• 13 Ianuarie 2021

"Covid-ul lung", extrem de grav. Cu ce simptome se confruntă pacienții

Aproape jumătate din pacienții care au avut ”Covid lung” au dificultăți în a reveni la serviciu la șase luni după ce infecția a dispărut din corp. Majoritatea pacienților suferă de oboseală și au o stare generală alterată, sunt concluziile unui studiu recent, citat de dailymail.co.uk.

Potrivit statisticilor, „Covid-ul lung” afectează 1 din 10 pacienți sub 50 de ani, iar femeile sunt mult mai afectate decât bărbații. Experții sunt de părere că, numai în Anglia, sistemul național de sănătate se va confrunta cu o avalanșă de cazuri de pacienți care încă resimt efectele Covid-19, chiar dacă analizele au arătat că sunt vindecați. Cercetătorii din grupul Patient-Led Research for Covid-19 au analizat simptomele care au persistat la peste 3.700 de pacienți.

Circa 45% dintre aceștia au spus că și-au redus substanțial timpul alocat serviciului, comparativ cu perioada de dinainte de boală. Mai mult, un procent de 22% dintre pacienți au spus că nu mai lucrează deloc. Simptomele de după vindecare nu au fost deloc de neglijat: probleme de respirație, tuse cu sânge, buze vinete, frisoane, stări de leșin și confuzie. Peste 60% dintre participanții la studiu au spus că experimentează încă cel puțin un simptom de Covid-19. Oboseala este cea mai frecventă, urmată de dificultăți în a face un exercițiu fizic și de tulburări cognitive. Sunt în continuare foarte multe amănunte de studiat în legătură cu acest ”Covid lung”: majoritatea celor care au contactat boala și-au revenit în câteva zile, în timp ce alți pacienți se plâng, la luni distanță de la vindecare, de simptome care le dau viața peste cap. Pentru tratarea acestora, în Anglia, de exemplu, vor fi deschise 40 de clinici specializate.

Related Post: