• 20 Februarie 2021

COVID-19 va deveni la fel de frecvent ca gripa în viitor?

S-a împlinit un an de când ne luptăm cu pandemia de COVID-19. Deși noile vaccinuri ne vor proteja, experții spun că virusul SARS-CoV-2 nu va „pleca” definitiv. Nu ne va mai provoca boli grave și decese și nu va bloca activitatea spitalelor, dar s-ar putea să devină la fel de frecvent ca și gripa.

COVID-19 va dispărea vreodată în totalitate sau este aici să rămână?

Experții, inclusiv dr. Anthony Fauci, spun că este probabil să rămână și să devină o boală endemică - una care apare frecvent într-un ritm previzibil într-o anumită zonă. Cu toate acestea, va circula la niveluri mai scăzute, producând simptome mai ușoare, scrie publicația today.com.

Revista Nature a chestionat recent peste 100 de imunologi, cercetători în boli infecțioase și virologi. Dintre aceștia, 89% au considerat că noul coronavirus va deveni endemic.

„Nu m-am gândit niciodată că va dispărea. Acesta este un virus respirator care se răspândește eficient, care provine dintr-o familie de viruși, dintre care alți patru provoacă 25% din răcelile noastre obișnuite”, a spus Dr. Amesh Adalja, cercetător la Centrul Universitar Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății din Baltimore și purtător de cuvânt al Societății de Boli Infecțioase din America.

„Partea bună este că nu va mai putea ucide oameni la ritmul pe care îl face în prezent. Va fi în continuare aici - vom vedea în continuare cazuri, vom avea totuși probleme - dar nu va fi niciodată o urgență de sănătate publică așa cum este acum”. Adalja a prezis că noul coronavirus va deveni cel de-al cincilea coronavirus sezonier cu care se confruntă oamenii în fiecare an, deși daunele pe care le cauzează vor fi sever limitate.

Dacă COVID-19 devine sezonier, care va fi sezonul?

Ar coincide probabil cu sezonul rece și gripal: „Coronavirusurile în general tind să atingă vârful în lunile mai reci”, a spus Adalja.

Ce se va întâmpla cu testarea, purtarea măștii și restricțiile?

Experții au explicat că testarea COVID-19 va deveni obișnuită, similar cu modul în care medicii testează oamenii pentru gripă. După ce majoritatea popuației va fi vaccinată, probabil se va renunța la obligativitatea purtării măștilor. Cu toate acestea, mulți le vor purta în mod voluntar în anotimpul rece, pentru a s eferi de alte îmbolnăviri. Sezonul gripal 2020-2021 a fost practic inexistent deoarece purtarea măștii și alte măsuri de precauție au putut opri răspândirea virală.

Ce alte schimbări vor apărea?

Specialiștii sunt de părere că multe adaptări puse în aplicare în timpul crizei - cum ar fi sisteme mai bune de filtrare a aerului și canalizare îmbunătățită - vor fi păstrate. În plus, telecomunicațiile și telemedicina vor continua să fie populare.

Sursa: www.today.com

Related Post: