ce este important ca el să lucreze, să aibă timp pentru el. Acesta își poate marca timpul lui printr-un semn agățat pe ușă (doar în caz de urgență să fie deranjat). De asemenea, gesturile de afecțiune și atenția acordată copilului, în afara orelor de lucru, contribuie la atitudinea cooperativă a celui mic. De multe ori, copiii simt nevoia de a deranja părintele pentru că nu simt că au parte de afecțiunea părintelui.

Ne putem ajuta copilul să fie mai concentrat și mai activ în timpul lecțiilor online?

Există o serie de exerciții de relaxare și de concentrare a atenției care pot contribui mult la focalizarea atenției. De pildă, copiii ar putea să fie învățați să conștientizeze momentul în care gândul le zboară în altă parte și apoi să lase aceste gânduri să zboare, așa cum zboară, către cer, un balon cu heliu (imaginându-și efectiv balonul), după care să revină cu mintea la lecțiile online. Respirația din abdomen, lentă și profundă, întărește efectul exercițiului.

Cum îi afectează pe copii lipsa socializării de la școală?

În momentul în care cei mici nu au ocazia să socializeze și să se joace cu alți copii, de obicei devin mai agitați, furioși și izbucnesc mai ușor în plâns. Părinții, măcar din când în când, pot să ia locul prietenilor. Aceștia pot intra în lumea celor mici prin intermediul imaginației. Ar fi bine că ei să se prostească, alături de copii, să vorbească pe limba lor și să se arate foarte dornici și curioși cu privire la ideile copiilor lor.

Aici puteți să vă programați la psihologul Valentina Sava.

Related Post: